Ajándék a szentatyának

Mindenki számára elérhetővé tette minap YouTube-csatornáján az Országos Széchényi Könyvtár a Látjátok feleim… című dokumentumfilmet. Az alkotás azt a folyamatot örökítette meg, miként készült díszmásolat a legendás Pray-kódexről.

Ország-világSzijjártó Gabriella2022. 04. 06. szerda2022. 04. 06.

Kép: Pray kódex másolat Restaurátorok munka közben OSZK Országos Széchenyi könyvtár Budai vár palota épület kultúra hagyomány irodalom történet 2021 11 30 Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Ajándék a szentatyának
Pray kódex másolat Restaurátorok munka közben OSZK Országos Széchenyi könyvtár Budai vár palota épület kultúra hagyomány irodalom történet 2021 11 30 Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Kevesen mondhatják el magukról az országban, hogy a Pray-kódexben megkereshették és elolvashatták a 136. levélen az első összefüggő magyar nyelvemléket, a Halotti beszéd és könyörgést: „Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isá, por ës homou vogymuk…” Nekem nemrég megadatott…

Természetesen nem az eredeti kódexet üthettem fel az őrzőhelyén, az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában, csupán bebocsátást nyertem a restaurálóműhelybe, ahol a tavaly készített díszmásolat „másodpéldányán” (képünkön) dolgoztak a szakemberek, a nemzeti téka saját részére. Talán sokan emlékeznek: a XII. század végén született Pray-kódex díszmásolatát ajándékozta tavaly szeptemberben a kormány az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején Budapestre érkező Ferenc pápának.

– A szentatya ajándéka igazi mestermunka azért is, mert a Pray-kódex eredetileg nem egy díszkötet, hanem mindennapos használatra szánták – magyarázta Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója.

A Pray-kódex díszmásolata. Forrás: Oszk.hu

– A felbecsülhetetlen értékű kézirat­együttest a pozsonyi káptalan adományozta a könyvtárnak 1813-ban, és a kódexet Pray György jezsuita történészről nevezték el, aki először adott hírt róla 1770-ben. A latin nyelvű liturgikus kódex jó részét egy sacramentarium, azaz könyörgésgyűjtemény foglalja el, de a misén kívüli szertartások, így a temetések, az esküvők, a templomi alapkőletételek során elhangzó szövegek is helyet kaptak benne. A Ferenc pápának készített díszmásolat minden részlete megfelel a XII. század végén használt technikáknak.

A hasonmás mestermű létrehozásának négy hónapos folyamatát a Történeti Fénykép- és Videótár munkatársai kamerával végigkísérték. Több mint 20 órányi nyersanyagot vettek fel az egyes munkafázisokról, meginterjúvolták többek között a nemzeti könyvtár főigazgatóját, kutatóit, digitalizáló, könyvkötő és restaurátor szakembereit, és mindezekből vágták össze a Látjátok feleim… című dokumentumfilmet.

A 70 perces alkotást januárban, a magyar kultúra napján mutatta be az M5 kulturális csatorna. Aki elmulasztotta, az immár elérheti az OSZK YouTube-csatornáján. A néző egy rendkívül ritka kultúrtörténeti pillanat kulisszatitkaiba kap betekintést. Látható, miként fotózták végig a több mint 800 éves kódexet restaurátor szakember jelenlétében és szigorú állományvédelmi előírások mellett a nemzeti könyvtár digitalizáló központjában, és az is, amint – az egykorú ­írásképet tanulmányozva – a könyvkötőmester lúdtollal a pergamenre rója a díszmásolathoz szánt magyar és spanyol nyelvű ismertetőszö­veget.

A könyvtestet nyolc milliméter vastag bükkfa táblák védik, amelyeket timsós cserzésű, színezetlen kecskebőr borít. A rézveretek és -csatok korabeli minták alapján, aprólékos munkával, kézi szerszámok segítségével készültek. A kötetet saját tervek alapján épített, fekete bőrrel borított és bordó hernyóselyemmel bélelt dobozban helyezték el, amelyet a kódexet illusztráló egyik tollrajz – a feszület – szintén kézzel festett másolata díszít.

Érdemes az interneten megnézni a dokumentumfilmet, ami felér egy időutazással!

Elismerés a szakembereknek

A Pray-kódex díszmásolatának elkészítésében részt vevő 31 szakember még ősszel államtitkári oklevelet kapott Fekete Pétertől. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára úgy fogalmazott, hogy munkájuknak köszönhetően a kódex elindult a világba a maga útjára, és „viszi a hírünket őszentsége könyvtárába”, ahol innentől kezdve mindenki megismerheti egyebek mellett a magyar írásbeliség első emlékét is.

 

Ezek is érdekelhetnek