Hitelellenesek, hitelelfogadók és hitelkedvelők - Vonzóbbak a hitelek

Fontos év volt 2016 a hazai hitelpiacon, jelentősen javult a hitelek megítélése tavaly. Az előző évhez képest többen igényeltek személyi kölcsönt és áruhitelt, mint lakáshitelt – derült ki a Cofidis Hitel Monitor legújabb kutatásából. A harmincas-negyvenes korosztály él leginkább a hitelfelvétel lehetőségével, körükben az átlagosnál lényegesen magasabb – 55-60 százalék körüli – a hitellel rendelkezők aránya.

Ország-világM. M.2017. 03. 23. csütörtök2017. 03. 23.
Hitelellenesek, hitelelfogadók és hitelkedvelők - Vonzóbbak a hitelek


Személyi kölcsön kategóriában az igénylők átlagosan 500 ezer forintot vettek fel, ugyanakkor a többség 400 ezer forintnál kisebb összeget kapott, míg áruhitel kategóriában 128 ezer forintot vettek fel, és 100 ezer forintnál kisebb összeget kaptak. A lakásvásárlásra (69%) és lakásfelújításra (59%) fordított hitelek, valamint a gépjárműhitelek (46%) tartoznak a legelfogadottabb hitelcélok közé.

A nagyobb beruházást igénylő hétköznapi fogyasztási cikkekre, egészségügyi kezelésre, tanulmányokra, illetve a családi büdzsé egyensúlyban tartására kölcsönt felvenni még mindig viszonylag elfogadható, azonban a hitelkiváltás népszerűsége csökkent (23%). 2017 a használt autók éve lesz: míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig a lakosság idei terveiben csaknem kétszer annyi autó szerepel (14%).

Ezek is érdekelhetnek