Egy ágyban az ellenséggel (1.)

Minden 18. másodpercben valahol a világon egy nő bántalmazás miatt szenved. Hazánkban a családon belüli erőszak minden ötödik nő mindennapjainak a része. Éppen ezért szigorítaná a magyar kormány a családon belüli erőszak elleni jogszabályokat. A tervezet a napokban készült el.

Ország-világSzijjártó Gabriella2008. 12. 06. szombat2008. 12. 06.

Döbbenetes a szám: hazánkban a családon belüli erőszak minden ötödik nő mindennapjainak a része. A 17 és 24 év közötti, még könnyen befolyásolható lányok a legveszélyeztetettebbek. Meghatározó a gyerekkorban átélt családi brutalitás élménye: aki ebben nőtt fel, nem érzi megbocsáthatatlan bűnnek, ha a párja lekever egy pofont.

Ennek ellenére nincs „tipikus áldozat” A sebek ugyanúgy sajognak Békésben és a Rózsadombon. Értelmiségi körökben talán még fokozottabb lehet a pszichoterror, mert a fizikai bántalmazáshoz komoly érzelmi, intellektuális megalázással társul. A legnagyobb hiba, amit ismerősként, barátként, segítőként elkövethetünk ellenük, az a hibáztatás: miért marad, miért tűri el a nő ezt a megalázó helyzetet?

Magyarországon nincsenek megfelelő jogszabályok a hatékony fellépésre, és azok a szakemberek, akik az áldozatokkal kapcsolatba kerülnek, általában nem eléggé képzettek – vélekedik Álmosd Róbert, az Amnesty International Magyarország igazgatója. Úgy látja, hogy néhány intézkedésen túl semmi érdemi nem történik ezen a téren, noha csak idén eddig 67 nő halt meg családon belüli erőszak következtében...

A semminél azért előbbre léptünk az elmúlt években. Az Országgyűlés 2006-ban megszavazta a távoltartás jogintézményét. Ennek elren¬de¬lése esetén az érintett köteles a bíróság által meghatározott lakást elhagyni, és attól, illetve a meghatározott személytől (felnőttől, gyerektől egyaránt), annak lakó- és munkahelyétől, az általa látogatott nevelési, egészségügyi intézménytől távol maradni. A gond „csupán” az, hogy nem működik hatékonyan. Ugyanis több napba telik, mire az ügyészség javaslatára a távoltartás kiszabható.

Ne kérdezzék, mi történik eközben a feljelentést tett asszonnyal… Az a jobbik (?) eset, ha a brutális férfi megrettenve bocsánatot kér, virágot-bonbont vesz. Ilyenkor pedig mire elkészülne az erőszakoskodó ellen a vádképes anyag, a nő visszavonja a feljelentését, mondván, ő csak leesett a lépcsőn...

Ausztriában például a kiszálló rendőr akár ott a helyszínen tíz napra hozhat ilyen döntést, ha a helyzetet veszélyesnek ítéli. A magyar kormány is a szigorítás mellett érvel, ezen elvek mentén készült el a napokban a családon belüli erőszak elleni jogszabályok tervezete. A legfontosabb változás az, hogy a rendőrnek joga lenne három napra azonnal eltiltani az otthonából azt a családtagot, aki erőszakoskodik a többiekkel. Ha az eltiltást nem tartja be, akkor erővel is megakadályozhatják, hogy hazamenjen. Ez alatt az idő alatt a bíróság gyorsított eljárásban tárgyalná az ügyet. Ha a parlament még karácsony előtt elfogadja a tervezetet, a törvény jövő nyáron hatályba léphet.

Ezek is érdekelhetnek