Budapesten a fészek, Balaton a nyári élmények hona

Nagy Anna az Egyszülős Központ megálmodója és vezetője. Képkocka sorozatunknak ezúttal ő a vendége.

Ország-világHabik Erzsébet2020. 04. 07. kedd2020. 04. 07.

Kép: Nagy Anna egyszlős központ 2020 02 17 Fotó: Kállai Márton

Budapesten a fészek, Balaton a nyári élmények hona
Nagy Anna egyszlős központ 2020 02 17 Fotó: Kállai Márton

Milyen a viszonya a születési helyével, településével?

– Budapesten születtem, nekem ez a város a világ közepe, ez a fészek, ez a szerelem. Többször éltem külföldön, de mindig haza akartam jönni, mert úgy érzem, hogy ide tartozom.

Kisgyermekként mi foglalkoztatta?

– Nagyon szép, kiegyensúlyozott, egyszerű és meleg gyerekkorom volt. Azt gondoltam, hogy az élet mindig ilyen gömbölyű, és semmi más nem foglalkoztatott, mint az, hogy gyerek vagyok.

Kedvenc könyve?

– Nagyon sokáig egy Heinrich Böll-könyv volt a kedvencem, az Egy bohóc nézetei. Egyébként a klasszikusokat szeretem, az oroszokat, az angolokat, a franciákat. Mostanában elég sok kortárs orosz regényt olvasok, nagyon izgalmasnak találom őket.

Milyen zenét szeret?

– Egyszer egy barátom azt mondta, hogy kétféle zenét hallgatok: a nagyon elvontat meg a nagyon „nyálasat”, értem ezalatt a nagyon szerelmest, andalítót. Szerintem igaza volt. A '80-as években például kedvenceim közé tartozott a 180-as csoport. A Szabad Föld olvasói talán még emlékeznek rájuk...

Példaképei voltak?

– Igen, a szüleim. A mai napig ők a példaképeim.

Kivel beszélgetne egy pohár bor mellett?

– Az anyukámmal. Bár ő soha nem borozott, bármit megadnék, ha egyszer még leülhetnék vele…

Mindenkiben megbízik?

– Mindenkinek megadom az esélyt arra, hogy bízhassak benne, de ez nem jelenti azt, hogy vakon hiszek mindenkinek. Amikor az ember egy komolyabb dolgot bíz rá valakire, akár a saját lelke egy darabkáját, akkor nézze meg jól, hogy kinek a kezébe adja.

Került már igazán kellemetlen helyzetbe?

– Többször kerültem már kínos, kellemetlen helyzetbe, és ilyenkor egyvalamit tudok tenni: elkezdek nevetni. Kinevetem saját magam.

Milyen szakmát tanulna szívesen?

– Ha végiggondolom, hogy eredetileg angol–francia szakon végeztem a bölcsészkaron, és ahhoz képest mi mindent csináltam életemben, úgy tűnik, hogy folyamatosan új szakmákat tanulok. Amivel most foglalkozom, a szociális terület, a szociális gondoskodás, számomra teljesen új szakma, bár soha nem tanultam. Most már ennél maradnék, és nem tanulnék újat, de ki tudja, mit hoz még az élet?

Gyűjt valamit?

– Emlékeket gyűjtök, leginkább a fiamhoz kapcsolódó kis jegyzeteket, apróságokat. Két kis dobozban tartom ezeket, az van rájuk írva: „filléresek”. Elraktam őket valahova a padláson, de ha egyszer a kezembe kerülnek, biztos ér egy-két kellemes meglepetés.

Szokott felesleges dolgokat vásárolni?

– Olyan nincs, hogy valamit megveszek, aztán kidobom. De ha vásárolok is ezt-azt, amiről azt gondolom, hogy nem annyira fontos, utólag gyakran kiderül, hogy mégsem volt felesleges. Valószínűleg olyasmik után ácsingózom, amik nem véletlenül tetszettek meg, mert valamiképpen szerepük van az életemben.

Kedvenc helye a világban?

– Azok a kedvenc helyeim, amelyekhez valami nagyon szép emlék köt vagy ahova olyan emberekkel jutottam el, akiket nagyon szeretek, függetlenül attól, hogy maguk a helyek valóban szépek-e. Például amikor a fiammal Izlandra utaztam, akkor Izland volt a kedvenc helyem.

Magyarországon?

– Az otthonom.

Mi jut eszébe a Balatonról?

– A palacsinta. Sehol nem tudnak olyan palacsintát sütni, mint a Balatonon. Nagyon vékony, kicsit ragadós, és nagyon szeretem. Amikor megkóstolom azt a palacsintát, tudom, hogy elkezdődött a nyár.

Nagy Anna. Fotó: Kállai Márton

Mi a kedvenc sportja?

– A hoki. 16 éves korom óta rendszeresen járok meccsekre, és rendszerint ordítva szurkolok. Egyszer – még a szerelmünk hajna­lán – a férjemet is elvittem magammal. Ült mellettem, és csak nézte döbbenten, ahogy üvöltve ugráltam. Szerintem szerzett akkor egy-két új benyomást rólam.

Az okostelefonja mely funkcióit használja?

– Azokat, amikhez nem is kell okostelefon. Telefonálok, üzeneteket küldök, messengert használok és fényképezek. A legtöbb gombról azt sem tudom, hogy micsoda.

Mennyi idő alatt rakja ki a Rubik-kockát?

– Sosem tudtam kirakni. Sok évvel ezelőtt sikerült az egyik oldalát, és már annak is nagyon örültem.

Tapasztalata szerint mit tudnak külföldön a magyarokról?

– Mindenki ismeri Puskást meg a gulyást. Sok mindent nem tudnak rólunk külföldön, de úgy látom, hogy aki egyszer eljön Magyarországra, az csodálattal megy el innen, és viszi a hírét a világba, hogy milyen gyönyörű ez a hely.

Nagy Anna az Egyszülős Központ megálmodója és vezetője. Bölcsészdiplomája mellé újságírói végzettséget és szakdiplomáciai oklevelet is szerzett. Tanított speciális nevelési igényű gyermekeket Amerikában, majd hazatérve kommunikációt a Bankárképzőben. Dolgozott több televíziós csatornánál, sajtófőnökként a Gazdasági Minisztériumban és a Brit Nagykövetségnél. Majdnem négy évig volt a Malév lapjának, a Horizontnak a főszerkesztő-helyettese. Később kormányszóvivő lett, majd az Erzsébet program szóvivője, 2017 óta pedig az Egyszülős Központot vezeti.

 

Ezek is érdekelhetnek