Az egészség kulcsa

Regényes életút áll Holecz Ferenc, a repülőmérnökből lett professzor mögött, s egyben mesés is, hiszen Európában egyre terjedő étkezési rendszere, energetizáló termékei, Svájcban végzett diagnosztikai munkája, magnetoterápiája, laboratóriuma, táplálékkiegészítő termékeket gyártó üzeme betegek tízezrein segített már. Olaszul, angolul, németül megjelent sikerkönyvének kiadása magyar nyelven decemberre várható.

Ország-világVarga Attila2019. 12. 06. péntek2019. 12. 06.

Kép: Fotó: Kállai Márton

Az egészség kulcsa
Fotó: Kállai Márton

Termetes fákkal körülvett budai házban találkoztam Holecz Ferenc professzorral, aki érkezésemre nyolcvannyolc évét jócskán meghazudtolva úgy pattant fel étkezőasztala mögül, mintha élsportoló lenne. Bélapátfalván született 1931-ben.

Az érettségi után építőmérnök szakon diplomázott, azt követően pedig a bélapátfalvi cementgyárban, majd egy budapesti tervezőintézetben dolgozott. Részt vett az ’56-os forradalomban, majd Svájcba menekült, ahol repülőmérnöki tanulmányait követően egy ideig rakéta- és rakétamotor-tervezéssel foglalkozott.

Másfél évre az USA-ba vitték, ahol a Jupiter hordozórakéta égőkamrájának tervezési munkálataiban vett részt. Visszatért Svájcba, majd elfogadta a felkérést a Svájc és Olaszország közötti 250 kilométeres autóút építésében való közreműködésre.

Ő vezette a laboratóriumot, amelyben az alagútrobbantások számításait, szeizmográfiai méréseket, az építés tervezését, a hídterhelési próbákat végezték el. Később saját mérnöki irodát nyitott, ahol hidak, védőgátak tervezésével foglalkozott. Rendkívül jól keresett, minden működött az életében, de harmincnégy éves korában kiderült, hogy májrákot kapott.

Úgy gondolja, a stressz és helytelen étkezési szokásai miatt alakulhatott ki nála. Mivel három hónapot jósoltak neki az orvosok, átadta az irodát a munkatársainak, és Nepálba, Katmanduba utazott egy guruhoz.

Egy barlangban élve megváltoztatta az étkezését, majd 43 kilósan visszatérve, Svájcban fizikai és kémiai tanulmányai alapján összeállította az ásványi anyagok egyensúlyának atomi rendszerét, és kidolgozta gyógyításának elméletét, melyet magán alkalmazva egy év alatt meggyógyult. Ezután tanult biológiát, természetgyógyászatot, akupunktúrát, pszichológiát, és orvosbiológusi diplomájában kidolgozta „háromdimenziós elméletét”.

Vallja, hogy az egészséges életmód alapja a „három dimenzió”: a légzés, a mozgás, a helyes táplálkozás. Tudományos és tapasztalati eredményeire alapozva magnetoterápiás gépeket is gyárt és használ, továbbá olyan speciális szerkezettel is kísérletezik, amivel kezelve nem kell a rákos betegeken kemo- vagy radioterápiát végezni, de szigorúan kell étkezniük, és konkrét, testre szabott ajánlásának megfelelően élniük.

Luganóban megalapította a Macrocosmo Centrumot, ahol eddig mintegy százezer beteget kezelt eredményesen. Új étkezési rendszert alakított ki, amit Svájcban, Olaszországban sikeresen működtet. Saját maga gyárt természetes étrend-kiegészítőket.

Holecz Ferenc. Fotó: Kállai Márton

– A világon a legsúlyosabb betegségeket nézve a magyarok vezetik a halálozási listát. Az országok sorában szinte az utolsók vagyunk a zöldség-gyümölcs és a teljes értékű gabonafélék fogyasztásában. A helytelen életmóddal tönkretesszük, megbetegítjük magunkat – figyelmeztet Holecz Ferenc.

