Döbbenetes kórokozók a világban

Nem elég, hogy lassan felkészülhetünk a koronavírus-járvány második rohamára, újabb és újabb rettenetes betegségek felbukkanásáról ad hírt a világsajtó. Kínában bubópestises esetekre derült fény, Floridában pedig az agyevő amőba okozott megbetegedést.

Ország-világHabik Erzsébet2020. 07. 25. szombat2020. 07. 25.
Döbbenetes kórokozók a világban

Egy pásztor és egy 15 éves gyerek is megbetegedett bubó­pestisben Belső-Mongólia kínai részén. Pár nappal korábban a határ túloldalán, Mongóliában kapta el a fertőzést egy házaspár, miután mormotahúst ettek, tavaly novemberben pedig két bubó­pes­tises és két tüdőpestises beteget jelentettek arról a vidékről, ezért az év végéig a négyes skálán a második legerősebbnek számító készültséget vezették be a térségben.

Eszerint tilos mindazon állatok vadászata, fogyasztása és szállítása, amelyek hordozhatják a kórokozót, a Belső-Mongólia vidéki területeire utazókat, illetve a lakosságot pedig arra kérik, hogy fokozottan ügyeljenek a védekezésre, tartsák magukat távol a vadállatoktól, ne fogyasszanak vadhúst.

Az egészségügyi dolgozókat felszólították, hogy frissítsék fel ismereteiket a pestis tüneteiről, és kérdezzék ki a betegségre gyanús jelekre – például mással nem magyarázható lázra – panaszkodó pácienseket a korábbi utazásaikról. Jelenteni kell a beteg vagy elpusztult mormotákat is, a fertőzés oka ugyanis feltehetően e kis rágcsáló húsának fogyasztása.

A justinianusi pestist ábrázoló festmény. A Bizánci Birodalomból terjedő kór messzi országokba is eljutott, sok millió emberéletet követelve. Fotó: Wikipedia

A középkorban fekete halálként is emlegetett bubópestist (tudományos nevén Yersinia pestis) bak­te­riá­lis fertőzés okozza. A kórokozót a rágcsálókon élő bolhák a csípésükkel terjesztik, de a fertőzés emberről emberre közvetlenül is terjedhet. A betegség orvosi segítség nélkül 24 órán belül halálos lehet, szerencsére a baktérium antibiotikumokkal elpusztítható.

Fekete halál

Minden idők leggyilkosabb kórokozója a Yersinia pestis. E ragályt a világtörténelem legszörnyűbb járványaként tartják számon, olyannyira, hogy népek, nemzetek sorsára is ez a mikroba gyakorolta a legnagyobb hatást – írja az Origo. Egy frissen publikált kutatásból kiderült, hogy a pestisbaktérium ma ismert változata egyenes ági leszármazottja annak, amelyik fontos szerepet játszott a Kelet-római Birodalom összeomlásában, a középkori Európa lakosságának megfeleződésében és a XIX. század végi nagy ázsiai epidémiában. Ha tehát csupán a genetikáját nézzük, a fekete halál ma is készen áll a pusztításra.

Csekély az esélye, hogy manapság nemzetközi járványt okozzon, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente körülbelül 600 pestises megbetegedést jelentenek a Föld különböző országaiból.

Jellegzetes tünetek

A bubópestis elnevezés utal a fájdalmasan megduzzadó nyirokcsomókra – a bubókra. E bőr alatti gennyes csomókban felgyülemlenek a baktériumok, ahonnan a bolhák vérszívással könnyen felvehetik. Jellemző tünete még az orrvérzés, a nyugtalanság, a félrebeszélés, a tudatzavar és a láz. A fertőzés a panaszok jelentkezésétől számított néhány napon belül a beteg halálát okozhatja, ha nem jut idejében megfelelő antibiotikumos kezeléshez.

A higiéniai szabályok betartásával és a bolhacsípés elleni védekezéssel lehet tenni a megelőzése érdekében. Létezik ellene védőoltás, de csupán 3–6 hónapig ad védelmet.

Megeszi az agyat

Az agyevő amőba. Fotó: Shutterstock Kicsit sem túlzás ezt állítani a Naegleria fowleri nevű egysejtűről, amely a szervezetbe – azon belül is az agyba – jutva az idegszövetet használja táplálékul. Ilyen agyevő amőba fertőzött meg a minap egy embert Floridában, ahol figyelmeztették a helyben lakókat és a turistákat, hogy kerüljék a nem tengervizet és a strandokat, a csapvizet csakis felforralva használják, és vigyázzanak, nehogy bármilyen víz az orrukba jusson. Az egysejtű amőbák a meleg vízben, tavakban, folyókban, csatornákban tenyésznek, az orrüregen keresztül jutnak be az emberi szervezetbe és tovább az agyba, ahol agyhártyagyulladást okoznak. Bármilyen más esetben a parazita ártalmatlan, akár megihatjuk a vele fertőzött vizet, illetve emberről emberre sem terjed. Az agyevő amőbával megfertőződöttek magas lázzal, fulladással, fejfájással, nyaki merevséggel, hányással, majd hallucinációval küszködnek, és a fertőzéstől számított egy héten belül elhunynak. A betegség ellen egyelőre nincs gyógymód, szerencsére nagyon ritka. Az elmúlt tíz évben például Amerikában mintegy 35 fertőzést észleltek, ami ugyan kevésnek tűnik, ám a rossz hír az, hogy csupán hárman élték túl. Magyarországon még soha nem bukkant fel a gyilkos egysejtű.

 

Ezek is érdekelhetnek