Ember okozta katasztrófa

Négy nappal azután, hogy a Harvey hurrikán lecsapott Texasra, az Egyesült Államok negyedik legnépesebb városára, Houstonra és Texas délkeleti részeire, elárasztva ezeket a területeket, a vihar új vészhelyzetet idézett elő a szomszédos Louisiana államban is. Legkevesebb kilenc ember vesztette életét a vihar következtében, tízezrek feje fölül mosta el a vihar otthonukat. A katasztrofálistól az apokaliptikusig nagyon sok jelzővel illették az áradást a hivatalnokok.

Ország-világMarkos Mária2017. 09. 04. hétfő2017. 09. 04.

Kép: Evacuees wade down a flooded section of Interstate 610 as floodwaters from Tropical Storm Harvey rise Sunday, Aug. 27, 2017, in Houston. The remnants of Hurricane Harvey sent devastating floods pouring into Houston Sunday as rising water chased thousands of people to rooftops or higher ground. (AP Photo/David J. Phillip), Fotó: David J. Phillip

Evacuees
Evacuees wade down a flooded section of Interstate 610 as floodwaters from Tropical Storm Harvey rise Sunday, Aug. 27, 2017, in Houston. The remnants of Hurricane Harvey sent devastating floods pouring into Houston Sunday as rising water chased thousands of people to rooftops or higher ground. (AP Photo/David J. Phillip)
Fotó: David J. Phillip


Az országos meteorológiai szolgálat szakemberei szerint 800 évente egyszer történik hasonló eset.

A hangsúly jelenleg a segítségnyújtáson és a helyreállításon van, civil önkéntesek ezreinek szívmelengető munkájával együtt. Ám a klímaváltozás ténye nem hagyható figyelmen kívül ezekben a nehéz napokban sem. Ugyan közvetlenül nem a klímaváltozás idézte elő a Harvey hurrikánt, de – az ember alkotta üvegházhatású gázoknak köszönhető – felmelegedés fokozta a vihar pusztító hatását. Az óceánok felmelegedésének következtében nőtt a légkör nedvességtartalma, ami hatalmas esőzéseket idézett elő Délkelet-Texasban, a megemelkedett tengerszintet az erős vihar hatalmas áradássá duzzasztotta, amely elöntötte Houstont.

Klímakutatók egybehangzó véleménye szerint az „évszázadonként egy” típusú természeti katasztrófáknak búcsút inthetünk, ha ilyen ütemben melegszik a bolygó.

Épp egy olyan sorsfordító időszakban, amikor ez év elején Donald Trump elnök visszavonta az Egyesült Államok részvételét a párizsi klímaegyezményből. Mint mindig, Texasban is a legszegényebbek kerültek a legrosszabb helyzetbe. Közülük sokan nem rendelkeztek a meneküléshez szükséges eszközökkel. Máshol még ennél is rosszabb a helyzet. Dél-Ázsiában, a hétvégén, a monszunesőt követő áradásban több mint 1200 ember, többségében a mentőcsapatoktól elzárt, vidéki gazdálkodó halt meg. Az Ázsiai Fejlesztési Bank legújabb tanulmánya szerint Indiában, Pakisztánban és Bangladesben 130 millió ember válhat földönfutóvá az amerikai elnök által tudósok összeesküvés-elméletének kikiáltott klímaváltozás hatására.