Fontos a test és lélek egységes kezelése

Idén nyáron vesztettük el dr. Eőry Ajándok biológust, matematikust, háziorvost,a hagyományos kínai orvoslás hazai úttörőjét. Hat gyermeke közül dr. Eőry Ajándék is a gyógyítást tanítók és gyakorlók közé tartozik.

Ország-világHabik Erzsébet2020. 10. 29. csütörtök2020. 10. 29.

Kép: Eőry Ajándék akupunktúrás orvos Budapesti rendelőjében alternatív gyógyászat kínai orvoslás 2020 10 12 Fotó: Kállai Márton

Fontos a test és lélek egységes kezelése
Eőry Ajándék akupunktúrás orvos Budapesti rendelőjében alternatív gyógyászat kínai orvoslás 2020 10 12 Fotó: Kállai Márton

– Az Eőry családban két lány – Ajándék és Emese – is édesapjuk nyomdokaiba léptek, és a gyógyító hivatást választották. Mennyire volt meghatározó a családi indíttatás?

– Mi úgyszólván belenőttünk ebbe a tudományba. Édesapánk életében nem különült el a munka a hétköznapoktól, és nekünk is ez volt a természetes. Nem csak népszerűsítő előadásokat tartott „háziasszony-akupresszúra” néven azzal a céllal, hogy fontos pontok megtanításával segítse az emberek egészségtudatosságának kialakítását, hanem minket is megtanított arra, hogy mely pontokat kezeljük, ha valami bajunk van.

– Mennyire elfogadott ma a hagyományos kínai orvoslás az orvostársadalom és a betegek körében?

– Mostanában óriásit léptünk előre ezen a téren. Az Egészségügyi Világszervezet által megjelentetett, Betegségek Nemzetközi Osztályozása új kiadásában 2022. január 1-jétől a hagyományos kínai orvoslás diagnosztikai és terápiás rendszere is benne lesz Tradicionális medicina címmel.

Ez annak a bizonyos BNO-nak a nemzetközi változata, amivel Magyarországon is kódolják a betegségeket, ebből lehet tudni, hogy hányan szenvednek egy adott kórban, hol kezelték őket stb. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nem fogadta kitörő örömmel e lépést, mint ahogy világszerte számos orvosi akadémia elutasítja.

Az MTA egyébként időről időre megjelentet tudományos állásfoglalásokat a komplementer medicináról – ezek általában nem pozitív hangvételűek –, 2010-ben azonban az egyik értekezés kibővült a neurológiai szakmai kollégium irányelvével, amelyben a migrénes fájdalom megelőzésére és a tenziós típusú fejfájás enyhítésére az akupunktúrát javasolják. Az áttörés tehát nálunk is elindult, ha kicsit később is, mint a világ más részein.

– Az édesapja nem győzte hangsúlyozni, hogy minden nyugati orvos mellé érdemes lenne egy természetgyógyászt, életmód-terapeutát is rendelni, s hogy az igazi gyógymódot a beteggel való együttműködés jelenti. Mikor jutunk el idáig?

– Fontos lenne kiaknázni a lehetőséget, hogy vannak olyan gyógyítók, akik más utakon is képesek segíteni, mint a szakorvosok. Ha nem egyetlen orvosnak kell megoldani a betege valamennyi problémáját, hanem bizalommal támaszkodhat más szakemberekre is, akkor sokkal eredményesebb lehet a gyógyító munka.

Ez az integratív medicina lényege: az orvos, aki ismeri az alternatív gyógymódokat, együttműködik a természetgyógyá­szokkal. Persze csak azokkal, akik jól képzettek és a szakmájukat magas szinten gyakorolják.

– Kérdés, hogy az orvosok mennyire ismerik a természetgyógyá­szat adta lehetőségeket...

– Ez év január elseje óta működik a Semmelweis Egyetemen az Integratív medicina tanszéki csoport, amelynek én vagyok a vezetője. Arra törekszünk, hogy bemutassuk a hallgatóknak a természetes készítmények, a mozgás, illetve az elménk gyógyító képességét és az úgynevezett holisztikus gyógyító rendszereket, mint amilyen például a hagyományos kínai orvoslás.

A tantárgy szabadon választható, és komoly érdeklődés mutatkozik iránta. Bízunk benne, hogy a közeljövőben kötelező tárggyá válhat, hiszen fontos lenne, hogy minden orvostanhallgató megismerje ezeknek a módszereknek az alap­jait, és saját maga is megtapasztalhassa jótékony hatásait.

– Vajon mi lehet az oka sok vezető pozícióban lévő szakember ellenérzésének?

– Talán az, hogy nem ismerik eléggé ezeket a módszereket, illetve, hogy ezek a tradicionális orvosképzéstől eltérő megközelítésen alapulnak, ezért nehéz elfogadni a természetes gyógymódokat. A betegek gyakran tájékozottabbak e téren, mint az orvosaik, és sokszor inkább nem beszélnek arról, hogy természetgyógyászhoz is járnak, mert tisztában vannak azzal, hogy mi lenne a reakció.

