Ősszel immár 27. alkalommal adták át a Harvard Egyetemen az Ig Nobel-díjakat, melyeket anti-Nobel-díjként is szokás emlegetni. Az elismerés a legbolondosabb, legfeleslegesebb tudományos munkákat ismeri el.

Folyékony macskák és megnyúlt fülek

Az Ig Nobelek fizikai kategóriájában az idén a francia Marc-Antoine Fardin győzött, aki Folyékonyak vagy szilárdak a macskák? című, a befőttesüvegekbe, vödrökbe és lefolyókba gyömöszölt cicák fotói ihlette kutatásában matematikai módszerekkel bizonyította, hogy a fiatal, mozgékony macskák tovább megőrzik alakjukat, mint öreg, lusta társaik. Az anatómiai díjat James Heathcote brit orvos kapta, aki igazolta, hogy nemcsak úgy látjuk: az idős embereknek valóban megnő a fülük. Megállapította, hogy a férfiak füle 30 éves kor felett évente két milliméterrel megnagyobbodik. A kémiai díjazott pedig egy olyan kutatás lett, amely annak járt utána, hogy egyesek miért utálják a sajtot.

A közgazdasági díjat Matthew Rockloff és Nancy Greer vehette át, akik megvizsgálták, hogy a krokodilok mennyire befolyásolják a szerencsejáték-függőket és a nem függőket a nyerőgépekkel való játékban. A kutatók 103 fő részvételével végezték el a kísérletet, melynek során a két csoport tagjai egyméteres, bekötött állkapcsú krokodilokat vettek a karjukba, majd ezután belevetették magukat a játékba. Kiderült, hogy a szerencsejátékfüggők merészebbek lettek a hüllős kalandot követően.

A békedíjat az a hat kutatóból álló nemzetközi csoport nyerte, amely arra az eredményre jutott, hogy az ősi ausztrál fúvós hangszeren, a didzseridun való napi gyakorlás gyógymódja lehet a horkolásnak, mivel a zeneszerszámon játszás erősíti a felső légutakat, ami könnyebbé teszi a lélegzést.

A díjazottak a hagyományoknak megfelelően egyenként 10 billiós pénzjutalmat kaptak az értéktelen zimbabwei valutában, amit fergeteges buli keretében vettek át.

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2022.09.30.
Templomrombolók kora
Tanultak és szülnének
Legszebb perceink
Az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. együttműködik egy új kutatás érdekében
Látásmódok találkozása
Hogyan lehet csatlakozni a Mediaworks Tehetséggondozó Programjához?
Újabb kurzust indít a Mediaworks Tehetséggondozó Program
2022.09.23.
Lúdas Matyi – fóliában
A Gymnema Sylvestre 6 lenyűgöző egészségügyi előnye
Pletykák kereszttüzében
Hívogató kéz a hegyen
Nem hallgatni, beszélni
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.