Szeretet, emlékek és biztos hit

Új, 13 plusz egy kérdéses interjú-sorozatunk második vendége Horgas Eszter fuvolaművész volt.

Ország-világHabik Erzsébet2021. 01. 20. szerda2021. 01. 20.

Fotó: Picasa

Szeretet, emlékek és biztos hit Fotó: Picasa

 1. Melyik születésnapi ajándéka a legemlékezetesebb?

– Két emlék villan be hirtelen. Hét-nyolc évesen sokat kérleltem szüleimet egy új testvérért. Bátyám és öcsém volt már, de szerettem volna egy lánytestvért is. A kilencéves szülinapi tortámat ebéd után et­tük meg, majd anyukám délután bement a kórházba és megszülte a kishúgomat. A másik emlékezetes ajándékomat a lányaim készítették nekem: egy több mint egyórás riportfilmet a kollégáimmal, tanítványokkal, barátokkal, amiben a velem kapcsolatos emlékeikről, élményeikről, az irántam érzett szeretetükről beszéltek.

 2. Bántja-e valami, amit elszalasztott az életében?

– Sajnálom, hogy nem tanultam meg több nyelven beszélni.

3. Mit szeret önmagában?

– Az őszinteségemet.

 4. Mivel lehet kikergetni a világból?

– Nagyon nehezen viselem a hazugságot, ha érzem és látom, hogy valaki kamuzik.

5. Kíváncsiságból kivel cserélne életet egyetlen napra?

– Olyan emberrel cserélnék, akinek biztos hite és tudása van, mint például a pápa vagy egy buddhista szerzetes.

 6. Ha egy álomutazást nyerne, mit választana úticélul?

– Többször úgy hozta a jó sorsom, hogy egzotikus helyeken is turnézhattam, Mauritiuson, Mexikóban, igazán csodálatos volt. De szívesen elmennék Bora Borára, ez egy csendes-óceáni sziget Francia Polinéziában.

 7. Mi a legértékesebb értéktelen tárgya?

– Pénzben mérhető értéke nincs, de nekem nagyon fontos az a piros hajú, csíkos ruhás kis bohóc, ami az asztalomon ül. Anna lányomtól kaptam az egyik karácsonyra. Azt mesélte: tudja, hogy butaság, de valamiért meg kellett vennie nekem. Mikor kibontottam, könnyezni kezdtem. Ő már nem emlékezett, de pici baba korában pont ugyanilyen kis bohóca volt neki is, amit az ágyában bokszolgatott.

 8. Mire sajnálja legjobban az időt?

– Ahogy megy az idő, egyre szorongatóbb, mennyire kevés jut azokra, akiket igazán szeretek. Ha olyan emberekkel kell lennem, akik nem érdekelnek, vagy azt látom, nincs dolgom velük, azt nehezen tolerálom.

 9. Mire nem sajnálja a pénzt?

– A minőségi dolgokra, legyen az étel, ruha, nyaralás, ajándék. Szívesen költök bármire, ami igazi, finom és örömet ad.

10. Kinek szánja az adója 1 százalékát?

– Beteg gyerekeknek. A saját pénzemből pedig fiatal tehetségeket támogatok – ezért nemrég ki is tüntettek, amitől nagyon meghatódtam, hogy észrevették.

11. Melyik írótól olvasta a legtöbb könyvet?

– Nagyon szeretem az orosz írókat. Bulgakovot, Csehovot, Dosztojevszkijt, Oku­dzsavát. Tolsztojnak majdnem az összes regényét olvastam.

12. Mi a számítógépén a háttérkép?

– Chagall egy képe, ahol a feleségével, Bellával látható.

13. Ha az állatkertben egyetlen állatot kellene megfigyelnie egy napig, melyiket választaná?

– Talán a zsiráfokat. Kíváncsiak, szépek, és olyan hosszú nyakuk van, mint nekem.

13+1.

Milyen idézetet tenne ki a hűtőajtóra, hogy minden reggel ezzel induljon?

– Kamaszkoromban az egyik kedvenc könyvem Eric Knight Légy hű magadhoz című szerelmes regénye volt. Azóta is az egyik legfontosabb dolognak tartom, hogy megismerjük önmagunkat, és ahhoz hűen tudjunk élni.

Horgas Eszter Artisjus-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett, nemzetközi hírű fuvolaművész. 2020-ban az Art is Business kulturális mecénás díjának kitüntetettje. Több mint huszonöt esztendeje tanít, sok fiatal zenész tekinti mesterének. A Fidelio „Művészek a művészekért” különdíját többek között azzal érdemelte ki, hogy az ifjú tehetségeknek ingyen ad magánórákat, emellett rendszeresen a saját pénzéből vásárol hangszert azoknak a tanítványainak, akik ezt nem engedhetik meg maguknak. Magánkoncerteket ad, hogy előteremtse a külföldi tanulmányaikhoz szükséges költségeket. Önerőből és pályázatok útján finanszíroz nyaranta Balatonfüreden összművészeti kurzusokat, amelyeken már tizedik esztendeje vehetnek részt a művészetet szerető fiatalok.

 

Ezek is érdekelhetnek