Elmagyarázó Meridián: energiacsatornák hálózata, mely belső szerveinket köti össze a testfelszínnel, és amelyben az életenergia áramlik a távol-keleti orvosi felfogás szerint. „Amit a tű nem gyógyít, gyógyítja a moxa” – tartják a kínaiak. A moxaterápia a bőr melegítése révén éri el az érintett energiapálya zavarainak megszüntetését. A hagyományos kínai gyógyá­szat elvein alapuló 3-1-2 meridián­torna energetizáló, gyógyító és betegségmegelőző hatású gyakorlatsorozat. A 20 perces mozgássor mozdulatai egyszerűek, könnyen megtanulhatók, otthon is könnyen elvégezhetők.

– Manapság az orvosnak egy-egy betegre alig jut néhány perce. Nemhogy efféle beszélgetésre nincs ideje, de sokszor arra sem, hogy feltárja a kórtörténetében, mondjuk, a stresszfaktort.

– Valóban, ezeket a nem specifikus tényezőket, mint a stressz­fak­to­rokat vagy a beteget érő egyéb környezeti hatásokat, többnyire nem vizsgálja az orvos, holott bizonyítottan szerepük van például a bizonytalan eredetű krónikus fájdalmak kialakulásában.

Komoly stresszfaktor például most a koronavírus, hiszen nem tudjuk, meddig tart a járvány, milyen hatásai lesznek ránk nézve. Fontos tehát, hogy a testet és a lelket egységes egészként kezeljük, s nem feltétlenül az számít, hogy mennyi időt tölt el az orvos a betegével, hanem hogy az az idő minőségi legyen.

– Vannak-e olyan állapotok vagy betegségtípusok, melyeken a hagyományos kínai orvoslás nem tud segíteni?

– Ha valakinek műtéti beavatkozásra van szüksége, azt akupunktúrával nem lehet kiváltani. A hagyományos kínai orvoslás elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, mondván: ha az ember akkor kezd el kutat ásni, amikor megszomjazott, máris vesztett.

Ha megvárjuk, hogy súlyosbodjon a betegség, azon nehezebb lesz segíteni bármilyen gyógymóddal. Ennek dacára sok daganatos beteget kezelünk. Ilyenkor nem feltétlenül az a cél, hogy eltűnjön a daganat, hanem hogy jó minőségű életet élhessen vele a beteg. Most például van egy páciensem, akinél a kemoterápia súlyos bőrelváltozásokat okoz, s ez megkeseríti az életét.

Néhány kezeléssel lehet se­gíteni a panaszán. Mások nagyon legyengülnek, nincs étvágyuk, nem éreznek ízeket. Ezeket a tüneteket is remekül lehet akupunktúrával ­enyhíteni. A tűszúrásos módszerrel a szervezetben olyan finomhan­golást végezhetünk, ami elérhe­tetlen gyógyszerekkel, ráadásul ezek számos mellékha­tást okoznak, amiket csak továbbiak adásával lehet kiküszöbölni.

– Találunk-e hasonlóságot a hagyományos kínai gyógymódok és a magyar népgyógyászat között?

– A köpölyözés, a piócás terápia a hagyományos kínai orvoslásnak és a magyar népi gyógyászatnak is része. Egyes feltételezések szerint az akupunktúra hazánkban is jóval nagyobb múltra tekint vissza, mint gondolnánk. Ennek legszebb példája a szarvasi tűtartó.

Avar kori sírokból – a Kr. u. VII–VIII. századból, Szarvas mellett – csontból készült tűtartó került elő rovásírásos felirattal: Üngür izingnek ím e vas tik tüvedjen iszen, tik, tik szúr, bök, verj! feseszelej, szalasz... Üngür ne egyen, ízd el, imészd el őt én istenöm!

Egy avar kori sírban találtak egy tűkészletet, aminek rovásírásos felirata arról árulkodik, hogy a tűszúrást már abban az időben is használták gyógyításra.

– Ebben a járványveszélyes ­időszakban tud-e segíteni az akupunktúra a megelőzésben, vagy akár a Covid-betegek utókezelé­sében?

– Kínában mára szinte teljesen lecsengett a járvány, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy ott nem csak a nyugati orvoslást használják. Már márciusban kiadtak például egy irányelvet arra nézve, hogy miként lehet akupunktúrával megelőzni a fertőzést és segíteni a gyógyulást.

Covid-re­ha­bilitációs akupunktúrás klinikákat is létrehoztak a betegségből felgyógyultak számára, mert már tudható, hogy a kór tönkreteszi az ember belső szerveit, elsőként a tüdejét. S az is benne van az irányelvben, mit tehetünk mi magunk a fertőzés elkerülése érdekében.

– Például mit?

– Speciális akupunktúrás pontokat melegíthetünk például moxával – ez is egy speciális kínai technika –, vagy bőrirritáló anyagokat, például fokhagymapasztát kenhetünk e pontokra, hogy aktiváljuk azokat. A 3-1-2 meridiántorna akupunktúrás pontjai igen jelentősek a megelőzésben, de a járványtól függetlenül is hasznos egészségmegőrző, öngyógyító mozgásforma ez, mely országszerte sok helyen elérhető.

A hagyományos kínai gyógyászat a Covid-betegség utókezelésében is szerepet játszik, a segítségével helyreállíthatjuk belső szerveink egészségét, felerősíthetjük meggyengült immunrendszerünket, energiaszintünket. Mindezekre kiváló megoldást nyújt az akupunktúra.

Ezek is érdekelhetnek