Kutyaposta – Kifinomult társadalmi intelligencia

A kutyatulajdonosok többsége is tapasztalja, hogy házi kedvenceik megismerik a jó embereket, tudják, kiben lehet bízni és kiben nem.

Ország-világSzücs Gábor2020. 11. 01. vasárnap2020. 11. 01.

Kép: , Image: 6991690, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, F1 Online, Fotó: Profimedia

Side profile of senior man feeding dog, Corsica, France
, Image: 6991690, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, F1 Online
Fotó: Profimedia

Nemcsak a mindennapi tapasztalat, hanem sokszor a megdöbbentő készségek tudatosulása mellett már tudományos felmérések is bizonyították, hogy a kutyák az általánosan ismert öt érzék mellett továbbiakkal is rendelkeznek. Ugyanis a látás, a hallás, a szaglás, az íz- és a bőrérzékelés mellett négylábú társunk olyasmiket is észlel, amiket mi, emberek fel sem ismerünk.

Ezt aztán elnevezzük a kutya hatodik érzékének, amiből persze lehet, hogy nemcsak hat, de akár tizenhat is akadhat…

Most az egyik(?) olyan hatodik érzékről lesz szó, ami a bizalomról, a jó vagy a rossz ember felismeréséről szól. Kiderült, hogy a kutyák nem bíznak azokban, akik egyszer már át­verték őket, illetve képesek érzékelni, ha valaki megbízhatatlan, sőt azt is megérzik, ki a gonosz ember.

Nem kell tudósnak lennünk – a kutyatulajdonosok többsége is tapasztalja, hogy házi kedvenceik megismerik a jó embereket, tudják, kiben lehet bízni és kiben nem. A kutyák képesek kiszimatolni, hogy az adott ember méltó-e a bizalmukra vagy sem. Egyszerű megfigyelés alapján hozzák meg a döntést, hogy megbízhatnak-e az emberben, ugyan­is a négylábúak rendkívül jól olvassák a szociális jelzéseket.

Ha van kutyád, akkor biztosan tapasztaltad már, hogy akadnak emberek, akiket egyáltalán nem szívlelnek. Ezek az emberek általában azok, akiket egyébként mi sem kedvelünk túlságosan.

A kutyák érzik, ha az embernek hátsó szándékai vannak, és ezt a tudomány is igazolta. Még akkor is kiszúrják az ártó szándékot, ha az illető velük szemben nem lép fel agresszíven, és nem viselkedik ellenségesen sem. A rosszindulatot ettől függetlenül is érzik. Ennek oka, hogy nagyon fogékonyak az emberi érzelmek bonyolultságára.

Persze elképzelhető biológiai magyarázat is, ugyanis amikor valakinek rosszak a szándékai vagy valamilyen aljas húzásra készül, a szíve gyorsabban ver és az adrenalintermelése is megnő. Ez pedig fokozza az izzadást, amit a kutyák azonnal megéreznek, és a másodperc töredéke alatt reagálnak is.

Volt olyan kutatás, amikor a felkért alanyok a kutyákkal egyáltalán nem léptek kapcsolatba, csak a gazdáikkal, ennek ellenére az állatok pontosan érzékelték, hogy kiben volt rossz szándék. A kutyánk ugyanis képes érzékelni a környezetében tapasztalható alapvető hangulatot, sőt azt is megpróbálja befolyásolni, hogy mások hogyan kommunikáljanak velünk, gazdákkal.

– Nagyon meglepődtünk azon, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek voltak leértékelni egy ember megbízhatóságát – mondta a kutatás japán vezetője. – Úgy látszik, nekik kifinomultabb a társadalmi intelligenciájuk, mint azt valaha gondoltuk volna.

Ezek is érdekelhetnek