Úgy véli, hogy a „modern és civilizált” ember nincs könnyű helyzetben. Hatalmas a profit nyomása, ami a hirdetésekből, reklámokból, filmekből árad. Az orvoslásban mesterséges, színes pirulákkal, művitaminokkal a karosszékben elterpeszkedve, kényelmesen akarjuk megúszni a munkát saját magunk megmentése érdekében.

Pedig rá kell jönnünk – fejtegeti –, hogy ha jót akarunk, akkor kis piacainkon kell kiválogatnunk a konyhánkhoz szükséges alapanyagokat. Ugyanis ha a kényelmünk miatt félkész, kész termékeket vásárolunk, egyre silányabb beltartalmú élelmiszerekhez, majd igen gyorsan az „egészségtelenügy” labirintusába jutunk.

– Mi a megoldás?

– A vérkeringés és a könyvemben leírt légzési terápiával az oxigénellátás javítása. A táplálkozás esetében pedig a jól kiválasztott alapanyagokkal, helyes étkezési kultúrával a minimálisra csökkenthetjük szervezetünk méregtelenítő terhelését a májra, vesére, bélrendszerre, nyirokrendszerre értve.

Fontos az elkészítés módja is, hiszen a technológiának, a rezgésszámnak is nagy a szelektáló ereje: a fatüzelésen, gázon, villanyon, mikróban forralt és lehűtött vízben kicsíráztatott magvak csírázási esélye is különböző.

De elfelejtjük azt is, hogy az élet alapfunkciója a mozgás: izmainkat, ízületeinket, csontjainkat ugyanúgy rendszeresen kell dolgoztatnunk a bennünk zajló folyamatok megfelelő oxigénellátása miatt, mint meditációval, imádsággal a lelkünket, szellemünket, vagy a belső szerveinket a jól megrágott, rostdús, egészséges étkezéssel. Az öt legfontosabb zöldség, amit fogyasztanunk kellene: sárgarépa, zeller, cékla, paszternák, csalán.

Holecz professzor „Hogyan éljünk biológiai lényünk működésével összhangban hosszú és egészséges életet” című könyve ötven év tapasztalataiból indul ki. Útmutató a bennünk szükséges egyensúly létrehozásához, a kiegyenlített táplálkozáshoz, az oxigéndús testmozgáshoz.

Az alapanyagok elektrolittartalmán alapulva kialakította az elektropotenciális egyensúlyt: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem mindegy, mit eszünk, de az sem, mit, mikor, milyen sorrendben fogyasztunk. Például a halat délben, a gabonaleves, majd a párolt zöldségeket követően javasolt megenni. Luganóban él, még ma is napi 16 órát dolgozik. Hajnali háromkor kel, fél hétig kutat és ír, aztán reggelizik.

– Nagy csupor cikóriás gabonakávét iszom, majd kis pirított kenyeret kevés margarinnal és csipkebogyólekvárral megkenve. Az első étkezés bázikus, mert a gyomromban annyi sav van, hogy a kezemben tartott fémtollat is megenné.

A csupa C-vitamin csipkebogyó.

Ebédre gabonalevest eszem természetes szárított zöldségekből és vitaminokból álló kiegészítővel. Ezzel a savakat mérsékelem a gyomromban, s később már ehetek savas dolgokat is – hangsúlyozza. Zöldséget is naponta fogyaszt, de csak a saját gőzükben párolva, hogy a vitaminok megmaradjanak.

Mellé egyszerű, de ízletes mártást készít. Ezt követően a rendelőbe megy, ahol este hétig pácienseket fogad, aztán még két-három óráig a laboratóriumában alapanyagokat gyárt. Állítja, hogy a 90. életévéhez közelítve szeretetteljes jókedve, egészsége a bizonyítéka, hogy biológiai módszere kitűnően működik.

Szerinte először magunkban és körülöttünk szükséges rendet tennünk… Az idős professzor nem feledkezett el a gyökereiről sem: minden évben elmegy Bélapátfalvára, ott vannak eltemetve a nagyszülei és az édesanyja is.

A nagyapja ugyanott köztiszteletnek örvendő fodrász volt, akinek egykori iparos kellékeit a svájci otthonában őrzi.

Ezek is érdekelhetnek