A könnyű közmű programban 2018. január elsejétől megszűnik a földgázszolgáltatás műszaki biztonsági felülvizsgálata, helyette a tényleges veszélyt jelentő gázszivárgást fogják ingyen vizsgálni, azt is csak a fűtési idényen kívül.

Elmagyarázó: Változik a gázszolgáltatás műszaki ellenőrzése

– Az új szabályozás szerint a gázelosztó társaság gázszivárgás-vizsgálatot csak a fűtési idényen kívül, április 15. és október 15. között végezhet.
– Az ellenőrzés időpontját 60 nappal korábban kell jeleznie a tulajdonosnak. A gázelosztó szivárgás esetén nem zárhatja le automatikusan az egész hálózatot, kizárólag a hibával érintett vezetékrészeknél lehet korlátozni a szolgáltatást.
– A vizsgálatot 10 évente kötelező elvégezni az élet- és vagyonbiztonság érdekében, de a gázszivárgás észlelését továbbra is bármikor be lehet jelenteni.

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára sajtótájékoztatón elmondta, hogy a korábbi műszaki biztonsági felülvizsgálat hátrányosan érintette a fogyasztókat, mert az elosztó az elméleti fogalmat jelentő tömörséget mérte, nem megfelelő érték esetén pedig automatikusan kizárhatta a fogyasztót a gázszolgáltatásból, a visszakapcsolás pedig aránytalanul magas költséggel járt. Magyarországon a háztartások 75 százaléka, 3 millió 300 ezer háztartás fűt gázzal, az új intézkedés 7 millió embert érint, számításuk szerint éves szinten 30 milliárd forint megtakarítást jelenthet az új intézkedés.
 

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.