A futball legjei II.-Cristiano Ronaldo

Sokféle út vezet a sikerhez. Legtöbbször a tehetséget és a szorgalmat, valamint a kitartást szokták emlegetni, de tény, olykor az sem árt, ha valaki jókor van jó helyen. A labdarúgásban a hírek manapság két ikonról, két sztárról szólnak. Az argentin Lionel Messi és a portugál Cristiano Ronaldo példája mutatja, hogyan születnek a legendák.

Ország-világF. Tóth Benedek2020. 06. 18. csütörtök2020. 06. 18.
A futball legjei II.-Cristiano Ronaldo

Már Olaszországban is ismerős a történet, ami szinte minden klubnál lejátszódott, ahol Cristiano Ronaldo valaha is megfordult – és nemegyszer lejátszódik ma is –, hogy a csapat tagjai, miután visszatérnek idegenből, fáradtan elvonulnak pihenni.

Hazamennek, vesznek egy forró fürdőt, legyúratják magukat, szórakoznak, filmet néznek, de egyvalaki még este is, amikor a legtöbb ember nyugovóra tér, kiballag a pályára, felkapcsoltatja a reflektorokat, és gyakorolja a pontrúgást. Mert Cristiano Ronaldo ilyen. Nála szorgalmasabb labdarúgó talán nem is él a világon.

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro a világ egyik legszebb szigetén, a Portugáliához tartozó Madeirán született 1985. február 5-én, annak is a fővárosában, Funchalban. Ha valakinek ismerős a város neve, az onnan lehet, hogy 1922-ben a városhoz tartozó Montében halt meg spanyolnáthában a magyarok utolsó királya, az akkor mindössze 35 éves IV. Károly.

Cristiano, persze, ma sem sokat tud a történelemről, hiszen nyolcéves óta kora óta kint él a focipályán, tizenhárom éves korában le is lépett az iskolából. Szülei nem voltak vagyonosak, édesanyja szakácsnőként, édesapja kertészként dolgozott, és emellett az CF Andorinha futballklubnál is munkát vállalt, amolyan mindenesként.

A hatfős család legkisebb tagja, aki – a nem mint elnök, hanem mint színész – Ronald Reagan iránti tiszteletből kapta a Ronaldo nevet, itt, majd a CD Nationalnál, majd 11 évesen már a Sporting Lisszabonnál kezdett futballozni. Ráadásul olyan nagy elszántsággal, ami meghatározta viszonyát a csapat többi tagjával.

Maximalizmusa, vagyis a mindenáron győzni akarása, a mások kicselezésének vágya, a gólörömök fokozott megélése sérülékennyé tette, s mivel a kudarcokat nehezen viselte, hamar ráragadt a Sírós becenév. A pityergésre való hajlam amúgy felnőttként sem áll tőle távol, ami azt mutatja, hogy megfelelni vágyása ma sem csillapodott. Szívvel és érzelemmel él meg minden mérkőzést, 35 évesen is kölyökként.

Cristiano Ronaldo.

Sokan úgy tartják, hogy nemzetközi karrierjét Bölöni Lászlónak köszönheti, aki a Sporting Lisszabon akkori edzőjeként meghívta a felnőttcsapatba, de a helyzet az, hogy Ronaldo hiába bizonyított mérkőzésről mérkőzésre, karrierjét alighanem a lisszaboni szívsebészeknek köszönheti, akik a tizenöt éves fiút műtötték.

Ronaldo szíve ugyanis nyugalmi állapotban – és minden különösebb tünet nélkül – olyan szaporán vert, hogy attól féltek, ez akár az ifjú labdarúgó életét is veszélyezteti. A beavatkozás jól sikerült, Cristiano Ronaldo nevét pedig hamar megismerte a világ. Anglia (Manchester United), Spanyolország (Real Madrid) és Olaszország (Juventus) meghozta számára a klubsikereket.

Felsorolni is hosszú lenne, mi mindent nyert, és amit nyert, azt sem egyszer (például portugál szuperkupát; angol, spanyol és olasz bajnokságot, szuperkupát, ligakupát; Bajnokok Ligáját, UEFA-szuperkupát, FIFA-klubvilágbajnokságot), portugál válogatottként pedig Európa-bajnok, világbajnoki negyedik helyezett, UEFA Nemzetek Ligája-bajnok. Négyszeres Aranycipős, ötszörös Aranylabda-győztes, és 2009-ben elsőként ő kapta az akkor frissen alapított Puskás Ferenc-díjat is.

A portugál labdarúgó eddigi pályafutása jó példa arra, hogy sokféleképpen lehet iskolázott valaki. A lé­nyeg az, hogy amit csinál, azt tegye profi módon. A labdarúgó-arénák világában ma Cristiano Ronaldo az egyik legértékesebb gladiátor.

Mára elérte azt, hogy a Juventusnál naponta mintegy 29 millió forint értékű eurót keres, de a Business Insider számításai szerint – s köszönhetően a labdarúgó szponzori szerződéseinek és üzleti befektetéseinek – Cristiano Ronaldo vagyona meghaladja az egymilliárd dollárt, forintra átszámolva a 300 milliárdot.

