Hogyan lehet nyugodt és hatékony a tanulás?

Hirdetés – Életünk során hosszú éveket, évtizedeket töltünk tanulással, az iskolapadban vagy otthon. Ahhoz, hogy valóban hatékony és eredményes legyen a több éves befektetett munka, fontos, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott légkört teremtsünk magunk körül. Hogyan lehet nyugodt és hatékony a tanulás?

Ország-világSzabad Föld2020. 11. 16. hétfő2020. 11. 16.
Hogyan lehet nyugodt és hatékony a tanulás?

Életünk során hosszú éveket, évtizedeket töltünk tanulással, az iskolapadban vagy otthon. Ahhoz, hogy valóban hatékony és eredményes legyen a több éves befektetett munka, fontos, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott légkört teremtsünk magunk körül.

Megfelelő bútorok

A könyvek felett görnyedve vagy a számítógép monitorja előtt ülve nagyon sokat számít, hogy milyen széket és asztalt választunk a tanuláshoz. Ha az ülőalkalmatosság háttámlája nem jól támasztja meg a gerincet, vagy a kialakítása miatt megfájdul a derekunk vagy hátunk, az a tanulás végeredményét negatívan befolyásolhatja. Az íróasztal magassága sem elhanyagolható szempont, hiszen ha túl alacsonyan van az ülőmagasságunkhoz viszonyítva, akkor nagyon le kell hajolni, ami szintén nem tesz jót a gerincünknek. A számítógép vagy a táblagépek monitorjának fénye, vibrálása fejfájást és szemfáradtságot okozhat. Használjunk speciális képernyőszűrőt vagy viseljünk szemüveget!

Iktassunk be szünetet

Vizsgára készülve hajlamosak vagyunk elfeledkezni az időről és nem iktatunk be pihenőt. Testünknek és agyunknak is szüksége van óránként 20-25 perc szünetre, ahhoz, hogy újra energiával töltődjünk fel és újult erővel folytathassuk a tanulást. Lehetőleg kerüljük az éjszakába nyúló okulást, mert ha kihagyjuk az éjjeli alvást, kimerültek és fáradtak leszünk a fontos vizsga napján.

Koffein és teljesítményfokozók

Nagyon nagy hibát követünk el, ha túl sok kávét vagy más, koffeint tartalmazó italt vagy ételkiegészítőt fogyasztunk, tanulás közben. 2 csésze kávé még nem túlzás, de ennél nagyobb mennyiséget már ne igyunk. A drogok, teljesítményfokozók használatát pedig teljes mértékben felejtsük el! A szervezet könnyen rászokik ezekre a szerekre és a függőségből nagyon nehéz kigyógyulni. Hosszú távon rombolják az agysejteket is és az egészségünket is tönkretehetik. Együnk többször keveset a magolás ideje alatt, ha lehet minél változatosabban étkezzünk és törekedjünk az egészséges étrendre! Igyunk szénsavmentes ásványvizet, rostos gyümölcslevet!

Friss levegő-friss agy

Aki megteheti és ha az időjárás is megengedi, telepedjen ki a szabadba, a friss, tiszta levegőre és ott vesse bele magát a tanulásba! Amennyiben erre nincs lehetőség, szellőztessen minél gyakrabban abban a helyiségben, ahol a tudás elsajátítása folyik.

És lőn világosság!

A megfelelő világítás alapvető jelentőségű a tanulási folyamat közben. Túl sötét helyiségben túlerőltetjük a szemünket, a túlságosan erős, vakító fény károsíthatja a szemünket és a fejünk is megfájdulhat. Az olvasáshoz koncentrált fényű lámpával világítsunk a könyvekre, füzetekre.

Ne magoljunk!

Csak akkor sajátíthatjuk el sikeresen a tananyagot, ha megpróbáljuk megérteni, amit olvasunk! Ne magoljuk be a szavakat, mert akkor hamar elfelejtjük őket. Ha azonban értjük is az anyagot, jobban megragad a fejünkben.

Teremtsünk csendet és nyugalmat!

Ahányan vagyunk, annyiféle tanulási módszert alkalmazunk. Mindenki másra esküszik, mindenkinél más-más mód válik be. Egyben azonban szinte mindenki egyetért: a tanulás csak akkor válhat hatékonnyá, ha csendes, nyugodt környezetet alakítunk ki magunk körül, hogy csak az adott tanulnivalóra koncentrálhassunk. Ez persze nem jelent feltétlenül teljes csendet! Vannak, akik például zenét hallgatva tudnak csak tanulni, mások a csendet igénylik.

Mindkét esetben szükséges a szobák akusztikus kezelése, hangelnyelő, hangszigetelő fali panelekkel, hanggátló függönyökkel és szőnyeggel. Ezek az akusztikai elemek kizárják vagy tompítják a zavaró zajokat, a zenehallgatás pedig valódi élménnyé válik az optimális akusztikai adottságok mellett. Az épületek a hagyományos építőanyagok szerkezete révén sajnos nem rendelkeznek hangelnyelő tulajdonsággal. Ezért utólagosan kell gondoskodnunk az ideális hangszigetelésről, illetve zajcsökkentésről.

„Aki úgy gondolja, hogy a tanulás drága, próbálja ki, milyen a tudatlanság.” Benjamin Franklin

 

Ezek is érdekelhetnek