A gyilkos hepatitis

Idén két amerikai és egy brit tudós, Harvey J. Alter, Charles M. Rice és Michael Houghton kapták az orvosi-élettani Nobel-díjat a hepatitis C-vírus (HCV) felfedezéséért. Ez fontos mérföldkövet jelent az orvostudomány történetében, hiszen a vírus miatti megbetegedés évente több százezer ember halálát okozta világszerte.

Ország-világHabik Erzsébet2020. 10. 21. szerda2020. 10. 21.
A gyilkos hepatitis

Rejtőzködő májgyilkos

Az elismeréshez vezető úton az 1970-es évek közepén tették meg az első lépést, amikor Harvey J. Alter a kutatótársaival kimutatta, hogy a legtöbb vérátömlesztést (transzfúziót) követő májgyulladásos eset nem az addig ismert hepatitis A vagy B vírushoz kapcsolódik, hanem ismeretlen kórokozó: a kezdetben „nem-A, nem-B hepatitisnek” nevezett változat okozza.

Az új vírust a hagyományos módszerekkel még több mint egy évtizedig nem tudták azonosítani, végül Michael Houghtonnak és munkatársainak sikerült egy fertőzött csimpánz véréből izolálni a vírus DNS-ét. Kiderült, hogy a kórokozó, amely a hepatitis C nevet kapta, RNS-vírus és a flavivírusok családjába tartozik. A végső bizonyítékkal az amerikai Charles M. Rice szolgált, aki bebizonyította, hogy a hepatitis C vírus önmagában is képes hepatitis ­megbetegedést okozni.

Veszélyességét jelzi, hogy az esetek mintegy 80 százalékában eredményez krónikus, idült májgyulladást, amelynek talaján májzsugor és májrák is kiala­kulhat.

A hepatitis C vírus hordozói sokszor hosszú éveken át tünetmentesek, nem tudják, hogy fertőzöttek, ami jócskán megnehezíti a korai ­diagnózist, hiszen a többségük nem fordul orvoshoz. Általában a májfunkciós tesztek vagy a fokozott kockázatú személyek (kábítószer-használók, büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek, prostituáltak) rutinvizsgálata során derül fény a betegségre.

A tudományos fejlődésnek köszönhetően a HCV-fertőzés gyógyítható. Mint minden betegség esetén, ezúttal is igaz, hogy minél korábban sikerül felismerni a bajt, annál nagyobb az esélye, hogy sikerül kiirtani a vírust, és a beteg újra teljesen egészséges lesz.

Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice megosztva kapták az idén az orvos-élettani Nobel-díjat. Fotó: MTI AP

A vizsgálat útja

Akiknek a laborleletei emelkedett májenzim­ér­té­kekről árulkodnak, esetleg a HCV-fertőzéssel kapcsolatban a rizikócsoportokba tartoznak, azoknál a családorvos végeztetheti el az anti-HCV-tesztet. Amennyiben az pozitívnak bizonyul, a pácienst a legközelebbi hepatológiai centrumba kül­di, ahol megtörténik a direkt vírus kimutatása.

Az antivirális kezeléshez szükséges molekuláris diagnosztikai vizsgálatokra az erre kijelölt laboratóriumokban kerül sor. Akik nem tartoznak a fenti csoportokhoz, de szeretnék megvizsgáltatni magukat HCV-fertőzésre, a kampányszerű szűrőprogramokon vehetnek részt, vagy magánellátás keretében végeztethetik el a vizsgálatot.

Tudta?

A hepatitis májgyulladást jelent görögül, a szó a máj, „hepar” és a gyulladást jelentő „itis” tagokból áll. - Magyarországon 1992-től szűrik a véradók vérét a HCV vírusra. Ennek következtében vér és vérkészítmény útján már nem történt újabb fertőzés. - A hepatitis C nem fertőz kézfogással, cseppfertőzéssel, közös pohár, evőeszköz használatakor, azonos mosdó-, WC-használat esetén, közös munkahelyen, munkavégzés során. - Hazánkban minden hepatitis C vírussal idülten fertőzött beteg várólista nélkül megkaphatja a megfelelő kezelést. - Magyarország csatlakozott a WHO és az EU által meghirdetett programhoz, amelynek lényege, hogy 2030-ra a Földet HCV-mentessé akarják tenni. - 71 millió HCV-vel krónikusan fertőzött ember él jelenleg a világon, ami a népesség csaknem 1 százaléka. A kór 400 ezer halálozásért felelős évente. - A betegek 78%-át érintheti kevésbé súlyos, 30%-át súlyosabb stádiumú májzsugor, 16%-át a máj daganatos megbetegedése, és 7%-uk esetében szükséges májtransz­plan­tá­ciót végrehajtani.

Mikor ajánlott a szűrés elvégzése?

Elsősorban májbetegségre utaló panaszok (émelygés, hányás, fáradékonyság, jobb bordaív alatti hasi fájdalom, testsúlyvesztés, sárgaság) és bizonyos rizikófaktorok (intravénás droghasználat, testékszerek, szexuális úton terjedő betegségek) együttes megléte esetén. Mivel a HCV elsősorban a vér útján terjed, veszélyeztetettek lehetnek az egészségügyben dolgozók, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők és szexuális partnereik, valamint a HCV-pozitív anyák gyermekei is.

További információk a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének honlapján (www.vimor.hu) találhatók.