Tizenöt éve hiányzik

Már másfél évtizede nincs köztünk a valaha élt legismertebb és legnépszerűbb magyar ember, Puskás Ferenc. Öcsi bácsit 2006. november 17-én, 79 évesen igazolták le az égi válogatottba. A szomorú évforduló kapcsán országszerte, sőt határainkon túl is tartottak megemlékezéseket.

Ország-világPuskás Kati2021. 12. 02. csütörtök2021. 12. 02.

Kép: Honour guards carry the coffin of football legend Ferenc Puskas during a memorial ceremony at the stadium bearing his name in Budapest, 09 December 2006. Puskas died after a long and serious illness at the age of 79 on 17 November in Budapest. Hungary observed a day of national mourning on Saturday for the funeral of Puskas, one of the greatest footballers of all time who led the "Mighty Magyars" to world dominance in the 1950s and Real Madrid to a string of titles in the 1960s. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP), Fotó: ATTILA KISBENEDEK

Tizenöt éve hiányzik
Honour guards carry the coffin of football legend Ferenc Puskas during a memorial ceremony at the stadium bearing his name in Budapest, 09 December 2006. Puskas died after a long and serious illness at the age of 79 on 17 November in Budapest. Hungary observed a day of national mourning on Saturday for the funeral of Puskas, one of the greatest footballers of all time who led the "Mighty Magyars" to world dominance in the 1950s and Real Madrid to a string of titles in the 1960s. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Fotó: ATTILA KISBENEDEK

Egykor, a 2006.-i – december 9-i – gyászszertartáson Kiss-­Rigó László szeged-csanádi megyés püspök celebrálta a gyászmisét Budapesten, a Szent István-bazilika altemplomában, ahol a focistale­­gen­da örök ál­­mát alussza. Az év­­forduló apropóján az m4sport.hu A nemzet búcsúja címmel ismét leadta az ötórás búcsúztatót.

A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia képviselői november 17-én elhelyezték a budapesti Szent István-bazilika altemplomában az emlékezés koszorúit, de összegyűltek az akadémián található Puskás-szobornál is, hogy tisztelegjenek névadójuk emléke előtt. Szöllősi György, a Puskás-ügyek nagykövete felidézte a tizenöt évvel ezelőtti eseményeket: „Azon az őszön már tervben volt, hogy az akadémia Puskás nevét veszi fel, ám a gyász napjaiban elhalasztottuk a névadást, így végül 2007. április 1-jén vette fel az akadémia Puskás Ferenc nevét.

Természetesen a Real Madridnál sem feledkeztek meg az évfordulóról, a madridi klub hivatalos honlapján emlékeztek meg a nagy bajnokról, kiemelve, hogy „Pancho” 242 gólt szerzett, nyert három Európa-kupát, egy Interkontinentális Kupát, öt bajnoki címet és egy spanyol kupát a Real Madrid mezében, illetve szót ejtettek arról is, hogy ma a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség rangos elismerése, az Év góljáért járó díj viseli Puskás nevét. Közösségi oldalukon pedig a ballábas zseni előtt tisztelegve másfél percben felidézték a legszebb góljait.

Határainkon túlról, de jóval közelebbről, Erdélyből posztolt képet a Facebookra Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke, aki ezekkel a szavakkal helyezte el koszorúját az új sepsiszentgyörgyi stadion falára: „Puskás csak egy volt! Most az Aranycsapat többi játékosával együtt az égi vb-n tanítják focizni a többi csapatot!”

Orbán Viktor miniszterelnök szintén a közösségi médiában tett közzé egy fekete-fehér Puskás-fényképet felirattal: „Emléked előtt tisztelgünk, Száguldó Őrnagy!”

A TV2 Tények plusz című műsora Puskás Ferenc Spanyolországban élő unokáját és dédunokáját szólaltatta meg, akik köszönetüket fejezték ki, hogy a magyarok ilyen nagy becsben tartják híres felmenőjük emlékét.

Tóth-Zele József, a Real Madrid korábbi ifjúsági edzője hangüzenetben fejezte ki sajnálkozását, hogy a járványhelyzet miatt ezúttal nem lehetett olyan nemzetközi összejövetelt tartani, mint a 10. évfordulón, amikor Amancio Amaro, a Real Madrid legendája így fogalmazott: „Aki Puskás Ferencről beszél bármikor, az álljon fel.”

Ezek is érdekelhetnek