Kellő tizenkettő - rák ellen

Daganatellenes diéta nem létezik, de a sok zöldség és gyümölcs nyers fogyasztása igenis csökkentheti a daganatok és számos egyéb betegség kialakulásának kockázatát – állapították meg nemrég amerikai rákkutatók.

Ország-világSzijjártó Gabriella2008. 11. 09. vasárnap2008. 11. 09.
Kellő tizenkettő - rák ellen

Eme tételüket igazolja a Cambridge-i Egyetem munkatársainak csaknem 400 ezer alanyra kiterjedő vizsgálata, mely szerint a mediterrán étrendet követők általában tovább élnek. Az étrend leghűbb követői körében 21 százalékkal kisebb volt az elhalálozás esélye. A mediterrán étrend főként sok hal, gyümölcs, zöldség, olajos mag, valamint kevés tejtermék és vörös hús fogyasztását jelenti. Nézzük a legfontosabb, hosszú életet ígérő szabályokat!

1. Naponta egy alma, és már meg is spóroltuk a doktort. Háromszorosan, mert egyszer: az alma pektintartalma véd érelmeszesedés ellen, másodszor: vírusölő kvercetinje a gyomor hűséges őre, harmadszor pedig: immunerősítő C-vitamint tartalmaz.
2. Kajszibarack és sárgarépa – mindkettejük kincse a béta-karotin, melyet a szervezet átalakít A-vitaminná. Ez mindenekelőtt a szemet erősíti. A barackban megtalálható szalicilsav antibakteriális hatású.

3. A piros, kék, lila bogyósgyümölcsök anthocyan színanyaga hatékony szív- és keringési megbetegedésekre, ízületi betegségekre, szem-, bőr- és vesebántalmakra. Nem elhanyagolható e gyümölcsfélék C-vitamin- és pektintartalma.

4. A szárazbab tele van vitális anyagokkal (folsav, vitaminok, vas, cink), melyek védik az immunrendszert.

5. A zsíros húsú halak (hering, lazac) koleszterinszint-csökkentő omega-3 zsírsavaikkal valóságos testőrei a szívnek.

6. A zab gazdag aminosavakban, serkenti a szerotonin (a „boldogsághormon”) kiválasztását. A zabkása nyugtatja az ideges gyomrot.

7. A joghurt univerzális: öregnek, fiatalnak jó, serkenti az anyagcserét. Fokozza a serdülők kalciumfelvételét. Idősebbek számára jelentős a gyulladásgátló hatása.

8. A dió növényi és ásványi anyagai csökkentik az infarktus, a II-es típusú diabétesz és a rák kockázatát. Ezen túlmenően serkentik az agyműködést.

9. A zöldsaláták zsírtalan zöldségfélék, bőséges ásványianyag- és vitamintartalommal.

10. A szója utolérhetetlen fehérjeforrás. Tejhez, joghurthoz, de tofuhoz is remek kiegészítő, akár a tojásfehérje. Növényi hormonjaival klimaxpanaszok kezelhetők.

11. A tea oldja a feszültséget. Már naponta egy csészényit fogyasztva tettünk valamit a hangulatunkért.

12. A paradicsom kitűnik licopintartalmával, amely rákmegelőző hatásáról ismert. A licopin aktivitása hevítéssel fokozódik, tehát csak nyugodtan főzzük!

Ezek is érdekelhetnek