Férfiak szerelme Indiában

Ez nem lehet! Mármint hogy ennyi homoszexuális legyen Indiában. Ahányszor kéz a kézben sétáló férfiak jöttek velem szemben valamelyik indiai város utcáján, annyiszor ingattam a fejem. Márpedig jó néhány ilyen párt láttam.

Ország-világHardi Péter2008. 12. 22. hétfő2008. 12. 22.
Férfiak szerelme Indiában

Nem is azt furcsállottam, hogy homoszexuálisok, hanem azt, hogy ezt ilyen nyíltan kifejezik – s még csak egyetlen rosszalló tekintetet sem sikerült elcsípnem. S hogy miért csodálkoztam mindezen módfelett? Mert India lakói egyébként módfelett prűdek.

Az ellentmondást végül az egyik újdonsült ismerősöm, Asaf segített feloldani egy emléktárgyakat árusító agrai üzletben. A fiatalember szíves szóval invitált az egyébként tágas helyiségekbe, teát hozatott, s azonnal Magyarországról kérdezgetett. Hamarosan egy férfi páros tért be az üzletbe, nézelődtek a vitrinek előtt. Asaf ugrott hozzájuk, ám azok elhárító mozdulatot téve már léptek is ki a helyiségből.

– Nehogy azt hidd, hogy homoszexuálisok – olvasott a gondolataimban, bár, hogy pontos legyek, nem a homosexual, hanem a gay szót használta, ami a leghitelesebben talán buzinak fordítható –, csak barátok.
De még ha azok volnának is, sem mernék vállalni, mert akiről kiderül, hogy a saját neme iránt vonzódik, az börtönbüntetésre számíthat – elvileg. A törvény még a gyarmati időkből, a XIX. század közepéről származik, s akár életfogytiglan tartó büntetést is kilátásba helyez a férfiaknak – mert női homoszexualitásról nem tud… A tiltás – amely ellen számos neves indiai közéleti személyiség tiltakozott már – persze csak papíron létezik, legalább is Asaf nem tud arról, hogy saját nem iránt érzett vonzalom miatt bárki is rács mögött ülne Indiában.

A törvényt már csak azért is nehéz volna betartatni, mert a több mint egymilliárd indiai közül százmillió körüli a homoszexuális – ez pedig jóval a világátlag fölötti. Miért ilyen magas ez a szám éppen az olyannyira tartózkodó indiaiak között? Hát, éppen ezért. Tudniillik a férfiak és a nők erősen elkülönülve éltek, házasságkötésükig nemigen kerülhetnek szorosabb kapcsolatba egymással. A házasságkötés azonban általában már ebben a kultúrában is elszakadt a nemi éréstől, a vágyaikat tehát az azonos neműek között élik ki, amíg aztán össze nem kötik az életüket a másik nem egyik tagjával – okít Asaf az indiai hétköznapok egyik agyonhallgatott, de azért mindenki által érdekelt szegletéről.

Ezek is érdekelhetnek