Csomag a Missziós Szobából - A lelkes önkéntesekre itthon is felfigyeltek

MÍG MAGYARORSZÁGON az egészségügyi ellátásban a hiány foltozgatása az egyik legégetőbb probléma, addig más országokban halomban állnak a feleslegessé vált orvosi eszközök. Vadonatúj pólyák, ortopéd segédeszközök, inkubátorok, amelyekre – mivel senkinek nem kellenek – a kuka vár. Hacsak egy maréknyi magyar önkéntes ezt nem előzi meg.

Ország-világHardi Judit2018. 02. 05. hétfő2018. 02. 05.
Csomag a Missziós Szobából - A lelkes önkéntesekre itthon is felfigyeltek

Az egyesült államokbeli Minnesotában sok magyar él. Így például Grauzer Csilla is, aki már 35 éve lakik az óceán túlpartján, sőt ő az állam tiszteletbeli konzulja. Szintén a magyar közösség tagja Barna Gergely, aki Minneapolis (az állam központja) egyik legnagyobb kórházában dolgozik. – Jókor voltunk jó helyen – emlékszik vissza Csilla a kezdetekre. A kórházba a kapcsolatuk révén könnyen bejutottak, ott is a nagyon fontos helyre: a Missziós Szobába.

Ebben a helyiségben tárolták a sok ezer dollár értékű orvosi eszközt, amelyre ott nem volt szükség. Vagy azért, mert fölös mennyiségben rendeltek belőlük, vagy azért, mert amíg az egyik orvos az egyikféle eszközt használta, addig a kollégája mást választott. Itt jött képbe a magyar csapat. – Az Egyesült Államokban hatalmas cégek foglalkoznak az orvosi eszközök elszállításával, elsősorban harmadik világbéli országokba, Közép-Afrikába, Dél-Amerikába viszik a kórházakban felhalmozott, kidobásra ítélt eszközöket. Mi ebből a tevékenységből vágunk ki egy pici szeletet. Nincs mögöttünk óriáscég, csak önkéntesek – meséli Takács Tímea, a program szervezője és a csapat koordinátora. Timi tíz éve él az USA-ban, férjével egy ösztöndíjprogram miatt költöztek oda.

Ez a maroknyi magyar csapat – melynek tagjai évről évre egyre többen vannak – Csilla és Timi vezetésével 2016 nyarán úgy döntött, hogy az előző évben alapított Creative Cultural Exchange nonprofit szervezet részeként jótékonysági kezdeményezésbe fognak, weCARE Orvosi Eszköz és Műszerprogram néven. Kiválogatják a Missziós Szobában felhalmozott eszközöket, és eljuttatják a rászorulókhoz Kelet-Közép-Európába, Magyarországra, a Kárpátaljára, Erdélybe.

– Az itteni magyar közösséggel erős a kapcsolatunk, ápoljuk a hagyományainkat, tematikus estéket, táncházakat szervezünk. Magyarok vagyunk, szeretnénk segíteni az otthoniaknak – jegyzem fel. Eleinte, sőt még most is, maguk szintén segítségre szorultak.

– Egyikünk sem orvos, így fogalmunk sem volt, milyen eszközt hol lehetne a legjobban hasznosítani, mi az, ami a dátum szerint lejárt, de még tökéletesen alkalmazható és így tovább. Abban is segítségre volt szükségünk, hogy a magyarországi kórházakhoz, intézményekhez eljuttassuk az eszközöket – mondja Csilla és Timi. Tavaly nyáron konténernyi, több tízmillió forint értékű eszközt gyűjtöttek össze. Az igencsak nehéz csomag elszállítása egy vagyonba került: az ötezer dollárt az önkéntesek barátai, családtagjai dobták össze. – Jó érzés volt látni, tapasztalni, hogy ennyien segítenek, de sajnos már nincs kapacitásunk több ilyen konténer elküldésére. Ezért támogatást kértünk és kaptunk a Máltai Szeretetszolgálattól – amely tanácsadóként közreműködik a hazai, illetve a határon túli elosztásban –, illetve a magyar államtól is – teszik hozzá beszélgetőtársaim.

Ahhoz, hogy a csapatot segítsük, nem kell az Egyesült Államokban élnünk. Timi és Csilla hangsúlyozza, hogy az interneten keresztül is sok mindenben támogathatjuk őket. Szükségük van az értő orvosi szemre, ami eligazítja őket, hogy a legjobb helyre kerüljön a szükséges eszköz. Otthonról végezhető kisebb feladatokban is részt vehetünk, például az adatbázis-kezelésben, a partnerkapcsolatok ápolásában. Szeretnének minél több kórházzal, egészségügyi szervezettel kapcsolatba lépni.

Ezek is érdekelhetnek