Hogyan lesz okos az éjszakai áram?

Hirdetés – A fogyasztás befolyásolása jelentős eszköz lehet a jövőben a villamosenergia-rendszerek stabilitásának megteremtésére. Az okos technológiák terjedésével erre jelentős lehetőségek nyílnak a jövőben.

Ország-világ2020. 05. 16. szombat2020. 05. 16.
Hogyan lesz okos az éjszakai áram?

A mostani járvány idején is egyértelművé vált az, ami korábbi mindennapjainkat is meghatározta, csak talán nem is gondoltunk rá, hogy ez másként is lehet: a folyamatos áramellátás létszükséglet. A villamosenergia-rendszer stabilitásának biztosítása soktényezős folyamat, alapelve pedig – leegyszerűsítve –, hogy minden pillanatban annyi áram kerüljön betáplálásra a villamosenergia rendszerbe a termelőktől, erőművektől vagy importból, mint amennyit a fogyasztók (háztartások, gyárak, intézmények) elfogyasztanak. Ez egy kényes fizikai egyensúlyt jelent, amelynek megteremtése a rendszerirányító MAVIR ZRt. feladata. A MAVIR ZRt. tervezési feladatainak végrehajtása során kisebb tervezési alegységek, un.: mérlegkörökre illetve az ezeket működtető mérlegkörfelelősökre támaszkodik. Minden fogyasztó és termelő (az otthonok és a legnagyobb erőművek vagy gyárak egyaránt) egy-egy ilyen mérlegkörbe tartoznak.

Forrás: GettyImages.com

Egy mérlegkör egyensúlyának megteremtése egy meglehetősen komplex folyamat. A mérlegkörfelelős mindig a következő napra tervezi meg saját mérlegköre egyensúlyát, oly módon hogy az adott mérlegkörben lévő erőművek termelése és a fogyasztók fogyasztása, illetve a különböző forrásból vásárolt villamos energia összességében mindig kiegyenlítődjön, vagyis az áram kínálata és kereslete megegyezzen egymással. Alapvetően ebben az „egyenletben” az erőművek termelése, illetve a mérlegkörön kívülről vásárolt áram, valamint a fogyasztók felhasználása adja ki az egyensúlyt.

A jövőben az egyensúlyi állapot elérésének folyamatában a jelenleginél nagyobb hangsúlyt kaphat a fogyasztók befolyásolása. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy különböző előnyökkel az egyes felhasználók áramfelhasználását bizonyos kisebb fogyasztású időszakok felé lehet eltolni, nagyjából azzal a logikával, ahogy az éjszakai áram intézménye működött korábban Magyarországon is. Ebben az esetben egy alacsonyabb villamosenergia árral a nagyobb háztartási eszközök használatát – például a villanybojlerét – az éjszakai időszakra lehetett eltolni. Ilyen esetben az erőművek termelése egyenletesebb lehet, mivel kevésbé kell azokat le majd felterhelni. Ez jelentős költség megtakarítást jelenthet, hiszen kevesebb erőműre lesz szükség a rendszer egyensúlyának fenntartásához. További megtakarítást jelenthet a szabályozható fogyasztók igényeinek megújuló energiát felhasználó erőművek (pl.: naperőmű) termeléséhez történő közelítése.

Jelenleg nem gyakori ez az ösztönzőrendszer, az okos technológiák és okos infrastruktúra fejlődésével azonban lehetőség nyílik ilyen megoldásokra. Azaz egyre inkább elképzelhető lesz, hogy háztartások, kisebb cégek hajlandóak lesznek fogyasztásukat átcsoportosítani, kedvezmények fejében egy, a rendszer egésze szempontjából optimálisabb, olcsóbb időszakban fogyasztani. Természetesen az ilyen megoldások során olyan szempontokat is figyelembe kell venni, mint hogy a zajos eszközök használata nem praktikus éjszaka. Például az elektromos autók töltése viszont, – az ilyen járművek tömegesebb terjedésével – már kényelmesen megoldható lesz az éjszakai időszakban.

A hazai piacon az MVM Partner Zrt. az egyik legnagyobb nagykereskedő, illetve a legkiterjedtebb mérlegkör felelőse, messze a legszélesebb körű termelői portfólióval rendelkezik, így számos módon járul hozzá az állandó és biztonságos villamosenergia-ellátáshoz Magyarországon. A társaság olyan piaci mérlegkörrel rendelkezik itthon, amelyben nagyerőművek, kiserőművek, megújuló termelők, fogyasztók és kereskedők is jelen vannak. Magyarországon kívül, az európai régióban, összesen 14 országban rendelkezik kereskedelmi engedéllyel, és működtet mérlegköröket az MVM Partner Zrt., vagy leányvállalatai. A társaság ezek mellett fokozott érdeklődéssel figyeli a villamosenergia rendszerben felhasználható új okos technológiák megjelenését, és folyamatosan keresi azok gyakorlati felhasználási lehetőségét.

A vállalat jelentős mennyiségű villamos energiával látja el a főként lakossági fogyasztókat kiszolgáló egyetemes szolgáltatókat, illetve a felhasználók felé áramot értékesítő NKM Energia Zrt.-t is. Az MVM Partner Zrt. 0-24 órában működtett menetrend-módosítási és kereskedelmi szolgálatot. Ez a szolgálat folyamatosan figyeli a mérlegkörben történő terv-tény eltéréseket és ennek megfelelő napközbeni módosításokat, kereskedelmi tevékenységet végez az eltérések minimalizálása érdekében. Ezeken túlmenően az MVM Partner Zrt. a fel nem használt kapacitásaiból rendszerszintű szolgáltatásokat, kiegyenlítő szabályozási termékeket is értékesít a rendszerirányító részére, amelyek a villamosenergia-rendszer stabilitása, illetve az ellátásbiztonság szempontjából kiemelten fontosak.

 

Ezek is érdekelhetnek