Fohász a békéért

A Trónok harca főcímzenéje és az Oroszlánkirály betétdala is helyet kapott a számos nyelven felcsendülő imák között a 20 éves Szent Efrém Férfikar jubileumi koncertjén a fővárosi MOM Kulturális Központban. Magasra tették a lécet, így kell ünnepelni és húsvétot várni!

Ország-világSzijjártó Gabriella2022. 04. 17. vasárnap2022. 04. 17.

Fotó: ODPICTURES ART STUDIO | HUNGARY

Fohász a békéért Fotó: ODPICTURES ART STUDIO | HUNGARY

Az elmúlt húsz évet tekintve nem először áradozunk e lap hasábjain Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együtteséről, amely missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, így egyfajta béketeremtő szerepe van a Kelet és a Nyugat között. A férfikar névadójáról, Szír Szent Efrémről (306–373) – akit már kortársai a Szentlélek hárfája megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”.

A jubileumi koncert is ezt az ars poeticát követte, de tovább színesítette a palettát egy kis ízelítő: a 2022 őszén megjelenő CD-jükre a „királyok és királynők” tematika jegyében választottak darabokat. A királymotívum nemcsak Bölcs Alfonz és VIII. Henrik által komponált énekekben, hanem Krisztus királyként és Mennyei királyként is megjelent, de kiválóan megfért ve­lük a Trónok harca főcímzenéje és az Oroszlánkirály betétdala.

A királynő pedig utal a Mennyek királynéjára, Szűz Máriára, akinek tiszteletére számos nyelven énekelt a férfikar: ukrán, román, örmény, ruszin, orosz és gallego portugál nyelven is felhangzott egy-egy ima. Mindenképpen említésre érdemes, hogy Sztojánovits Andrea, a MOME média design oktatója különleges VJ vizuális tartalommal egészítette ki a programot.

Ha valaki szeretné élőben hallgatni a Szent Efrém Férfikart, az április 21-én, csütörtökön 19.30 órakor megteheti: húsvéti koncertjüknek a fővárosi Kálvin téri református templom ad otthont. Majd április 23-án, szombat 19.30-kor a debreceni Szent Anna-székesegyházban is felcsendül az énekhangjuk. Vendégükkel, Lovász Irénnel három nemzet zenéiből állították össze a műsort: magyar, orosz és ukrán imák, szakrális énekek hangzanak el.

Ezenkívül helyet kapnak palócföldi, erdélyi, moldvai csángó népénekek, amikhez kifejezetten erre az alkalomra készített közös feldolgozást a férfikar és a Kossuth-díjas népdalénekes.

Különösen tragikus, hogy két testvérnép háborúzik, akiknek imái, fohászai, gyönyörű himnuszai közösek, egyaránt az ószláv-bizánci világból erednek. Tetézi a borzalmas háború fájdalmát, hogy annak a Kárpátalján élő magyarok is szenvedő részesei. A hangverseny fohász a békéért, ima a józan észért, könyörgés az emberi irgalmasságért és emlékezés a háború áldozataira, menekültjeire.

 

Zenével a nemes ügyek szolgálatában

Áprilisban több városunkban is jótékonysági koncertet rendeztek, rendeznek az ukrajnai háború elől menekülők támogatására: - A budapesti Párbeszéd Házában, Faludi Ferenc Jezsuita Akadémiával közösen szervezett 9-i koncert pénzadományait egy tavaly, a koronavírus-járvány idején megözvegyült, négy 12 év alatti árvát nevelő édesanya, valamint Ukrajnából elmenekült családok gyermekeinek megsegítésére fordítják. - A Szegedi Nemzeti Színházban 11-én tartott est bevételét szintén a háború elől menekültek javára ajánlották föl az SZTE Bartók Béla Művészeti Kara és a neves művész vendégek. - Április 26-án a Filharmónia Magyarország szervezésében a gyulai Almásy-kastély báltermében ad közös jótékonysági koncertet többek között Sebestyén Márta népdalénekes, Dés László előadóművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész és a Szent Efrém Férfikar. A közreműködők a hangverseny teljes bevételét az ukrajnai menekültek támogatására továbbítják a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak.

 

Ezek is érdekelhetnek