Foglalkozása: uralkodó, és civilben?

II. Erzsébet válságmegbeszélést hívott össze, melynek témája a királyi udvarból távozni készülő unoka és amerikai származású neje volt. A Harry és Meghan által vállalt új, progresszív szerep része az anyagi függetlenség megteremtése – ami korántsem példa nélküli Európában.

Ország-világMarkos Mária2020. 01. 31. péntek2020. 01. 31.

Kép: (FILES) In this file photo taken on July 10, 2018 (L-R) Britain's Camilla, Duchess of Cornwall, Britain's Queen Elizabeth II, Meghan, Duchess of Sussex, Britain's Prince Harry, Duke of Sussex, and Britain's Prince William, Duke of Cambridge come onto the balcony of Buckingham Palace to watch a military fly-past to mark the centenary of the Royal Air Force (RAF). - Britain's Queen Elizabeth II on January 13, 2020, said Prince Harry and his wife Meghan would be allowed to split their time between Britain and Canada while their future is finalised. The couple said last week they wanted to step back from the royal frontline, catching the family off guard and forcing the monarch to convene crisis talks about the pair's future roles. (Photo by Tolga AKMEN / AFP), Fotó: TOLGA AKMEN

Foglalkozása: uralkodó, és civilben?
(FILES) In this file photo taken on July 10, 2018 (L-R) Britain's Camilla, Duchess of Cornwall, Britain's Queen Elizabeth II, Meghan, Duchess of Sussex, Britain's Prince Harry, Duke of Sussex, and Britain's Prince William, Duke of Cambridge come onto the balcony of Buckingham Palace to watch a military fly-past to mark the centenary of the Royal Air Force (RAF). - Britain's Queen Elizabeth II on January 13, 2020, said Prince Harry and his wife Meghan would be allowed to split their time between Britain and Canada while their future is finalised. The couple said last week they wanted to step back from the royal frontline, catching the family off guard and forcing the monarch to convene crisis talks about the pair's future roles. (Photo by Tolga AKMEN / AFP)
Fotó: TOLGA AKMEN

A brit monarchia nem az első olyan királyság Európában, ahol a magánkarrier és az önálló egzisztencia megteremtésére törekvés szembekerül a trónon ülő uralkodó elvárásaival. II. Erzsébet és a brit királyi család pánikreakcióját látva talán meglepő, de ma már akad olyan uralkodóház is, ahol elvárják az anyagilag független életvitelt.

A királyi címekre és kötelességekre vonatkozó szabályok Európa-szerte eltérőek, ám hogy bárki királyi sarjként hiteles sikereket arasson az üzlet és a munka világában, ahhoz – er­­kölcsileg érthető módon – legtöbbször fel kellett adni címet-rangot, hogy ne érje az előkelő utódokat a királyi márkanévvel visszaélés vádja.

Működő modell

A holland királyi család magas rangú tagjainak a munka világában elért sikerei méltán állnak követendő példaként hasonló származású társaik előtt. Ebben pedig nem más, mint a király testvére, Constantijn herceg és felesége, Laurentien hercegnő állnak az élen: mindketten dolgoznak.

A házaspár egy politikai tanácsadó szervezet kötelékében, valamint részmunkaidőben a holland külügyminisztériumban tevékenykedik. A családtagok már korábban megállapodtak abban, hogy a tróntól távol kezdenek új életet, azzal a feltétellel, hogy bármikor rendelkezésre állnak, ha a koronának szüksége van rájuk.

Constantijn holland királyi herceg és felesége. Fotó: Albert Nieboer, Royal Press Europe, Picture-Alliance, AFP

Munkával kapcsolatos terveiket illetően egyeztetniük kell a kormánnyal és a királlyal. A jogszabályok értelmében a királyi család magánjövedelemmel rendelkező tagjai nem részesülnek az alkotmányos joguknál fogva járó juttatásokban.

A Hollandiában Tijnként emlegetett herceg a holland királyi ház tagjaként ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. A herceg öccse, a 2012-ben síbalesetben elhunyt Friso herceg szintén szép karriert futott be. Miután megszerezte a repülőmérnöki diplomát, egy urándúsító vállalatnál helyezkedett el.

A pontot az i-re maga Willem-Alexander király teszi fel: a trónnal járó teendői mellett továbbra is kereskedelmi pilótaként vezeti a holland légitársaság, a KLM gépeit – a repülés számára inkább komoly hobbi, mintsem munka.

Úgy tűnik, a modell működik. Egy viszonylag normális életvitel mellett a közvélemény és a királyi ház tagjainak elvárásai is érvényesülnek.

