Hagyományőrző ünnepi kavalkád Bugacon

Akit érdekel őseink történelme, annak ott a helye az augusztus 16–18. között zajló Ősök Napján. Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét ötödik alkalommal rendezik meg. Idén is Bugacon lel otthonra, ahol a világ legnagyobb jurtája épül majd.

Ország-világSzijjártó Gabriella2019. 08. 15. csütörtök2019. 08. 15.
Hagyományőrző ünnepi kavalkád Bugacon

Anno a legtöbb hagyományőrző csoportot tömörítő és képviselő Magyar Turán Szövetség kezdeményezte egy olyan hiánypótló ünnep megtartását, ahol kifejezetten a legnagyobb őseinkre és a honfoglalásra emlékezünk. 2011-ben Bugacon rendezték meg az első Ősök Napját, azóta minden második évben megtartják.

Ugyan a Kurultáj hagyományőrző rendezvény „ikertestvéreként” emlegetik, mégis más: míg a Kurultáj a magyar, hun és türk tudatú népek törzsi gyűlése, addig „az Ősök Napja mára olyan összekötő kapoccsá vált, amely az egész kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja” – fogalmazta meg a lényeget Bíró András Zsolt, a tradicionális seregszemle főszervezője.

A táborban kézművesmesterek a fegyverkovácsolás és bronzöntés tudományát mutatják be a látogatóknak.

Bugacon ezúttal is hatalmas jurtatábor épül, ahol – említeni is felesleges, annyira természetes – nem szabad műanyagokat használni, telefonálni, dohányozni, és a csapatoknak teljesen korhű képet kell festeniük. A táborban kézművesmesterek a fegyverkovácsolás és bronzöntés tudományát mutatják be a látogatóknak. Az Ősök Sátrában a hunok, avarok és a honfoglaló magyarok antropológiai-régészeti emlékeit bemutató kiállítás látható.

A rendezvényen az elmét is pallérozzák: a tudományos élet képviselői (régészek, antropológusok, történészek, zenetörténészek) szakmai előadásokon osztják meg ismereteiket a honfoglalók viseletéről, fegyverzetéről, az ősi sztyeppei népek istenképéről, kultúrájáról, szokásairól. A tradicionális seregszemle 500-600 lovas és gyalogos hadi hagyományőrző részvételével zajlik majd.

Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét ötödik alkalommal rendezik meg.

Felelevenítik a klasszikus nomád erőpróbákat, így többek között lesznek lovas vetélkedők, íjászversenyek – számos érdekes megmérettetésre szabadon nevezhet bárki. Itt zajlik majd a bothúzó és az övbirkózó nemzeti bajnokság is; ez utóbbi győztese tavaly kimehetett a kirgizisztáni Nomád Világjátékokra.