Akár a 2008-ashoz hasonló bizalmi válság is következhet!

Leértékelt jüan - Akár a 2008-ashoz hasonló bizalmi válságot is eredményezhet az, hogy a pekingi jegybank váratlanul, két napon át leértékelte a kínai fizetőeszközt. A jegybank állami tulajdonban lévő bankokon keresztül amerikai dollárt adott el, hogy a dollárhoz képest a 6,43-as szint alatt tartsa a kínai nemzeti valuta, a jüan gyengülő árfolyamát. A beavatkozással bizonytalanságot vitt a globális gazdaság rendszerébe, hektikus árfolyamváltozásokat előidézve ezzel. A döntés okait és a minket érintő esetleges hatásait foglaltuk össze.

Ország-világM. M.2015. 08. 19. szerda2015. 08. 19.

Kép: A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 11 August 2015. China devalued the yuan by the most in two decades, a move that rippled through global markets as policy makers stepped up efforts to support exporters and boost the role of market pricing in Asia's largest economy. The central bank cut its daily reference rate by 1.9 percent, triggering the yuan's biggest one-day drop since China ended a dual-currency system in January 1994. The People's Bank of China called the change a one-time adjustment and said its fixing will become more aligned with supply and demand., Image: 255295145, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for editorial use in France. Not available for license and invoicing to customers located in Taiwan., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis, Fotó: Profimedia

China rattles markets with yuan devaluation
A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 11 August 2015. China devalued the yuan by the most in two decades, a move that rippled through global markets as policy makers stepped up efforts to support exporters and boost the role of market pricing in Asia's largest economy. The central bank cut its daily reference rate by 1.9 percent, triggering the yuan's biggest one-day drop since China ended a dual-currency system in January 1994. The People's Bank of China called the change a one-time adjustment and said its fixing will become more aligned with supply and demand., Image: 255295145, License: Rights-managed, Restrictions: Not available for editorial use in France. Not available for license and invoicing to customers located in Taiwan., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
Fotó: Profimedia

VESZÉLYBEN A KÍNAI ÖSSZTERMÉK
A közelmúltban megjelent adat szerint júliusban 8,3 százalékkal zuhant a kelet-ázsiai óriás kivitele. Ha ez a trend folytatódik, veszélybe kerülhet a kínai hazai össztermék (GDP) idei évre kitűzött, 7 százalékos növekedése. Megfigyelők szerint elsősorban ezért avatkozott közbe a pekingi vezetés, és rendelte el a jüan leértékelését. A leértékelés eredményeként a kínai termékek versenyképesebbek lesznek a világpiacon, vagyis javulhat a kínai export teljesítménye. A kínai jegybank azonban ezzel a lépéssel véget vetett az elmúlt években kialakult globális piaci egyensúlynak.

 

JOBBAN JÁRUNK
A kelet-közép-európai országok a haszonélvezői a kínai valuta leértékelésének – állítja a Bloomberg elemzője, aki szerint az unió keleti régiója ellenáll a feltörekvő piacokon tapasztalható hanyatlásnak. Ezen államok kötvényei és valutái erősödtek szerdán, miután a befektetők jobb helyet kerestek pénzüknek azon országok eszközeinél, amelyek erősen függenek Kínától, illetve a nyersanyag- és energiahordozó-exporttól. Lengyelország, Magyarország és Románia az öt legnagyobb nyertes közé került a feltörekvő országok kötvénypiacainak összehasonlításában. A forint adollárral szemben több mint fél százalékkal erősödött.

 

KISZÁMÍTHATÓBB KELET-EURÓPA
A kelet-közép-európai gazdaságok – a régiótól némileg szokatlan módon – egyfajta biztonságos menedéket kínálnak a befektetőknek, akik igyekeznek kivédeni a jüan leértékelésének hatását. Az egykori szocialista országok nettó olajimportőrök, amelyek a dollárnak az olajárcsökkenésből adódó erősödéséből is hasznot húznak. A védettséget az is növeli, hogy jobban függenek a német exporttól, mint a Kínával folytatott kereskedelemtől. Ráadásul az Európai Központi Bank laza monetáris politikája enyhíti az amerikai Fed várható kamatemelésének kedvezőtlen hatását, azaz a pénzbőség továbbra is marad ezeken a piacokon.

Ezek is érdekelhetnek