A vadászat varázsa a mítosztól napjainkig

Zsákmányszerzés, férfivirtus, nagy lakomák – ezek jellemezték kezdettől fogva az ember ősi foglalkozását, a vadászatot. Ebbe ágyazódik a csodaszarvas legendája is, amely az Isten által küldött mítikus vezérállat volt a hun-magyar mondakörben.

Ország-világValló László2019. 10. 02. szerda2019. 10. 02.
A vadászat varázsa a mítosztól napjainkig

Ezt űzve indult – akarva, akaratlan – új hazát keresni a nemzetünknek nevet adó Magyar, ahogy azt Arany János a Rege a csodaszarvasról című remekművében megörökítette: „Vadat űzni feljövének / Hős fiai szép Enéhnek: / Hunor s Magyar, két dalia, / Két egytestvér, Ménrót fia”.

Honfoglaló eleink vadban és halban különösen gazdag vidékre leltek a Kárpát-medencében. A hatalmas erdőségek őstulkot, medvét, vaddisznót, farkast, rókát, szarvast, őzet, hiúzt, hódot rejtegettek, a rétek fácánoknak, nyulaknak, a holtágak, mocsarak a vízimadarak megszámlálhatatlan sokaságának, a bővizű folyók a hatalmas testű vizáknak, a hegyi patakok pisztrángoknak adtak otthont.

Az első vadaskertek hazánkban is a középkorban létesültek: az uralkodók, főemberek pihenőhelyül szolgáló kastélyát vették körül. (Az első vadaskertek egyikét Nagy Lajos hozta létre 1355-ben.) A legtermetesebb zsákmány az őstulok volt, amelyet néhány száz év alatt sikerült teljesen kiirtani, míg a legnagyobb kihívást az erdők királya, a medve legyőzése jelentette.

A szarvast húsa mellett a bőréért is vadászták. Fotó: Shutterstock

Ellene szemtől szemben, dárdával vagy gerellyel küzdött a vadász, s a küzdelem messze nem volt kockázatmentes. A középkorban, de az újkorban is jórészt ugyanazokkal a fegyverekkel vadásztak, mint amilyenekkel harcoltak. Kezdetben az íj és a lándzsa volt használatos, később a puska vált általánossá. A gyalogos és lovas hajtók éppúgy részét képezték a vadászatoknak, mint a kutyák, illetve a betanított sólymok.

Az elejtett vadat megbecsülték: a vaddisznót elsősorban a húsáért, a szarvast, őzet és nyulat a húsuk mellett a bőrükért is vadászták, amiből ruha és lábbeli készült. A medve kemény szőre bundává, kucsmává vagy takaróvá lényegült, a csontokból gomb, övcsat vagy éppen sakkfigura készült.

Napjainkban nagy választékát találjuk a vadászfegyvereknek, amelyek távcsővel és éjjellátó eszközzel is felszerelhetők. (Ez utóbbi csak kereső célzattal használható, lövéskor nem.) Egy-egy jól felszerelt, minőségi vadászpuska ára az ötmillió forintot is verheti.

De nemcsak puskával, íjjal is vadászhatunk. A vadászati törvény szerint nagyvadra íjászni kizárólag 25 kilónál erősebb húzóerejű íjjal és előírás szerinti vadászvesszővel, vadászíjász vizsga birtokában lehet.

Ezek is érdekelhetnek