Csak egy szúrás

Magyarországon körülbelül 70 ezren hordozzák a hepatitis C (HCV) vírust.

Ország-világH. E.2018. 09. 16. vasárnap2018. 09. 16.
Csak egy szúrás

A kórokozó rendkívül alattomos. Akár 20–50 évig is lappanghat a szervezetben úgy, hogy jellegzetes panaszokat, tüneteket nem okoz, ezért az érintettek csupán 30 százaléka tud a betegségéről, és mindössze kéttizedük kap kezelést. Pedig fontos lenne a korai felismerés, hiszen hazánkban a vezető halálokok között szerepel a krónikus májbetegség, aminek oka – a túlzott alkoholfogyasztás mellett – a HCV. A vírus észrevétlenül rombolja a májat. Gyakran csak véletlenül, más okból elvégzett laboratóriumi vizsgálat során derül ki a jelenléte, s addigra sokszor előrehaladott májkárosodás, májzsugor, májrák alakulhat ki.

1989-ben történt felfedezését követően a tudomány mára tisztázta a HCV terjedésének módját: kizárólag a vér útján fertőz, máshogyan nem kerülhet az emberi szervezetbe. Védőoltás egyelőre nincs ellene.

Veszélyeztetettek lehetnek többek között az egészségügyben dolgozók, a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek, a hepatitis C-fertőzöttekkel egy háztartásban élők, valamint szexuális partnereik, a vírushordozó anyák gyermekei, továbbá az intravénás drogokkal élők. Mindenképpen érdemes számolniuk a kockázattal azoknak is, akiknek tetoválásuk vagy testékszerük van, valamint akik 1993 előtt vért vagy vérkészítményt kaptak, például egy nagyobb műtét során.

Mivel ez év januárja óta már minden beteg hozzájuthat a rendkívül hatékony, mellékhatásokat nem okozó korszerű gyógyszerekhez, fontos a fertőzött személyeket felkutatni, hogy minél hamarabb megkezdhessék a gyógykezelésüket. A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (VIMOR) ezért szeptember 15-én országos szűrést szervez a fővárosban és több vidéki helyszínen (Békéscsabán, Kaposváron, Egerben, Szekszárdon, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Zalaegerszegen és Tatabányán). Mint ígérik, a kockázatfelméréssel és felvilágosítással egybekötött szűrés gyors, ingyenes és anonim lesz.

A szűrővizsgálatok pontos helyszíneiről és időpontjairól a www.vimor.hu internetes oldalon tájékozódhatnak.

FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezek is érdekelhetnek