Kelendő lett a kézműves itóka

Nemzetközi felmérés látott a minap napvilágot: az életünk nagy részét megváltoztató koronavírus-járvány, illetve az azzal kapcsolatos intézkedések miben és mennyiben változtattak a szokásainkon, például az italfogyasztáshoz kapcsolódó rutinon.

Ország-világO. Horváth György2020. 09. 23. szerda2020. 09. 23.

Kép: pálinka fesztivál magyar rövidital 2008 05 10 Fotó: Kállai Márton

Kelendő lett a kézműves itóka
pálinka fesztivál magyar rövidital 2008 05 10 Fotó: Kállai Márton

Mondhatni: nagyon sokat, de a lényeget érintően szinte semmit. A Magyar Agrárgazdasági Kamara összefoglalójából kiderül, hogy a kocsmák, borozók, bárok helyett inkább otthon iszunk alkoholt. A nyár ugyan oldott ezen az új szokáson, a tilalmak enyhítése szinte visszahozta a régi életet, de látva a vírus ismételt hullámát, várhatóan megint a lakások mélyén fogjuk inkább az italainkat elkortyolni.

A járvány megreformálta a szokásokat, de nem ittunk kevesebbet, mint előtte. Világtrend, hogy bezártak a kocsmák, a bárok, de ez az alkoholforgalomra nem gyakorolt érdemi hatást. Ha már a boltba sem lehetett lemenni, akkor az interneten rendeltünk nagyobb tételeket. A legtöbb fogyasztónál új szokás lett a házhoz szállítás.

A másik új elem, hogy megnőtt a kézműves termékek iránti igény. Sokan a kisebb műhelyekben előállított árucikkekben jobban bíztak a járvány alatt – s ez igaz más élel­miszerekre is –, mint a nagyüze­miekben.

Változtak a szokások is: a pré­mium termékeket leginkább azok részesítették előnyben, akiknek az ál­­lása megmaradt, így a jövedelmi helyzetük megengedte a fogyasztásukat, és korábban sokszor fordultak meg éttermekben, nívósabb italozó­helyeken. Viszont nőtt az olcsóbb alkoholtermékek fogyasztása is, mert sokan elvesztették a keresetük egy részét.

A kijárási korlátozások hatására minden harmadik italkedvelő csökkenteni szerette volna az alkoholfogyasztását vagy végleg letenni a poharat. Akik megpróbáltak a káros szenvedélyüktől szabadulni, vagy legalábbis jelentősen csökkenteni az elfogyasztott ital mennyiségét, közülük mindössze hat százalékuk járt eredménnyel.

Ezzel szemben 18 százalék nemhogy nem csökkentette, de inkább növelte a fogyasztását – áll a kamarai összefoglalóban.

Kedvező változás viszont, hogy nőtt az egészséges táplálkozás követőinek száma, tízből nyolcan gondolták úgy, hogy erre térnek át. A vírus elleni védekezés egyik vélt fogása éppen a sok gyümölcs, zöldség, vitamindús táplálék fogyasztása. A válaszadók 80 százaléka úgy véli, hogy a C-vitamin kulcsfontosságú az erős immunrendszer szempontjából, míg további 57 százaléka a cukorbevitel mérséklését tűzte ki célul.

Ezek is érdekelhetnek