KÖRNYEZETSZENNYEZÉST, természetkárosítást kiáltottak sokan a közelmúltban, amikor a balatonlellei Yacht Club előtt kotorták a tómedret, ugyanis a homokot a partra, a közeli strandra zúdították. Szakértők szerint azonban semmiféle szabályszegés nem történt.

Jachtmonstrumok a Balatonon – Vihar a kotrás körül – A homokot a partra, a közeli strandra zúdították

Folyamatosan csökkent a Balaton vízszintje a nyári szezon végére, a mély merülésű vitorlások már a lellei kikötőbe is nehezen tudnak beállni. Talán csak a Balatonra nem való jachtmonstrumok? – merülhet fel a kérdés. Régi Balaton-járók szerint egyre több a „tájidegen” vitorlás a tavon, Pomucz Tamás egykori vitorlás olimpikon, siófoki oktató is elismeri, hogy a húsz méter hosszú jachtoknak nincs létjogosultságuk a kicsiny magyar tengeren.

A strandok, kikötők előtti iszapréteg is hol kisebb, hol nagyobb (inkább nagyobb), hiszen – amint az egy tavalyi siófoki konferencián elhangzott – 2004 óta nem történt vízminőség-védelmi iszapkotrás.

A vízügy egyébként iszapfelmérést végezne uniós forrásból, ugyanakkor a Balaton Fejlesztési Tanács egyik ülésén arról lehetett hallani: Brüsszel „nem szereti” a kotrást. Az uniós döntéshozók álláspontja szerint nem fenntartható tevékenység, mivel visszatermelődik az iszap – nehéz lesz tehát erre a célra uniós támogatást szerezni.

A Nők a Balatonért Egyesület folyamatosan szorgalmazza a mederkotrást, szerintük a tavalyi balatonmáriafürdői iszaposodás is azt jelzi, hogy ez sürgető lenne (ott hosszú, több tízméteres bejárókkal hidalták át a strand part menti iszapos területét). Az egyesület úgy véli, az sem kérdéses, kinek kéne állnia a költségeket, elvégre a Balaton medre nem az önkormányzatoké, nem is a jachtkluboké, hanem az államé…

Friss cikkek

2023.05.26.
Kerti homokozó készítése néhány egyszerű lépésben
A szomszéd füve mindig zöldebb?
2023.05.19.
A barbár zseni világa
Hatékonyság és kényelem: Újítások a traktorgumik terén
Muzsikálni csak hittel lehet
2023.05.12.
Cél a vásárlók biztonsága
Mezőgazdasági gazdaságszerkezeti összeírást végez a KSH
2023.05.05.
Érdekek mentén
Hogyan hat az időjárás az energiaárakra?
Szükségünk van egymásra
Veszedelmes szennyezőanyag
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.