A 100, az szép kor

Ezt mondta II. Erzsébet királynő, amikor tavaly lovaggá ütötte a százéves Tom kapitányt, aki járókeretes sétája során 30 millió fontot gyűjtött a koronavírus-járványban helytálló egészségügyi dolgozók számára.

Ország-világPuskás Kati2021. 02. 02. kedd2021. 02. 02.
A 100, az szép kor

Csak szép idő legyen

Az ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, Magyarország legtöbb, tíz olimpiai érmet nyert női sportolója, minden idők legeredményesebb magyar tornásznője, a legidősebb élő olimpiai bajnok Keleti Ágnes januárban töltötte be a századik életévét. A születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott: ez a kerek évforduló ugyanolyan számára, mint amikor hatvanéves volt.

„Élek, jól élek, szeretek élni. Az egészség a lényeg, a születésnap egyáltalán nem fontos, csak a jó élet” – mondta vidáman a tornásznő, aki még ennyi idősen is képes lemenni spárgába. „Csak szép idő legyen” – kívánta a születésnapja alkalmából a sportoló, akiről egész estés dokumentumfilm készül Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes címmel, Oláh Katalin rendezésében.

Keleti Ágnes. Fotó: Kovács Tamás,MTI

Az Újpesti Torna Egylet bejelentette, hogy Keleti Ágnes nevét kapja a közelmúltban felújított tornacsarnokuk. Izraelben pedig – ahol a melbourne-i olimpia után telepedett le, és aktív részese lett a női torna felvirágoztatásának – szertornabajnokságot neveznek el róla.

Tanácsai időtállóak

A százévesen elhunyt Bálint György – vagy ahogyan a legtöbben ismertük: Bálint gazda – fordulatokban gazdag élete során mindvégig önzetlenül, nagy örömmel, fáradhatatlan lelkesedéssel osztotta meg tapasztalatait és hatalmas tudását a kertészkedés iránt érdeklődőkkel.

Gyerekkorában a szülői házban, fiatal felnőttként saját gazdaságában kertészkedett. Később tanácsadóként, újságíróként, végül nyugdíjas korától kezdve az Ablak című tévéműsorban hívta fel a figyelmet az aktuális kerti teendőkre. A 2000-es évek elejétől kezdve élete végéig saját honlapján, a Balintgazda.hu-n és a Hobbikert.hu magazinban osztotta meg videós tanácsait a kertbarátokkal.

Bálint György, 1940-ben.

Szívügyének tekintette környezetünk szebbé tételét. Szívesen beszélt arról, mit tehetünk azért, hogy a kerti munka ne robot, hanem rendszeres sikerélményt hozó hobbi, kikapcsolódás, hasznos időtöltés legyen.

Ősceleb

Gábor Zsazsa a prototípusa azoknak a hírességeknek, akik leginkább arról voltak híresek, hogy híresek. Ő mondta: „Nem az a fontos, hogy igaz legyen, csak beszéljenek rólam.” Sokan próbálták megfejteni a Gábor-jelenség titkát. Amerika imádta őket: édesanyjukat, Jolie-t – aki 101 éves korában hunyt el –, testvéreit, Évát és Magdát, de leginkább Zsazsát.

A legtöbben annyit tudtak róluk, hogy szerettek gyémántokat hordani és sokat házasodtak. Azt már kevesebben, hogy keményen dolgoztak, s úttörők abban, hogy ösztönösen megérezzék, mit vár el a közönség egy amerikai ce­lebtől. Sikerükhöz hozzájárult magyar akcentusuk is, ami egyfajta előkelőséget kölcsönzött nekik.

Gábor Zsazsa. Fotó: MTI,EPA,Las Vegas News Bureau

Hatalmas rejtély övezte az életkorukat is, amikor pedig Zsazsa hivatalos papírt szerzett a születése évéről, rámutattak: ha ez igaz, akkor nyolcévesen már házas volt. Zsazsa hosszas betegeskedés után öt esztendeje hunyt el 99 éves korában, de könnyen elképzelhető, hogy már százéves is elmúlt.

Ki volt Matuzsálem? Bibliai ősatya, Noé nagyapja: 969 évig élt, 187 évnyi önmegtartóztatás után fiút nemzett, és ezután még számtalan gyermeke született. A Bibliában Matuzsálem neve Methuséláh, a héber elnevezés jelentése „dárdás/lándzsás ember”. Egyesek úgy vélik, hogy Matuzsálem extrém kora egy ősi félrefordítás eredménye: ha a Septuaginta- (a héber biblia görög nyelvű fordítása) számokat elosztjuk tízzel, akkor 969 év helyett 96,9 évet élt volna.  

Tom kapitány bravúrjai

Kétszeres Guinness-rekorder lett a brit állami egészségügyi szolgálat számára jelentős adományt gyűjtő második világháborús brit veterán. Tom Moore kapitány néhány nappal a századik születésnapja előtt a legnagyobb összeget – mintegy 30 millió fontot – gyűjtött össze adománygyűjtő sétálással.

A veterán a brit slágerlistára is felkerült, miután egy ugyancsak a karitatív akcióban szerepelt dalban (You’ll Never Walk Alone) énekelt – ezzel életkora miatt Tom Jones rekordját döntötte meg, míg a sétálásával a legendás kanadai sportoló, Terry Fox elé került a listán.

Film is készül Sir Tom Moore-ról, a brit hadsereg százéves veteránjáról, aki sétájával több mint 30 millió font adományt gyűjtött össze. Fotó: Chris Jackson , AFP

A százéves férfi járókeretével több száz kört tett meg a kertjében. Célja eredetileg az volt, hogy akciójával ezer fontot gyűjtsön, és ezzel köszönje meg az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját. A kapitányt korábban bőrrákkal és csípőtöréssel is kezelték.

Tom Moore-t érdemeiért a 95. életévében járó II. Erzsébet – édesapja, VI. György király díszkardjával – lovaggá ütötte a windsori kastélyban. Ez a ceremónia volt az uralkodó első nyilvános szereplése a koronavírus-járvány kirobbanása óta. (Sajnos nemrég jött a hír, hogy Tom kapitány február 2-án elhunyt koronavírusban.)

Jóból is megárt a sok

Az Old Parrnak becézett angolról azt tartották, hogy három évszázadot is átvészelve, 152 éves korában halt meg. Maradványait a westminsteri apátság őrzi. Sírkövének felirata: „Itt nyugszik Thomas Parr a salopi grófságból, aki 1483 augusztusában született, tíz fejedelem uralkodását érte meg, és 1635. november 15-én itt temették el.”

A híres öreg húst soha nem evett, szeszes italt nem ivott. Rendes napi eledele tejből, vajból és sajtból állt. Nyolcvanéves korában megházasodott, elvett egy Jane Taylor nevű hajadont, akitől fia és lánya született. A 140. életévében járt, amikor Rubens megfordult Shrews­buryben és lefestette. Híre egyre jobban terjedt, eljutott az udvarig.

I. Károly látni akarta, és felrendelte Londonba, ahol ünnepelték, kényeztették. Ez lett a veszte. Jól tartották pecsenyével, süteménnyel, borral, s ezt a kosztot az egyszerű ételekhez szokott gyomra nem bírta: ágynak esett, és meghalt.

Ezek is érdekelhetnek