Börtön a természetvédőnek. - Nem jogerősen három év börtönbüntetésre ítélték a debreceni Zsák Ferenc természetvédőt, akivel még 2011 őszén ismerkedhettek meg a Szabad Föld olvasói.

'Ha nálunk ezt büntetik, ám tegyék' - Vesztésre áll a természetvédő

Akkor, amikor a csaknem négy hónapos fogva tartását követően a sajtó munkatársaival találkozott (2011-es cikkünket lásd itt: “Bezárták, hogy ivonják a forgalomból?“), s a börtönben elszenvedett körülményeket ecsetelte. (A sérelmekért az államot a nemzetközi bíróság később kártérítésre kötelezte.)

A természetért vívott küzdelmében azonban Zsák Ferenc most vesztésre áll. A bíróság ítéletének indoklása szerint a vallomásában ellentmondásba keveredett, ezért a szavahihetősége megkérdőjelezhető.

A történet lassan öt évre nyúlik vissza, amikor is a győri Audi autógyár részben természetvédelmi oltalom alatt álló területre tervezte gyárbővítését. Az eljárás során a Tiszántúli Természetvédők Társaságának elnöke, Zsák Ferenc a zöldhatóság engedélye ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ám ezt visszavonta annak az ígéretnek a fejében, amely szerint a gyár 200 millió forinttal támogatja egy állami erdő telepítését. Amint Zsák Ferenc visszavonta a kérelmét a hatóságnál, az Audi vesztegetésre hivatkozva feljelentette őt.

Az ítélet indoklása szerint nem egyeztethető össze a joggal, hogy valaki az általa használt eszközökkel gyakoroljon nyomást egy cégre.

– Számomra az a legfontosabb, hogy a bíróság kimondta: a természet céljaira szerettem volna pénzt szerezni, nem pedig a sajátoméra, abból semmilyen személyes előnyöm nem származott volna. Ezzel a becsületem megmaradt, és ez a legfontosabb – nyilatkozta lapunknak Zsák Ferenc. – Egyébként pedig a kiegészítő kompenzáció juttatása természetvédelmi célokra Európában bevett gyakorlat, Németországban például a lübecki repülőtér építésénél alkalmazták.

Zsák Ferenc elmondta még, hogy tudomása szerint természetvédelemért Európában senki sem ül börtönben. De ha nálunk ezt büntetik, ám tegyék.

Friss cikkek

A királynő útja
Használható hagyomány
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Liliomkirálynő a homokon
2022.08.12.
Csinos, kényelmes, öko
Bányasirató Oszlopon
Eső helyett választóvizet hoz az év
Rejtélyes halálesetek – Imre hercegtől Zrínyi Miklósig
Minőségi térkő a kert díszítéséhez
2022.08.05.
Masszírozott vályogfalak
Aranyló balfedezet, avagy Zakariás József emlékezete
2022.07.29.
Mire érdemes 2022-ben figyelni hitelfelvétel közben?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.