Hírmorzsák

-

Ország-világM. M.2018. 02. 09. péntek2018. 02. 09.
Hírmorzsák

FOJTOGATÓ TEHERÁN
Szürke felhők lepték el az eget Irán fővárosában, a környező hegyeket nem lehetett látni. Teheránban olyannyira magas a légszennyezés, hogy kedden zárva tartották az összes állami iskolát. A környezetszennyező üzemeket is bezárták, és leállították az építkezéseket. A forgalmi korlátozások ellenére a nyolc és fél millió lakosú Teherán finompor-koncentrációja 173 mikrogrammra nőtt légköbméterenként, ami majdnem hétszerese az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott egészségügyi határértéknek!


MEGÖLTÉK
AZ ELEFÁNTVÉDŐT
Szúrt sebbel a nyakán, holtan találták nairobi otthonában Esmond Martint. Az amerikai geográfus évtizedek óta figyelte az állati termékek tiltott mozgását, elsősorban az elefántagyar ázsiai felvevőpiacát. Az „állatvédelem csendes hősének” nevezett 76 éves férfi nem riadt vissza attól sem, hogy személyes kapcsolatba lépjen a csempészekkel. Tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy Kína tavaly betiltott mindenféle kereskedelmet az elefántcsonttal. Mostanság egy új jelentésen dolgozott, amelyben Mianmarnak a védett állatokkal folytatott kereskedelemben játszott növekvő szerepéről lebbentette fel a fátylat…


41:33
arányban a Philadelphia Eagles nyerte, most először, a profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, az 52. Super Bowlt. A Minneapolisban rendezett mérkőzésen alulmaradt a címvédő New England Patriots együttese. A győzelem után elszabadult a pokol Philadelphiában! Az ünneplők tüzeket gyújtottak, autókat döntöttek fel, kirakatokat törtek be.


DUX ÚJRATÖLTVE
Mintegy 20 ezer fenyőfát ültettek 1939-ben a Monte Giano oldalára olyan alakzatban, hogy távolról nézve a Dux, vagyis Mussolini Duce (vezér) titulusának latin megfelelőjét adják ki. Tiszta időben a hegytől nagyjából száz kilométerre lévő Rómából is látni lehetett a feliratot – mielőtt odaveszett volna egy tavaly augusztusi erdőtűzben. A Casa Pound nevű szélsőjobboldali párt 200 tagja minap ezer facsemetét ültetett el a területen, hogy újraalkossa a feliratot. A fasizmus ideológiájának védelme vagy a fasiszta párt újraszervezése illegális Olaszországban, ám a Dux feliratot a nemzeti örökség részeként tartják számon.

Ezek is érdekelhetnek