'Ha nálunk ezt büntetik, ám tegyék' - Vesztésre áll a természetvédő

Börtön a természetvédőnek. - Nem jogerősen három év börtönbüntetésre ítélték a debreceni Zsák Ferenc természetvédőt, akivel még 2011 őszén ismerkedhettek meg a Szabad Föld olvasói.

Ország-világHardi Péter2015. 02. 28. szombat2015. 02. 28.

Kép: Zsák Ferenc a börtönből szabadult környezetvédő. 2011.10.06. Fotó: Bohanek Miklós

'Ha nálunk ezt büntetik, ám tegyék' - Vesztésre áll a természetvédő
Zsák Ferenc a börtönből szabadult környezetvédő. 2011.10.06. Fotó: Bohanek Miklós

Akkor, amikor a csaknem négy hónapos fogva tartását követően a sajtó munkatársaival találkozott (2011-es cikkünket lásd itt: "Bezárták, hogy ivonják a forgalomból?"), s a börtönben elszenvedett körülményeket ecsetelte. (A sérelmekért az államot a nemzetközi bíróság később kártérítésre kötelezte.)

A természetért vívott küzdelmében azonban Zsák Ferenc most vesztésre áll. A bíróság ítéletének indoklása szerint a vallomásában ellentmondásba keveredett, ezért a szavahihetősége megkérdőjelezhető.

A történet lassan öt évre nyúlik vissza, amikor is a győri Audi autógyár részben természetvédelmi oltalom alatt álló területre tervezte gyárbővítését. Az eljárás során a Tiszántúli Természetvédők Társaságának elnöke, Zsák Ferenc a zöldhatóság engedélye ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ám ezt visszavonta annak az ígéretnek a fejében, amely szerint a gyár 200 millió forinttal támogatja egy állami erdő telepítését. Amint Zsák Ferenc visszavonta a kérelmét a hatóságnál, az Audi vesztegetésre hivatkozva feljelentette őt.

Az ítélet indoklása szerint nem egyeztethető össze a joggal, hogy valaki az általa használt eszközökkel gyakoroljon nyomást egy cégre.

– Számomra az a legfontosabb, hogy a bíróság kimondta: a természet céljaira szerettem volna pénzt szerezni, nem pedig a sajátoméra, abból semmilyen személyes előnyöm nem származott volna. Ezzel a becsületem megmaradt, és ez a legfontosabb – nyilatkozta lapunknak Zsák Ferenc. – Egyébként pedig a kiegészítő kompenzáció juttatása természetvédelmi célokra Európában bevett gyakorlat, Németországban például a lübecki repülőtér építésénél alkalmazták.

Zsák Ferenc elmondta még, hogy tudomása szerint természetvédelemért Európában senki sem ül börtönben. De ha nálunk ezt büntetik, ám tegyék.

Ezek is érdekelhetnek