Elmagyarázó: Idén is 1+1

Kevesen tudják, de az adó 1+1 százalékos felajánlásáról a személyi jövedelemadóbevallástól függetlenül is dönteni lehet – legkésőbb 2018. május 22-ig. A legtöbb adózó, persze, a bevallással egy időben teszi ezt.

Ország-világ-ftb-2018. 02. 16. péntek2018. 02. 16.
Elmagyarázó: Idén is 1+1

A szabály, amely egyben lehetőség, idén is ugyanaz, mint tavaly. A Nemzeti Adóés Vámhivatal (NAV) közleményt adott ki arról, hogy magánszemélyként idén is bárki dönthet úgy, hogy megfizetett adójának 1 százalékát valamelyik civil szervezetnek ajánlja fel; további 1 százalék sorsáról pedig dönthet úgy, hogy valamelyik egyháznak vagy kiemelt költségvetési előirányzatnak utalja.

Fontos tudni azonban, ezzel a lehetőséggel 2018. május 22-ig élhet, méghozzá az alábbiak szerint:

1. A személyi jövedelemadó-bevallás részeként. Ez megtehető elektronikus úton, például a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz tartozó tárhelyen; vagy postán, illetve a NAV ügyfélszolgálatain.
2. A 17EGYSZA nevű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapként. Ezt szintén elektronikus úton vagy postán, illetve a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, lezárt borítékban. A nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető.
3. Január elsejétől ugyan megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, de a munkáltató továbbra is összegyűjtheti az 1+1 százalékos nyilatkozatokat. Ennek határideje 2018. május 10. Fontos, hogy ez csak lezárt borítékban történhet, és a leragasztás helyét, valamint a kísérőjegyzéket kézzel alá kell írni.

Az 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozaton azt is jelezni lehet, hogy a kedvezményezett megtudhassa azt, kitől kapta a felajánlást. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése önkéntes. Az egyházaknak szóló 1 százalékos szja-felajánlásról állandó nyilatkozatot lehet tenni, vagyis visszavonásig, több éven át automatikusan a kiválasztott egyháznak küldhetjük az adó egy százalékát.