Nápolyi is meg amerikai is Milán pizzája

Elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy magyar kisvállalkozóról cikkezzenek az Egyesült Államok egyik vezető lapjában, a New York Timesban. A koronavírus-járvány azonban felülírta ezt is – ahogyan sok minden mást, ami elképzelhetetlennek tűnt eddig.

Ország-világHaraszti Gyula2020. 09. 08. kedd2020. 09. 08.

Fotó: Horvath Tamas

Nápolyi is meg amerikai is Milán pizzája Fotó: Horvath Tamas

Varga Milán, a fél szemére vak, budapesti pizzásfiú egy olyan cikk hőse lett, amely a magyarországi helytállás megható példáiról szólt az amerikai lapban.

A budapesti srácnak régi álma vált valóra, amikor sokévnyi takarékoskodás, pénzgyűjtés után megnyithatta első pizzériáját Budafok belvárosában. A sikeres kezdést azonban majdnem meghiúsította, hogy elérte hazánkat is a kór. Ő mégsem adta fel a céljait, és nem húzta le a rolót, inkább a rászorulók segítségére sietett. A hetven év felettieknek ingyen adta és szállította a pizzákat, az idős vevőknek csak annyit kellett megígérniük, hogy cserében nagyon vigyáznak magukra, és az enyhülésig, ha lehet, otthon maradnak.

– Így próbáltam segíteni azoknak az embereknek, akik munka nélkül maradtak és nem tudták támogatni a szüleiket, nagyszüleiket – mondta a húszéves vállalkozó. – Az üzlet megnyitását követő második napon jelentették be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat, ettől a naptól kezdve indítottam el ezt a szolgáltatást.

Milán együttérzése a nehezebben boldoguló, bajba jutott emberekkel talán a saját élettapasztalataiból is fakad. Egy születési rendellenesség miatt ugyanis nem lát a bal szemére. Március közepén, egy közösségi oldalon hirdette meg, hogy ingyenpizzát szállít a hetven év felettieknek, ezt követően naponta 20-25 ilyen megrendelést teljesített.

Az idősek közül sokan nagyon hálásak voltak, és felajánlottak kisebb-nagyobb összegeket, mert gondolták, hogy a járvány miatt nincsenek bevételei, de ő ezt nem fogadta el. Mert jó érzés volt segíteni. A hír hallatán azonban sokan a segítő segítségére siettek. A helyi vállalkozók egy része, a Teddy Szamba Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kezdeményezésére több százezer forintot gyűjtött össze, hogy a fiatalember tovább tudja folytatni a karitatív munkát.

A pizza, amit Milán kínál, ráadásul nem akármilyen. Két évvel ezelőtt a vendéglős Los Angelesben egy kaliforniai stílusú pizzát evett, ami annyira ízlett neki, hogy rögtön beindította a fantáziáját. Hosszas tesztelés, sütés és kóstolás után alakult ki a különleges, félig nápolyi, félig New York-i pizza, amit azóta is kínál a vevőknek.

– Nem akartam beállni a sorba, és a hagyományos, megszokott termékeket kínálni. A pizzánk azért más, mert csak minőségi olasz alapanyagokat használunk, és a tésztát 24 órán keresztül kelesztjük a hűtőben – avatott be a műhelytitkokba. A Milán’s Pizzériából ötféle pizzát lehet rendelni.

A Szürke Hölgyként is emlegetett, 127 Pulitzer-díjjal rendelkező The New York Times egyébként több olyan vállalkozó kedvességét is méltatta Magyarországról, akik a járvány kitörése idején összefogtak embertársaikért. Írtak például azokról a Facebook-csoportokról, amelyekben az eddig Airbnb-vel lakásukat kiadó tulajdonosok ingyenesen felajánlották üresen álló ingatlanjaikat egészségügyi dolgozóknak.

Az egyik magyar Airbnb-lakás­tu­laj­donos így nyilatkozott: „A többségünk el sem tudja képzelni, milyen megpróbáltatásokon mehetnek most keresztül az egészségügyi dolgozók, így mindenki igyekszik segíteni. Van, aki tettekkel, van, aki adománnyal, van, aki kedves szavakkal – mi pedig lakásokkal.” Hojer-Szabó Viktóriának három lakása van, melyek egyikében például egy olyan nővér lakott, aki koronavírusos betegeket kezelt. A cikk szerint a járvány kitörése idején több mint negyven egészségügyi dolgozó lakott üresen álló airbnb-s lakásokban.

A cikk kitért a balatoni szállásadókra is. Ők szabad szobákat biztosítottak azoknak a magyaroknak, akik külföldről tértek haza, így két hétre a hotelekben vonulhattak el karanténba.

Ezek is érdekelhetnek