Jazzmuzsikával a világ körül

Képkocka-sorozatunk vendége most Roby Lakatos, hegedűművész, világzenész.

Ország-világVarga Attila2020. 06. 15. hétfő2020. 06. 15.

Kép: Roby Lakatos zenész hegedűművész 2019.04.18 fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Jazzmuzsikával a világ körül
Roby Lakatos zenész hegedűművész 2019.04.18 fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

– Milyen a viszonya a születési helyével, településével, városrészével?

– Igen közel áll hozzám. Olyannyira szeretem Budapestet, hogy 34 év után visszaköltöztem Brüsszelből a magyar fővárosba. A hatodik kerületben gyerekeskedtem, nem kerültem messze mostanra onnét, mert a Vígszínház környékén élek.

– Kisgyermekként mi foglalkoztatta?

– Persze hogy a zene, mindig színpadon szerettem volna játszani, végül így is lett. Persze sokat játszottunk és rosszalkodtunk Tony bátyámmal.

– Kedvenc könyve?

– A Harry Potter. A Bibliát azért nem mondom, mert az egy életen keresztül alapolvasmány, sőt életforma, életformám.

– Milyen zenét szeret?

– Általában minden zenét szeretek, ami jó, de persze a gyerekkortól tartó szerelem az a jazz.

– Példaképei voltak?

– Miles Davis, Stéphane Grappelli, id. Járóka Sándor és persze édesapám, Lakatos Antal. És Tony Williams is, de még sorolhatnám.

– Kivel beszélgetne egy pohár bor mellett?

– Lady Gagával.

– Mindenkiben megbízik?

– Általában mindenkiben megbízom. Van, amikor megdöbbenek, sőt pofára esek emiatt, de ha ez megtörtént, azaz csalódom valakiben vagy valamiben, akkor bezárom előtte az aj­tókat.

– Került már igazán kellemetlen helyzetbe? Itt az ideje, hogy el is mesélje!

– Húsz évvel ezelőtt egy szombat esti koncertről vitt el a csendőrség Brüsszelben. Azzal a váddal vittek be, hogy én vagyok a hírhedt Lakátos, akit abban az időben egész Európában köröztek. Igen, a Lakátos nevű görög drogcsempésznek néztek, és 2 órán keresztül egy börtöncellában ültem, mert annyit kellett várni arra az orvosra, akinek meg kellett vizsgálnia.

Nem találtak nálam semmit, és magukat exkuzálva akkor már „művész úr”-nak szólítva engedtek el. De ezzel még nem lett vége, mert ezt követően egy hónapon keresztül a repülőtereken minden alkalommal a görögnek nézve vagy arra gyanakodva lefogtak.

– Milyen szakmát tanulna szívesen?

– Repülőgép-pilóta szeretnék lenni. Már többször is próbálkoztam kisrepülők irányításával másodpilótaként.

– Gyűjt valamit?

– Megrögzött óragyűjtő vagyok. Elég szép arzenálom van. Kicsit drága hobbi, de ha rálelek egy olyan órára, ami hiányzik a kollekcióból, akkor mindent megteszek azért, hogy megszerezzem.

– Szokott felesleges dolgokat vásárolni? Mondjon egy példát!

– Létezik olyan ember, aki nem vásárol felesleges dolgokat? Pláne karanténidőszakban! Unalmunkban is nyomkodjuk a különböző online oldalakat, és bizony sok értelmetlen dolgot megveszünk, mint például elektromos masszírozógépet, amelyik öt percig működik.

– Kedvenc helye a világban?

– A Föld nevű bolygó. Mivel sokat utazom, mondhatni világpolgár vagyok, sok helyet ismerek, szeretek. Három állampolgárságom van (magyar, belga, mexikói), és volt rá példa, hogy egy hét alatt az egész Földet körbeutaztam. Minden ország kultúráját, szokásait nagyjából ismerem, de 34 év után Magyarország a nagy kedvenc, mert itt mindig történik valami.

– Magyarországon?

– Nagyon szeretem Budapest belvárosát, az éttermeket, a teraszokat.

– Mi jut eszébe a Balatonról?

– Igaz, hogy nagyon sokat nem voltam a Balatonnál, de a fogas, a süllő és a Baricska csárda.

– Mi a kedvenc sportja?

– Európa- és világbajnokság-időszakban a labdarúgás. Amerikában nagyon szeretünk a zenekarom tagjaival elmenni kosárlabda-mérkőzésre, ha időnk engedi.

– Az okostelefonja mely funkcióit használja?

– Telefonálás, SMS- és e-mail-írás, fontos a Facebook és a banki alkalmazás.

– Mennyi idő alatt rakja ki a Rubik-kockát?

– Sajnos idáig még nem tudtam kirakni, de az is igaz, hogy nem fordítottam rá kellő időt.

– Tapasztalata szerint mit tudnak külföldön a magyarokról?

– Sok mindent tudnak a magyarokról, de már olyat is hallottam, hogy Magyarország fővárosa a világ egyik legszebb városa, Bukarest!

Roby Lakatos hegedűvirtuóz, világzenész. Hatévesen a Dankó Pista-emlékkoncerten a művész hegedűjével lépett fel. Tizenegy éves korában már Járóka Sándor zenekarában játszott. 1984-ben, első zenekarával Belgiumba szerződött. Tizenkét évig játszott Brüsszelben a Les Ateliers de la Grande Ile nevű klubban. Ott alakult ki a klasszikus zene, a cigányzene és a jazz ötvözetéből álló saját stílusa. Megismerkedett világhírű muzsikusokkal, mint Yehudi Menuhin, Stéphane Grappelli, Zubin Mehta, Esa-Pekka Salonen, Maxim Vengerov. Menuhin a pártfogásába vette, mentorként segítette. Amerikai és német szerződések nyomán utolérte a világhír. A szaksajtó Paganinihez hasonlítja. Zenekarának tagjai: Bóni László, hegedű (másodhegedű), Lisztes Jenő, cimbalom, Szakcsi Lakatos Róbert, zongora, Ladányi Gábor, gitár, Guillaume Chevalier, nagybőgő.

 

Ezek is érdekelhetnek