Döntött az ország

Ismét szavazott az ország, ismét a Fidesz–KDNP nyert. Lapzártánkkor ugyan még nem dolgozták fel a szavazatok 100 százalékát, mégis nagy valószínűséggel kijelenthető: a jelenleg is kormányzó pártnak ismét kétharmada lesz. Vasárnap a szavazópolgárok tömegesen vonultak az urnákhoz, több ezren az órákon át tartó sorban állást és a hosszú utazást is vállalták, hogy dönthessenek az ország jövőjéről.

Ország-világHardi Judit2018. 04. 14. szombat2018. 04. 14.

Kép: Országgyűlési választások szavazás voks szavazat urna 2018.04.08 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Döntött az ország
Országgyűlési választások szavazás voks szavazat urna 2018.04.08 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

VÁRATLAN ESEMÉNYEK

Kisszomborban 17.24-kor megszólalt a riasztó. A szavazatszámláló bizottság tagjai keresték a riasztás okát, később az iskola gondnoka is megérkezett, ám tüzet ő sem talált, hasonlóan a kiérkező tűzoltókhoz. A szavazást felfüggeszteni nem kellett, szavazó sem az épületben, sem a környéken nem volt ebben az időben.

Mezőkovácsházán az egyik szavazó véletlenül beszakította a kartonurna tetejét, amelyet végül újra le kellett ragasztani és pecsételni.

Csepelen a szavazatszámláló bizottság elnökhelyettesének ujjából leszakadt egy darab: jobb kezének mutatóujja az ülőke és a szék lába közé szorult, így vesztett el egy kisebb darabot ujjából. A sérültet mentő szállította el, a szavazatszámláló bizottság póttagot vont be a munkába, így öt taggal dolgoztak tovább.

Jász-Nagykun-Szolnok megye négyes választókerületében, a kengyeli egyes szavazókörben összeomlott egy szavazófülke: a választó megbotlott, a fülke használhatatlanná vált. A szavazó nem sérült meg, a voksolás is rendben folyhatott tovább, hiszen rendelkezésre állt egy sértetlen szavazófülke.

A Győr-Moson-Sopron megyei Rábatamási szavazókörben délelőtt egy választópolgár epilepsziás rohamot kapott, a helyiséget kiürítették. A beteg rövid időn belül jobban lett, később egy hozzátartozó jött érte.

KÜLFÖLDÖN SEM TÉTLENÜL

Több tízezer, külföldön élő magyar állampolgár szavazott a külképviseleteken: hosszú sorokban álltak a szavazni vágyó magyarok Londonban, Brüsszelben, Madridban és még sok más európai nagyvárosban. A határon túli magyar állampolgárok (az elcsatolt területekről) főként levélben szavaztak, igaz, kevesebben, mint amire a kormánypárt számított.

FŐVÁROSI FORDÍTÓK

Narancssárga lett az ország, néhány választókerületben nyerhetett ellenzéki képviselő. A Fidesz az ország szinte teljes területén hódított, ott is, ahol korábban ellenzéki képviselő tűnt biztos befutónak. A korábbi kormánypárt fordított Szegeden, Miskolcon, Tapolcán, de Veszprémben is. A „legszínesebb” térkép a fővárosé, itt négy egyéni mandátumot is elveszített a Fidesz. A 18 fővárosi választókerület ekképpen lett felosztva: 7 MSZP-Párbeszéd, 6 Fidesz, 3 DK, 1 LMP, 1 Együtt.

Budapest 1-es számú választókerületében 2014-ben Rogán Antal fideszes politikus nyert, most a narancspárt színeiben induló Hollik István bukott az LMP-s Csárdi Antallal szemben. 98,6 százalékos feldolgozottságnál az állás a következő: a zöldpárti képviselő a szavazatok 48,7%-át kapta, míg Hollik a 41,93%-át.

A főváros XV. kerületében négy éve a fideszes László Tamás nyert, most a szavazatok 35,22%-át kapta, többet, mint 2014-ben, de még ez is kevés volt, hogy legyőzze a DK színeiben induló Hajdu Lászlót, aki a voksok 40,98%át kapta.

A XVIII. kerületben a korábbi győztes Kucsák Lászlót a szocialista színekben induló Kunhalmi Ágnes győzte le 46,28%-kal. Kucsák 39,81%ot kapott.

