Egyre súlyosabb a helyzet Kínában: a 700 millió sertést tartó országban immár 40 helyen jelent meg az afrikai sertéspestis, s eddig legalább 50 ezer disznó kényszervágását és elpusztítását rendelték el. A betegség kisüzemekben és nagy sertéstelepeken egyaránt megjelent. Amennyiben az országban nem sikerül megállítani a kór terjedését, úgy az egész Föld sertéspiacára nagy hatással lehet.

Dúl a pestis Kínában

Hogy ez bekövetkezik-e, súlyos kérdés. Yu Kangzhen kínai agrárminiszter szerint illene mindenhol komolyan venni a problémát: – Eljött az idő, hogy világszerte nagyobb figyelmet kapjanak a sertés-, illetve a tenyésztelepek, nem szabad félvállról venni a helyzetet – olvashatók az agrárminiszter szavai a Successful Farming oldalán.

Kínában az első eseteket augusztusban észlelték, azóta viszont már több tucat helyen regisztrálták a vírus megjelenését. Emiatt az ázsiai ország teljes területén betiltották az állatok szállítását, bízva abban, hogy ezzel megelőzhető a vírus terjedése. Kína importra is szorul, de egyre több országból kénytelen megtiltani a sertéshús behozatalát, mivel számos helyen üti fel a fejét a kórokozó. Így már fél Európára – legutóbb Moldovára, Bulgáriára, Belgiumra, korábban Romániára, Ukrajnára, Csehországra, Magyarországra – vonatkozik a kínai tiltás.

Kína a legtöbb sertést az USA-ból importálta, de a tavasz óta tartó kölcsönös vámháború miatt az amerikai disznóra kivetett magas illeték miatt onnan nem szállítanak húst az országba. Az amerikaiak helyét kanadai és dél-amerikai húskereskedők próbálták átvenni, de a vírus, illetve a vámok miatt kiesett hús mennyisége nem pótolható teljes mértékben. Ezt tetézi Kína belső állat-egészségügyi problémája, így várható, hogy előbb-utóbb hiány és árnövekedés következik be az ország piacán, amellyel leginkább a sertéspestisben nem érintett nagyobb sertéstenyésztő államok járnak jól.

FOTÓ: ZHAN YAN, AFP/XINHUA 

 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.