Egy év kényszerű kihagyás után újra megnyitotta kapuit a világ legnagyobb szórakoztató­elektronikai kiállítása, a Consumer Electronics Show (CES). A Las Vegas-i eseményen az önvezető autók és a robotok mellett az űrutazás állt a középpontban, de számos olyan innováció is felbukkant, ami pár év múlva jó eséllyel a háztartásunkba költözhet.

Az okostárgyaké a jövő?

Mi más is lett volna az idei Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállítás egyik legnépszerűbb találmánya, mint a maszk, melyet a fejlesztői minden eddiginél kényelmesebbnek hirdetve mutattak be – s ami fontosabb: állításuk szerint mindent kiszűr. A pan­démia előtti időkben sok látogatót vonzó bemutató az idén a járványügyi korlátozások ellenére sem kongott az ürességtől, a Las Vegas-i szervezők szerint 2200-nál is több kiállító döntött a személyes jelenlét mellett.

A CES-t felkeresők jó eséllyel találkoztak a Keenon cég G2-es robotjával, amely nem csak üdvözlésével hívta fel a vendégek figyelmét – ebben ma már nem sok meglepő van –, de útba is igazította az érkezőket, valamint vásárlási útmutatókat és hirdetéseket jelenített meg a kijelzőjén.

Találkozhatott a közönség robotméhekkel, a Doosan Mo­bi­li­ty Innovation hidrogénüzemű mul­­tikopterével is, és akadt olyan innovátor, aki ultrakönnyű elektromos hóbiciklijével a téli szabadtéri tevékenységek új alternatíváját kínálta.

Az Ameca robot kacsintani és pislogni is tud. Fotó: Patrick T. FALLON, AFP

A jövő nyomasztó árnyai

Megosztották a közönséget a techszalonban kiállított humanoid robotok – sokan nyomasztónak és félelmetesnek nevezték őket. A robotokat fejlesztő techcégek képviselői mindazonáltal egyöntetűen hangsúlyozták: céljuk az emberekre minél inkább hasonlító szerkezetek kifejlesztése. „Az ember felépítése nagyon bonyolult, ezért egy tökéletesen emberszerű robot előállítása szinte lehetetlen. De ha mégis sikerülne, nem félnének tőle, mert azt gondolnák, ő is ember” – állította az eseményen megjelent újságíróknak Morgan Roe, a brit Engineered Arts vállalat képviselője. A cég által bemutatott Ameca robot kacsintani és pislogni is tud.

A kiállításon a japán TMSUK vállalat is képviseltette magát, egyebek között gyerekre hasonlító robottal, amely szintén vegyes fogadtatásban részesült: többen félelmetesnek nevezték, ahogyan a szemét forgatja. Isi Juszuke, a cég képviselője azt mondta: a robotot szándékosan látták el még síró funkcióval is, mert szerinte így jobban hasonlít egy valódi gyerekre. A használati utasítás szerint a „gyerekrobot” a gyerekek mozgását szimuláló funkciókkal rendelkezik, és képes a hányást imitáló mozdu­latokra is.

A főszerep kétségkívül az önvezető autóké volt: a fejlesztők meg vannak győződve arról, hogy e járművek a szó legszorosabb értelmében átveszik a vezetést helyettünk, s már a nem túl távoli jövőben az ilyen kocsiból kitekintve pontosan tudni fogjuk, ki és mi van előttünk, merre érdemes menni. Új trend­ként bontakozik ki a meta­ver­zum, az a virtuális valóság, ami sokáig csak a vi­deó­já­tékok sajátja volt.

A John Deere is bemutatta új traktorát, a már létező 8R-es széria önvezető modelljét. Hat pár kamerával és szenzorokkal gyűjt információkat környezetéről, és a mesterséges intelligenciának köszönhetően képes a földeken saját maga elvégezni a munkát anélkül, hogy bárki ülne benne és utasításokat adna neki.

Íme, az önvezető traktormodell. Forrás: john-deere

Az innovációk közt akadtak olyanok is, amelyek nemcsak a mindennapok, de a világűr és a környezetvédelem kihívásaira is megoldásokat kínálnak. A Procter & Gamble virtuális kiállítóterében szemléltette, miként képes csökkenteni a mosás környezetünkre gyakorolt hatását, és megismertetett az első űrmosószerrel, amit az űrhajósok ez évtől a Nemzetközi Űrállomáson fognak használni.

A cég bemutatta a világ első fűtött borotváját is, korszerű felhasználói luxusélménnyé emelve a férfiak arcápolását. A nyélbe épített hámlasztócsíkkal felszerelt borotva – mielőtt a pengék a bőrrel találkoznának – eltávolítja a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket, tehát egy lépésben kombinálva a bőrápolást és a borotválkozást.

Nem csöpög, nem folyik

Nemcsak a szórakoztatóelektronikában születtek formabontó ötletek, ma már egy fésű is lehet okos. A Colorsonic nevű, hajfestésre használható okosfésű a hajfestést forradalmasíthatja. A gép alján lévő tartályba kell betölteni a festéshez szükséges színező- és előhívóanyagot, ezeket a gép a megadott arányban keveri össze és megfelelően elosztva viszi fel a hajra, percenként 300 rezgéssel a hajvégek és a hajtövek között.

Nem csöpög, nem folyik, okostelefonos alkalmazással programozható. Egy másik elektronikai cég bemutatta okos mikrohullámú sütőjét, amely képes a hang­felismerésre, ezáltal megbeszélhetjük vele, mit és mennyi ideig akarunk melegíteni.

Így nézne kis az okosfésű. Forrás: L’ORÉAL

Az út új királya?

A CES hosszú évek óta a járművekről is szól, a gyártók előszeretettel vonultatják fel az elektromos autók fejlesztésében elért újdonságaikat. Az egyik legérdekesebb
a Mercedes EQXX koncepcióautója, a tervezésénél a hatékonyság volt a fő szempont.

A fogyasztási adatok irigylésre méltóak: az 1750 kg-os, 4,65 méter hosszú autó 100 km-en mindössze 10 kW energiát használ, maximális hatótávolsága ezzel feltöltésenként meghaladja az 1000 km-t is. (Összehasonlításképpen: a Tesla Model S-nek 16 kW-ra van szüksége 100 km-en.) A Mercedes a kocsi tetejére 117 cellából álló napelemet helyezett el, ami folyamatosan tölti az akkumulátort, ez egyelőre 20-30 km-nyi extra hatótávolságot jelent. A fenntarthatóság híveinek még egy fontos adalék: az autó belseje jelentős részben újrahasznosított anyagokból készült.

 

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.