A szíriai lázadók utolsó erődítményéül szolgáló Dúma városában állítólag a kormány légiereje bombázott, 40 csapást mértek a városra és környékére. Az első megtorló rakétatámadás nem sokat váratott magára.

Csapás és ellencsapás

A szíriai lázadók utolsó fészkeként számon tartott Dúmában mérgező klórgázt vetettek be múlt szombaton. A SANA hivatalos szíriai hírügynökség még magát a támadás tényét is tagadta. Kelet-Gúta legnagyobb városában, a Damaszkusz melletti Dúmában több mint hetvenen haltak fulladásos halált. Az amerikai külügyminisztérium feltételezése szerint vegyifegyver-támadást követtek el. A külügyi állásfoglalásban egyúttal hangsúlyozták: „A szíriai rezsimnek nyújtott rendületlen segítsége miatt végső soron Oroszországnak kell viselnie a felelősséget a brutális támadásokért.” Az továbbra sem derült ki, hogy ki vetette be a vegyi fegyvert.

Mint ahogyan az sem, két nappal később ki támadta meg rakétákkal a szíriai Homsz közelében lévő katonai repülőteret. Lapzártánkig az Amerikai Egyesült Államok cáfolja, hogy köze lenne a támadáshoz, Izrael pedig nem hajlandó kommentálni a hétfő hajnali akciót. Az oroszok és a szír kormány képviselői szerint az izraeli légierő lőtt ki rakétákat a Bassár el-Aszad államfőhöz hű erők kezén lévő repülőtérre. Moszkva értesülései szerint az izraeliek két F–15-ös harci gépe Libanon légtere felől érkezve támadta a katonai létesítményt. Szíriai közlések szerint az akcióban legalább 14 ember vesztette életét, köztük három iráni állampolgár is. E mostani légi csapás célja valószínűleg a megtorlás volt.

Ha valóban Izrael áll az akció mögött, akkor a fő cél az lehetett, hogy megakadályozzák, Irán fejlett irányítóberendezéseket telepítsen a homszi repülőtérre és környékére. Izrael legutóbb februárban támadta a repülőteret, akkor azért, mert onnan indítottak egy, Izrael területe fölé berepült iráni drónt.

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.