Gigantikus virágok, rejtélyes tájak

Különleges tárlat nyílt meg a közelmúltban a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban, amit egy hazánkban ritkán emlegetett művész nevéhez köthetünk. Georgia O’Keeffe ugyanis, aki a XX. századi amerikai képzőművészet egyik legismertebb alakja, magyar származású volt.

Ország-világL. Fábián Anikó2021. 05. 18. kedd2021. 05. 18.
Gigantikus virágok, rejtélyes tájak

A kilencven alkotás az 1910 és 1920 közötti időszak termése: fantasztikus erejű és színvilágú tájképek, absztrakt formák sora és a művész legismertebbnek mondható, óriásira nagyított virágábrázolásai szerepelnek a válogatásban. A kiállítás augusztusban utazik tovább Párizsba, majd Bázelbe.

Ki tudja, mekkora esélye van, de nagy élmény lenne egyszer idehaza is látni ezeket a különleges atmoszférájú műveket, amelyeknek nagy része a Santa Fé-i O’Keeffe Múzeumban található.

Mit érdemes tudni Georgia O’Keeffe-ről? A festőnő 1887-ben született, Wisconsinban. Anyai nagyapja a '48–49-es szabadságharc után érkezett a tengerentúlra, George Victor Tottónak hívták (ki tudja, hogy ez a vezetéknév eredetileg Töttő vagy esetleg Tóth volt?), s nemesi származásúnak mondta magát. Rá emlékezve nevezték el a szülők a hét közül a második gyermeküket Georgiának.

Georgia O'Keeffe. Forrás: Wikipedia

Introvertált, ugyanakkor érdeklődő természetéhez a festés és a magányos természetjárás illett a leginkább. Tízévesen már eldöntötte, hogy festeni fog. Nemcsak a virágok és a táj ihlette meg, művei közt ott találjuk New York épületeit, utcáit, az elmúlás formáit is (koponyákat, csontokat), továbbá néhány önarcképet.

1917-ben találkozott először az ekkor még nős, huszonhárom évvel idősebb galériatulajdonos-fényképész Alfred Stieglitzcel, akit annyira megbabonázott a fiatal nő (és művészete), hogy hamarosan összeköltöztek, s bár szerelmi életük excentrikusságáról több pletyka keringett, együtt maradtak. Több mint 25 ezer oldalas levelezésük jelzi, mennyire erősen kötődtek egymáshoz 1946-ig, amikor a férfi meghalt. A festőnő ezután Új-Mexikóba költözött, és ott élt 1986-ban bekövetkezett haláláig. Utolsó éveire szinte elvesztette látását; akkoriban azonban már csak szobrokat készített, amíg alkotni tudott.

Jó tudni...

A kiállításnak helyet adó mú­zeum, a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza vezetése tisztában van a névadó magyar gyökereivel, és igyekszik is ápolni a kétoldalú kapcsolatokat. Evelio Acevedo Carrero ügyvezető igazgató és Guillermo Solana művészeti igazgató idén kapta meg a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést.

Stieglitz megkapó és bensőséges hangulatú fotói, valamint a Georgiáról készített aktfotói őrzik a drámai kisugárzású asszony emlékét, emellett filmre is vitték szerelmük történetét 1991-ben, majd 2009-ben is. A festőnő fekete-fehér színösszeállítású öltözködési stílusával, öntudatosságával sokakra nagy hatást gyakorolt a divat világától kezdve (például Coco Chanelre) más alkotókig (baráti kapcsolatban állt Frida Kahlóval).

Egy 1921-es alkotás. Forrás: Wikipedia

A tengerentúlon ma is egyike a legismertebbeknek. Bár gyakran nevezték feminista alkotónak, Georgia következetesen elutasította ezt.

Néhány évvel ezelőttig mint a legmagasabb áron értékelt női alkotót jegyezték: egy 2014-es árverésen több mint 44 millió dollárért kel el Fehér virág című, 1932-es festménye. Érdekesség, hogy a festőnőről elneveztek egy archoszauruszt, az Effigia okeeffeae-t, amelynek maradványai abból a bányából (Ghost Ranch) kerültek elő, amelynek közelében Georgia élt.

Ezek is érdekelhetnek