A hazai borászatok – van belőlük mintegy ezer – egy része néhány éve, bő évtizede rájött, hogy a bor mellett érdemes felvenni a termékeik közé a palackban – tehát hagyományosan – érlelt ne­­mes pezsgőket is.

Bor mellé pezsgő

Ez persze teljesen más technológiát igényel, mint a borkészítés. De a többség kitanulta, annyira, hogy egy sor nemzetközi versenyen évről évre kitűnő eredményeket érnek el. Ebben az évben a Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC) versenyről például a Tokajban működő Sauska-borászat két arany- és egy ezüstérmet hozott el. Ez a legnagyobb jelentőségű nemzetközi megméretés, amelyen kizárólag pezsgőket értékelnek, az idén 21 ország csaknem ezer itala versengett. A pezsgőket 1 napig kóstolta a zsűri, s végül 147 arany- és 249 ezüstérmet osztott ki.

A pezsgőkészítő borászatok közé tartozik a hegyaljai Degenfeld grófi birtok, ahol már a XIX. században jelentős területen dolgoztak. Furmintalapú pezsgőjük 100 hektáros területről kerül ki és hagyományos erjesztésű. A Béres család is vásárolt birtokot Tokaj-Hegyalján, a gyógy­cseppjeiről és más gyógytermékeiről híres vállalkozás pincészetében is készül pezsgő Erdőbényén. Itt ma már 45 hektáron termesztik a borvidék jellemző szőlőfajtáit.

Demeter Zoltán hét dűlőben, mindössze hét hektáron gazdálkodik a Tokaji borvidéken, mégis megkerülhetetlen alakja a terület megújításának, saját pincészetét 1996-ban alapította. De a Tokaj-Hétszőlőtől kezdve sorolhatnánk tovább más hegyaljai pincészeteket is, amelyek pezsgővel is foglal­koznak.

Nagyot ugorva, az ország nyugati részében – ahogyan minden borvidékünkön – szintén találunk pezsgőt is gyártó cégeket. Így tesz Kreinbacher József borászata a Somló-hegyen, ahol francia szakember felel a cég pezsgő-előállításáért, amit – miként Tokajban is a legtöbben – a furmintszőlőre alapoznak. Szintén a Somló-hegyen működik a Fehérvári Borbirtok, amely szintén a furmintra építi extraszáraz és brut pezsgőit.

Az Alföldre látogatva is számos pezsgős borászattal találkozunk. A hazai piac második legnagyobb pezsgőértékesítőjeként ismert izsáki gyár mellett ott a Gedeon Szőlőbirtok a Kunsági borvidéken, Ágasegyháza és Izsák között. Varga Árpád fiatal borász 1999 óta fejleszti folyamatosan a 80 hektáros birtokot. A hagyomány és a modernitás jegyében ötvözi a családban ellesett fogásokat a felsőfokú tanulmányaival. Az izsáki gyár pezsgőmestereként szerzett tudását és a személyes tapasztalatait most már a saját borászatában kamatoztatja.

A Törley cég évszázada az etyeki-budai borvidékről szerzi be a pezsgőalapanyagot adó szőlőket. A cégcsoporthoz tartozik a szintén a német Henkell und Schönlein tulajdonában lévő balatonboglári nagy borászat és az általa készített BB-pezsgő. (A cég a Törley, BB, Hungária és François pezsgőivel piacvezető, a Walton és a Pompadour gyártását és kereskedelmét 2017-ben befejezték.)

Etyeken is számos borászat készít már pezsgőt, és nem olyan messze, a móri borvidéken is találunk nemes italt. A Molnár Borház (Paulus) 130 hektár új telepítésű szőlő varázslatosan szép, festői környezetben, a Vértes-hegység lábánál. Ez az értékes terület erős alap, amelyre bátran építhették a móri borvidék legnagyobb borászatát.

A palackonként 65-75 ezer forintba kerülő francia, eredeti champagne-pezsgők ma a legdrágábbak az itthoni kereskedelemben, de a legolcsóbbak is 1200-1300 forintba kerülnek üvegenként. A hazai borászatok által kisebb mennyiségben készített nemes ital ára 2500 és 10 000 forint között mozog. Nem árt tudni, hogy az ár mögött sok munka van, ezek a pezsgők nem nagy tömegben, tankban, hanem üvegben erjesztettek, többségében legalább 2-3 évig érlelt termékek.

Hozzászólások

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.