Gyűjtögetős típus vagyok

Képkocka rovatunkban ezúttal Dr. Kaáli-Nagy Géza, szülész-nőgyógyász mesél az életéről...

Ország-világVarga Attila2020. 09. 03. csütörtök2020. 09. 03.
Gyűjtögetős típus vagyok

– Milyen a viszonya a születési helyével, településével?

– A Viharsarokból származom, a mai napig szoros kapcsolatot ápolok gyermek- és fiatalkorom helyszíneivel. Orosháza díszpolgára vagyok, a helyi gimnázium legnagyobb mecénásaként ismernek immár három évtizede. A különböző témájú Kaáli-díjak a Táncsics Mihály Gimnáziumban 1987 óta arra ösztönzik a tanulókat, hogy a tanulmányi versenyeken a lehető legjobb eredményt érjék el.

Támogatom az évente megrendezett helyi úszóversenyt, ahol jómagam is rendszeresen indulok korosztályomban és mindig büszke vagyok, ha dobogóra kerülök.

– Kisgyermekként mi foglalkoztatta?

– A nagyvilág megismerése. És szerettem volna olimpiai bajnok vagy híres tudós lenni.

– Kedvenc könyve?

– A magyarok közül nagyon szeretem Márait, Krúdyt és Petőfi, Arany, Ady verseit. A világirodalomból Ernest Hemingwaytől Az öreg halász és a tenger a kedvencem.

– Milyen zenét szeret?

– A könnyűzenét kedvelem.

– Példaképei voltak?

– Igen, olimpiai bajnokok, később pedig híres magyar és amerikai orvosprofesszorok.

– Kivel beszélgetne egy pohár bor mellett?

– A szüleimmel, ha élnének.

– Mindenkiben megbízik?

– Általában óvatos és gyanakvó vagyok az emberi kapcsolatokban. Sok-sok idő és tapasztalat kell ahhoz, hogy a családomon kívül bárkiben is megbízzak.

– Került már igazán kellemetlen helyzetbe? Itt az ideje, hogy el is mesélje!

– Olyanba nem, amire érdemes lenne emlékezni. Csalódásaim természetesen voltak, meg gondolom, lesznek is, de ez része az életnek.

– Milyen szakmát tanulna szívesen?

– Mindig érdekeltek a jogi témák, talán ügyvédnek is jó lettem volna.

– Gyűjt valamit?

– Egész életemben gyűjtögetős típus voltam, így van ez a mai napig. Az utóbbi években az egyedülálló autó- és motorgyűjteményemre vagyok a legbüszkébb.

– Szokott felesleges dolgokat vásárolni? Mondjon egy példát!

– Soha életemben nem költöttem többet, mint a keresetemnek mondjuk a felét. Mindig figyeltem arra, hogy hasznos dolgokat vásároljak.

– Kedvenc helye a világban? Magyarországon?

– Több is van. Magyarországon Budapest, a Balaton és természetesen Orosháza. A nagyvilágban New York, Greenwich CT, vagy a Karib-tenger, ami hirtelen eszembe jut.

– Mi jut eszébe a Balatonról?

– A Békebeli Balaton című könyv összes írása. A gazdagon illusztrált prózai antológia a csíkos fürdődressz korszakából többek között Ady Endre, Ambrus Zoltán, Cholnoky Viktor, Csáth Géza, Gárdonyi Géza, Herczeg Ferenc, Krúdy Gyula, Mikszáth Kálmán, Molnár Ferenc, Szép Ernő írásaival. És a feledhetetlen nyarak.

– Mi a kedvenc sportja?

– A sport a mai napig része az életemnek, naponta sportolok. Fiatal koromban első osztályú atléta voltam. A teniszt már abbahagytam, az úszás örök szerelem, és vitorlázni is nagyon szeretek. Megmaradt a kedvenc szellemi sportom is, a sakk.

– Az okostelefonja mely funkcióit használja?

– Sok funkciót használok, különösen a korosztályomhoz képest. Ha elakadok valahol, segítenek a gyermekeim. Nagyon jónak tartom a modern technika vívmányait, ha jól használjuk, akkor megkönnyítik az életünket.

– Mennyi idő alatt rakja ki a Rubik-kockát?

– Gyakorlat hiányában egy színt sem tudok kirakni.

– Tapasztalata szerint mit tudnak külföldön a magyarokról?

– Négy és fél évtizeden keresztül azon fáradoztam az Egyesült Államokban, hogy rólunk, magyarokról a lehető legjobb véleményt alakítsák ki. Úgy érzem, ez sikerült is. Tudják, hogy érdekes náció vagyunk, és az USA-ban többször hallottam a mondást: Once Hungarian, always Hungarian, azaz a magyar mindig magyar marad.

Dr. Kaáli Nagy Géza István az Egyesült Államokban ­Steven G. Kaali néven ismert magyar és amerikai állampolgárságú szülész-nőgyógyász, az Albert Einstein College of Medicine klinikai professzora, az optikális trokár feltalálója és a magyarországi Kaáli Intézet alapítója. Nős, három felnőtt gyermek édesapja. 2014-től életvitelszerűen Budapesten él. Aktívan sportol, kedvence a katamarán-versenyvitorlázás és az úszás. Az idei Kékszalagon csapatával összetett második, a katamarán típusú hajók közül pedig első lett.

 

Ezek is érdekelhetnek