Április 27-én irány a múlt!

Szent György napjához igazodva tárják ki kapuikat a tájházak. Idén először rendezik meg a tájházak napját, mégpedig április 27-én. A kezdeményezés célja, hogy élettel teljenek meg és vendégcsalogatóvá váljanak az emlékőrzésre szolgáló helyek.

Ország-világPalágyi Edit2013. 04. 26. péntek2013. 04. 26.

Kép: recsk népművészeti bemutatóház tájház kultúra művészet múzeum palóc út 2011 10 08 Fotó: Kállai Márton

Április 27-én irány a múlt!
recsk népművészeti bemutatóház tájház kultúra művészet múzeum palóc út 2011 10 08 Fotó: Kállai Márton

A tavaszi megújulásnak, az állatok kihajtásának, a kertek rendbetételének ideje Szent György-nap, melyhez számos néphit kötődik. Az asszonyok hajdan e nap hajnalán kimentek a mezőre, s lepedőkkel felszedték a harmatot, hogy jobban tejeljenek a tehenek. Sárkányölő Szent György alakját számos népi ábrázolás is megörökítette. Ezért is választottuk e jeles dátumot a tájházak napjául – tájékoztatta lapunknak dr. Bereczki Ibolya néprajzos muzeológus, a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke. A felhívásra, melyet a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségével közösen tettek, méghozzá hagyományteremtő szándékkal, mintegy félszáz jelentkezés érkezett: legalább ennyi helyen várják április utolsó szombatján programokkal a látogatókat. Az idei központi program megnyitóját Dunaszentbenedeken tartják. Felpécen az állatok kihajtása sem marad el: rackajuhokkal és két jámbor ökörrel várják a látogatókat, akik kisétálhatnak vagy kocsizhatnak a domboldalra egy kis borkóstolóra. Budakeszin bemutatják az erdőgazdálkodás történetét az irtókapától a motorfűrészig, sőt a részvevőknek fűrészelőversenyt hirdetnek.

A kezdeményezéssel szeretnék azt is elérni, hogy a tájházak – melyekből több mint háromszázat számlálnak a határainkon belül, azon túl pedig nagyjából százat – ne csupán pókhálós tárgyak gyűjteményei legyenek. Ma már elengedhetetlen, hogy ezeket az épületeket közösségi élettel, helyi hagyományőrző programokkal töltsék meg. Örvendetes, hogy sokfelé felújítják a 1970–80-as években kialakított házakat. Egy-egy tájház több száz, de akár háromezer tárgynak is helyet ad, s e népi építészeti értékek látogatottsága országosan egyre nő. Az értékek megőrzése egyre szakszerűbb: Dunapatajon például elektronikus formában is hozzáférhetővé tették a néprajzi anyagot. Akad szép számmal jó példa: a dunántúli Nagymányokon a nemzetiségi önkormányzat segítségével megnyílt Heimatmuseum, mely az 1920 as évek sváb kultúráját mutatja be, tavaly elnyerte az Év Tájháza díjat. A fürdőjéről híres Egerszalókon az idegenforgalmi irodával egy fedél alatt rendezték be a paraszti élet emlékeit őrző tisztaszobát, és az udvaron őstermelői piacnak adnak helyet. Az ugyancsak Egerhez közeli Noszvajon pedig minden ünnepkörben sütnek-főznek, és gasztronómiai programokkal várják a turistákat – a helyi szilvalekvár köré már munkahelyteremtő vállalkozások épültek.

„Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket, otthon ne maradjon még az se, aki beteg!” – így invitálják a vendégeket a Vidékjáró Programsorozatba illeszkedő április 27-i eseményekre éppúgy, mint a május 4-iekre: ekkor tartják ugyanis a táncház napját tucatnyi településen.

Ezek is érdekelhetnek