Kétes dicsőség

Norvégiában hatalmas botrányt kavart, amikor 2002-ben V. Harald legidősebb gyermeke, Martha Louise hercegnő házassága után feladta a legfelsőbb királyi méltóságnak járó státusát, és magánkarrier építésébe kezdett.

Az elhatározás csak félig nyerte el a norvégok tetszését, s nehezen sikerült a hölgyet rávenni arra, hogy címét és rangját ne haszonszerzésre pocsékolja. A közvélemény korántsem nézte jó szemmel, hogy a hercegnő a Durek Verrett néven ismert sámán társaságában A hercegnő és a sámán címmel szemináriumokat szervezett.

A józan ész határán mozgó eseménysorozat kapcsán a résztvevőknek többek között olyan utazást ígértek, ahol felfedezhetik a bennük rejlő, személyiségük isteni oldalát megnyitó bölcsességet.

Martha Louise, V. Harald norvég király lánya polgári életet él: 2002-ben hozzáment Ari Behn íróhoz, akitől három gyermeke született. Fotó: Erlend Aas, AFP / NTB SCANPIX

Martha Louise mentségére legyen mondva: a mozgalomra vonatkozó kritikák hatására később bocsánatot kért Instagram-oldalán, és megígérte, hogy vállalkozásainál nem használja fel a királyi címet.

Hogy szavahihetőségének nyomatékot adjon, új Instagram-fiókot hozott létre a munkával kapcsolatos projektjei számára, amelyben már nincs utalás a származására.

A királyi fenség titulus elvesztése ellenére a hercegnő egyébként bizonyos alkalmakkor továbbra is megjelenik családjával nyilvános rendezvényeken. Ami, lássuk be, érthető is: a család akkor is család, ha történetesen királyi.

A svéd királynak legfiatalabb gyermeke, Madeleine hercegnő férje okozott meglepetést, amikor a rangos családba történt 2013-as beházasodása után bejelentette: nem fogadja el a királyi családdal együtt járó rangot és címet, cserébe viszont folytatni szeretné szakmai pályafutását, biztosítva ezzel anyagi függetlenségüket is.

A brit-amerikai állampolgárságú Christopher O’Neill továbbra is pénzügyi befektetőként dolgozik, miközben felesége a királyi család tagjai körében szokásos kötelezettségeit teljesíti, valamint egy nonprofit alapítványnál tevékenykedik. Noha a legfontosabb eseményeken időről időre a férj is tiszteletét teszi a királyi család oldalán, a svéd közvélemény kritikájával mégsem kellett szembesülnie, mivel nem fogadta el a házassággal járó titulust, így egyértelművé tette, hogy munkája során nem húz hasznot a származási előjogokból.

A házaspár minden bizonnyal iskolát teremtett: valószínűleg Made­leine hercegnő és O’Neill gyermekeinek is saját megélhetés után kell majd nézniük, miután a svéd király tavaly öt unokáját fosztotta meg a királyi fenség címtől a monarchia leépítésére tett lépések jegyében.

A gyermekek – bár továbbra is hercegek és hercegnők maradnak, valamint továbbra is felléphetnek elméleti követelésekkel a trónra vonatkozóan, továbbá rangjuknál fogva jó eséllyel megjelennek majd a társasági összejöveteleken – már nem kötelesek ellátni a királyi feladatokat.

A királynő beleegyezett, hogy Harry és Meghan önálló életet éljenek. Fotó: Tolga Akmen, AFP

Kényszer hatására?

Nem teljesen önszántából vállalt munkát – a spanyol királyi házban elsőként – Palma de Mallorca hercegnője, Cristina. Az apjától 1997-ben Inaki Urdangarinnal kötött házasságkötése alkalmából adományozott Palma de Mallorca hercegnője címtől testvére, a későbbi VI. Fülöp spanyol király fosztotta meg 2015-ben.

A kemény büntetés hátterében az állt, hogy a hercegnő a csalás vádjával bíróság elé állított férje mellett tanúskodott. Az egykori kétszeres olimpiai bronzérmes kézilabdázót, Inaki Urdangarint többévi börtönre ítélték, miután egy nonprofit sportalapítványtól eurómilliókat sikkasztott. Ezzel Urdangarin a királyi család tagjai közül elsőként vonult börtönbe.

Felesége, aki 2013-ban Genfbe költözött, az utóbbi években a La Caixa bank és az Aga Khan Alapítvány által működtetett jótékonysági szervezetnél vállalt állást – gondosan ügyelve arra, hogy nyilvános rendezvényeken ne jelenjen meg a királyi családdal, valamint az uralkodóház tagjaitól elvárt feladatokat sem látja el már jó ideje.

Ezek is érdekelhetnek