Vizsolyban hajdani eszközökkel, régi technológiával és korhű papíron, 200 példányban újranyomtatták nemzetünk mai napig meghatározó vallási és nyelvi emlékét.

Bibliai rekord

Majd’ 500 év után 200 példányban újra kinyomtatták a Vizsolyi Bibliát. Amikor a fotót készítették, nem sütött a nap, nem esett az eső, mégis feltűnt pár pillanatra a szivárvány.

– Az első magyar nyelvű biblia újranyomtatásával tisztelgünk a reformáció 500. évfordulója előtt – mondja Daruka Mihály, a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum igazgatója. – Több mint tíz éve kezdtünk hozzá. Először a Rákóczi Zsigmond-féle kúriában álló nyomda felújításával létrehoztunk egy emlékhelyet. Korhű nyomdagépet és vízimalom-meghajtású, rongypapírt gyártó manufaktúrát építettünk. Kézzel véstük ki a betűk gyártásához szükséges 375 darab acél verőtövet, és megtanultunk papírt meríteni.

Lapunk elsőként értesült róla: hosszú évek munkájának köszönhetően a napokban elkészült az egyesével gyártott, sorszámozott, névre szóló, facsimile Vizsolyi Biblia 200 példánya, amely kereskedelmi forgalomba nem kerül, viszont támogatóként bárki az őrzője lehet.

– Felemelő érzés volt részt venni az évszázadokkal ezelőtti legnagyobb nyomdatörténeti bravúr újraélesztésében – árulja el Pál István, a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum műszaki vezetője. – A könyvritkaság felszentelése a július 15-i örömünnepen történik, ahogyan az egy éve névtelen csomagban hozzánk érkezett, félig megégett, 55. számú eredeti Vizsolyi Biblia restaurált példányának bemutatása is. Mintegy 300 közreműködővel megkezdjük a könyv oldalainak kézzel való írását, ami Guinness Rekord-kísérlet lesz, és október 28-án teljesedik ki.
 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.