Négy nappal azután, hogy a Harvey hurrikán lecsapott Texasra, az Egyesült Államok negyedik legnépesebb városára, Houstonra és Texas délkeleti részeire, elárasztva ezeket a területeket, a vihar új vészhelyzetet idézett elő a szomszédos Louisiana államban is. Legkevesebb kilenc ember vesztette életét a vihar következtében, tízezrek feje fölül mosta el a vihar otthonukat. A katasztrofálistól az apokaliptikusig nagyon sok jelzővel illették az áradást a hivatalnokok.

Ember okozta katasztrófa

Az országos meteorológiai szolgálat szakemberei szerint 800 évente egyszer történik hasonló eset.

A hangsúly jelenleg a segítségnyújtáson és a helyreállításon van, civil önkéntesek ezreinek szívmelengető munkájával együtt. Ám a klímaváltozás ténye nem hagyható figyelmen kívül ezekben a nehéz napokban sem. Ugyan közvetlenül nem a klímaváltozás idézte elő a Harvey hurrikánt, de – az ember alkotta üvegházhatású gázoknak köszönhető – felmelegedés fokozta a vihar pusztító hatását. Az óceánok felmelegedésének következtében nőtt a légkör nedvességtartalma, ami hatalmas esőzéseket idézett elő Délkelet-Texasban, a megemelkedett tengerszintet az erős vihar hatalmas áradássá duzzasztotta, amely elöntötte Houstont.

Klímakutatók egybehangzó véleménye szerint az „évszázadonként egy” típusú természeti katasztrófáknak búcsút inthetünk, ha ilyen ütemben melegszik a bolygó.

Épp egy olyan sorsfordító időszakban, amikor ez év elején Donald Trump elnök visszavonta az Egyesült Államok részvételét a párizsi klímaegyezményből. Mint mindig, Texasban is a legszegényebbek kerültek a legrosszabb helyzetbe. Közülük sokan nem rendelkeztek a meneküléshez szükséges eszközökkel. Máshol még ennél is rosszabb a helyzet. Dél-Ázsiában, a hétvégén, a monszunesőt követő áradásban több mint 1200 ember, többségében a mentőcsapatoktól elzárt, vidéki gazdálkodó halt meg. Az Ázsiai Fejlesztési Bank legújabb tanulmánya szerint Indiában, Pakisztánban és Bangladesben 130 millió ember válhat földönfutóvá az amerikai elnök által tudósok összeesküvés-elméletének kikiáltott klímaváltozás hatására.

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.