Kevés olyan téma van manapság a nemzetközi sajtóban, amely hosszú heteken keresztül akkora figyelmet kap, mint a koronavírus járvány. Természetesen az amerikai elnökválasztás ezek közé tartozik. Az érdeklődést tovább fokozza, hogy az Egyesült Államok jelenlegi elnöke, Donald Trump megosztó személyiség: feltétlen híve mellett megrögzött ellenzője is szép számmal akad. Éppen ezért különlegesen izgalmas választási kampányfinis és szavazás zajlik az orrunk előtt.

Amerikai elnökválasztás az Origón

Néhány adat

A kevesebb mint egy hónap múlva, november 3-ra kitűzött elnökválasztás az 59. elnökválasztás az USA történetében. Az amerikai elnököket négy évre választják, ugyanaz a jelölt csupán két alkalommal töltheti be a pozíciót. Ez szintén izgalmassá teszi a mostani kampányt, hiszen az utóbbi időszak elnökei (Clinton, ifjabb Bush, Obama) mind két-két ciklust töltöttek a Fehér Házban. Az izgalmakat tehát tovább növeli, hogy újraválasztása esetén Donald Trump is a „kétciklusos” elnökök sorába kerülhet.

Az USA választási rendszere a magyarnál jóval bonyolultabb. Az elnököt (és az alelnököt, amely tisztséget jelenleg Mike Pence tölti be) a választók nem közvetlenül választják, hanem ún. elektorokon keresztül. Az elektori testület a választási eredményeknek megfelelően december 14-én választ új elnököt, vagy erősíti meg pozíciójában a jelenlegi Trump-Pence párost. A kihívóik a Demokrata Párt színeiben induló Joe Biden, Obama egykori alelnöke, valamint Kamala Harris kaliforniai szenátorasszony.

Elnökválasztás az Origón

Az Origo Amerika választ címen 10+1 részes elnökválasztási elemző sorozatot indított, amelynek célja, hogy közérthetővé tegye ezt a fontos világpolitikai eseményt, bemutassa és szakértőkkel megvitassa a jelöltek legfontosabb politikai üzeneteit, értékelje az elnökjelölti vitákat és háttérinformációkat adjon az amerikai politikai pártokról, meghatározó filozófiákról, folyamatokról.

A következő hetekben az esélylatolgatás mellett szó esik többek között a kampány eddigi fő motívumairól, az elnökjelölti viták értékeléséről, az Amerikában élő magyarok szempontjairól, a korábbi választások témáiról, folyamatairól, a kulcs-államok elemzéséről. A sorozat utolsó része és egyben csúcspontja pedig a november 3-i Election Night adás, amely a választás napjának eseményeit követi, elemzi.

A műsor házigazdája Dr. Mártonffy Balázs John McCain-díjas politológus, a NKE egyetemi adjunktusa, az amerikai International Center for Security and Leadership nem-rezidens tudományos munkatársa. Meghívott vendégeivel ő segíti megérteni a lokális politikai összefüggéseket, feltárni az esetleges világpolitikai-gazdasági hatásokat; vagyis közérthetővé tenni az amerikai elnökválasztás eseményeit.

Az Amerika választ sorozat első adásai itt tekinthetők meg: https://videa.hu/csatornak/usa-elnokvalasztas-2020-176

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.