A XXII. kerületben az MSZPelnök Molnár Gyula verte meg a korábban győztes Németh Zsoltot. A győzelme hajszálon múlhat, hiszen 98,67%-os feldolgozottságnál az állás a következő: 41,49% és 40,13%. Ebben a választókerületben is szombatra várható végleges eredmény. 6 Választás 2018 2018. április 13. A vidék családi hetilapja ❙ A XXII. kerületben az MSZPelnök Molnár Gyula verte meg a korábban győztes Zsoltot. A győzelme hajszálon múlhat, hiszen 98,67%-os feldolgozottságnál az állás a következő: 41,49% és 40,13%. Ebben a választókerületben is szombatra várható végleges eredmény.

MIKORTÓL?

Várhatóan május végén állhat fel az új kabinet, miután megtartotta alakuló gyűlését az Országgyűlés, illetve Áder János köztársasági elnök felkéri Orbán Viktort, alakítson kormányt.

NŐNEK NEM TEREM BABÉR.

Ahogy a korábbi években, úgy az új kabinetben sem kapnak túl sok lehetőséget a nők: a 199 képviselőből mindössze 23 nő.

LEGSZEGÉNYEBBEK, LEGAKTÍVABBAK

A vasárnapi választás egyik legfontosabb tanulsága, hogy a Fidesz–KDNP országosan nem csak megőrizte, de növelni is tudta népszerűségét. Főleg a kisebb és nagyon szegény településeken. A  G7 szakportál szerint a kormánypárt a legszegényebb vidékeken érte el legjobb eredményeit: több mint nyolcvanszázalékos eredményt. A 2009–2016 közötti jövedelmek alapján tíz legszegényebbnek ítélt település mindegyikében óriási fölénnyel nyert a kormánypárt, négy faluban a voksok legalább 90 százalékával. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fáj településen a szavazópolgárok 83 százaléka voksolt, a szavazatok 99 százalékát a kormánypárt kapta. Ebben a 400 lelkes faluban az egy főre jutó vásárlóerő havi 30 ezer forint. Az ország legszegényebb településén (szintén Borsod), Csenyétén kevesebben mentek el szavazni (48 százalékos részvétel), de itt is kimagaslóan szerepelt a Fidesz, 79 százalékot kapott.

MÉG VÁRNUNK KELL A VÉGEREDMÉNYRE

Több választókerületben nem lehet végleges eredményt hirdetni, hiszen a levélszavazatok feldolgozása a héten zajlik. Kedden úgy látjuk, nagyon nagy valószínűséggel meglesz a Fidesz újabb kétharmada, ám a hivatalos eredmény csak szombaton születik majd meg. Lapzártánkig nem lehetett biztos eredményt tudni például Csepelen: itt Szabó Sándor, az Együtt politikusa vezet a fideszes Németh Szilárddal szemben, ám a kormánypárti politikusnak még van matematikai esélye a fordításra. Szintén várni kell a végleges eredményre a XI. kerületben, ahol jelenleg a fideszes Simicskó István (honvédelmi miniszter) vezet 798 szavazattal a DK-s Gy. Németh Erzsébet előtt. A „beragadt” szavazatokon még 16 mandátum dőlhet el, és bár nem túl valószínű, ám matematikai esély van rá, hogy nem szerez újabb kétharmadot a Fidesz.

BÚCSÚZNAK

A választási eredmények ismeretében több ellenzéki politikus is lemondott tisztjéről. Vona Gábor, a Jobbik elnöke már korábban bejelentette, választási vereség esetén lemond a pártelnökségről. Ígéretét betartotta, sőt: hétfőn este bejelentette, nem csak lemond, de a listás parlamenti mandátumot sem veszi át, a tisztújításon sem vesz részt, kivonul a politikából. Szintén benyújtotta lemondását Molnár Gyula MSZP-s elnök a teljes elnökséggel együtt. Tizenhat év politizálás után hagy fel ezzel a szakmával az Együtt miniszterelnök-jelöltje, Szigetvári Viktor, mellette a párt teljes elnöksége lemondott – az ő sorsuk a tisztújító kongresszuson dől el. Lemondott Hadházy Ákos LMP-s jelölt is, aki a kormánypárt korrupciós ügyeinek feltárásával lett országszerte ismert, ám ő a politikával nem hagy fel, mint nyilatkozta, „nem szabadul tőle a Fidesz”. (USA)

MINDEN JÓL MENT

A borzasztóan elhúzódó választások, a kígyózó sorok és a sok kellemetlenség, a folyamatosan lefagyó választási honlap ellenére Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke nem érzi úgy, hogy az NVI hibát hibára halmozott volna, nem gondolja, hogy le kellene mondania. Mint mondja, korábban több jogszabály-módosítási javaslatot terjesztettek az Országgyűlés elé, ám a törvényt kétharmados támogatottság híján nem tudták módosítani.

Ezek is érdekelhetnek