Fojtogató korrupció - Szégyenletes helyezés

A negyedik legkorruptabb ország Magyarország a világ fejlett országai között, az OECD-tagok közül csupán Mexikó, Szlovákia és Olaszország előz meg bennünket. Összesen 15 ezer gazdasági vezető véleménye alapján állították össze a legkorruptabb országok sorrendjét.

Ország-világBiczó Henriett2016. 10. 08. szombat2016. 10. 08.

Kép: Korrupcióellenes tüntetés, a tisztességes adózásért 2014.12.04. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Fojtogató korrupció - Szégyenletes helyezés
Korrupcióellenes tüntetés, a tisztességes adózásért 2014.12.04. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Három kérdésre kellett válaszolniuk: milyen gyakran fordul elő az országukban, hogy közpénzek illegálisan kerülnek-e cégekhez, csoportokhoz vagy magánszemélyekhez; mennyire gondolja erkölcsösnek hazája politikusait; mennyire gyakori, hogy a cégek kenőpénzt adnak vagy fogadnak el.

A korrupció súlyos következményeket gerjeszt, ugyanis megfojtja a versenyképességet, így az adott ország gazdaságának fejlődését is. Ezt támasztja alá a World Economic Forum (WEF) felmérése, mely szerint a keleteurópai országok közül Magyarország versenyképessége romlott a legjobban.

Az ország egy év alatt hat helyet rontott a globális versenyképességi ranglistán, így jelenleg a világ 69. és a 28 tagú Európai Unió országai között a 25. helyen állunk ebből a szempontból. Hazánk versenyképességi pontszáma 4,2 pont, ez minden idők legrosszabb eredménye.

Mindehhez hozzátesz, hogy a kormányzat nem ösztönzi a tudományos kutatást, valamint a fejlett technikák beszerzését, pedig a magyar kutatóintézetek és műszaki-technikai vállalatok minősége a világátlag felett van.

Komoly gondok vannak a hazai pénzpiaccal is, a vállalkozások döntő többsége még mindig banki hitelből jut forráshoz, nemzetközi összehasonlításban is igen magas kamatok mellett.

Ezek is érdekelhetnek