Ami pedig egy ilyen világhírű ikon reklámértékét illeti, a Hopper HQ szerint a portugál csak az Instagram nevű közösség oldalán – melyet 175 millió rajongója követ – 975 ezer dollárt kapott minden egyes reklámposztjáért, éves szinten 450 millió dollárt.

Horribilis összeg, szinte felfoghatatlan. Ennyi pénzből már könnyű vállalkozni. Ma már szinte mindene van, amire jól jövedelmező üzletet lehet alapozni. Mivel a pályán Cristiano Ronaldo a 7-es számú mezben játszik, monogramjához illesztve a számot, a portugál labdarúgó CR7 néven önálló brand lett. Van CR7 parfümje, CR7 alsónadrágja, CR7 cipője, CR7 hajbeültető klinikája, és négy éve Madeirán megnyitotta első CR7 szállodáját, amely már láncolattá nőtte ki magát.

Ronaldo és kisfia, ifj. Cristiano az Aranylabdával.

Mindezek alapján érthetetlen, hogyan is juthatott odáig, hogy a spanyol bíróság tavaly – mintegy másfél évig tartó vizsgálatot és a tárgyalást követően – kétéves, igaz, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, mert 2011 és 2014 között, akkor még a Real Madrid játékosaként egysze­rűen nem fizetett be 14,76 millió eurónyi (4,5 milliárd forint) adót.

A léptéket és a mértéket jól mutatja, hogy az ítélet nem rendítette meg CR7-et, meg sem fellebbezte azt, a spanyol állam-kasszába pedig egyszerűen befizetett 18,8 millió eurónyi (5,9 milliárd forint) büntetést.

Köztudomású, hogy a nagy sztárok magánélete közfigyelemmel terhelt, és Cristiano Ronaldo esetében ez hatványozottan érvényes. Tíz évvel ezelőtt rejtélyes módon lett egy gyereke (az anya személye nem ismert), három éve egy béranya szült neki ikreket, rá fél évre a barátnője szülte meg a lányát. Barátnőivel soha nem volt hosszú és tartós kapcsolata, több olyan nő akad, aki ma is egykor elkövetett erőszakkal vádolja, s követel kártérítést és erkölcsi elégtételt.

Az egyik ilyen együttlétet CR7 elismerte, de azt mondta, minden közös beleegyezéssel történt. Az ilyen eseteket a menedzserei próbálják feloldani, például azzal, hogy a portugált próbálják bőkezű adakozónak, elesettek támogatójának feltüntetni (hét éve például 100 ezer eurót adományozott a Vöröskeresztnek, pénzt küldött a nepáli földrengés áldozatainak);2014-ben szerepeltették az Ice Bucket Challenge kampányfilmjében, amelyben a végzetes izomsorvadással és bénulással járó betegek támogatására hívták fel a figyelmet; és előszeretettel fotóztatják gyerekekkel, rajongókkal.

S hogy mindez példaértékű-e vagy sem, mindenki eldöntheti. Annyi bizonyos, hogy amúgy józan életet él – édesapját az alkohol ölte meg –, nem dohányzik, nem drogozik, és ellentétben a mai futballistadivattal, nem tetováltat magára semmit. Őt egyvalami élteti: a gól és a győzelem. Eddigi pályafutása alatt 700 gólnál is többet lőtt, s bár tavaly belengette, hogy akár vissza is vonulhatna, ezt még nem tette meg.

Egy dubaji konferencián arra a kérdésre, hogy mihez kezdene majd, ha már nem rúgja a labdát, azt mondta, folytatná félbehagyott tanulmányait, de az is lehet, színésznek állna.

 

Különös versengés

Vitathatatlan, hogy manapság Lionel Messire és Cristiano Ronaldóra figyelnek leginkább a klubok, a szponzorok, ilyen sztárokat alkalmazni nem kis anyagi terhet jelent. Ám hiába ők uralják a piacot, tavaly egy UEFA-díjátadó gálán kiderült, még soha nem ültek egy asztalhoz, hogy elköltsenek egy vacsorát. Ronaldo azt mondta, reméli, egyszer majd ennek is eljön az ideje. A válasz nem késett soká, amelyben Messi kijelentette, hogy minden bizonnyal sosem lesznek barátok, de egy vacsorameghívásra nem mondana nemet. Ez amúgy egyben Ronaldo egyik 2016-os interjújára adott válasz is lehetett, amikor is a portugál a Coach magazinnak így nyilatkozott az argentinról: „Nem mondom, hogy barátok vagyunk, de mindketten tiszteljük a másikat.” S hogy értsük, valóban nem barátok: Ronaldo már 2014-ben a CNN-nek elmondta, mennyire fárasztják a Messihez való összehasonlítások: „Tudom, hogy őt is untatja mindez. Már csak azért is, mert egy Ferrarit nem lehet összehasonlítani egy Porschéval.”

 

Ezek is érdekelhetnek