Keresztények, muszlimok, vallástalanok - Nagy változások előtt állunk

A keresztény vallás tudhatja magáénak a legtöbb hívet a világon, a Föld lakosságának 31 százaléka tartozik a legnagyobb vallási csoporthoz – derült ki a Pew Research Center közvélemény-kutató tanulmányából. 1,8 milliárd hívővel az iszlám áll a második helyen (ez a globális népesség 24 százalékát képezi), a vallástalanok nagy arányban élnek, 16 százalékát teszik ki a világ népességének.

Ország-világMarkos Mária2017. 04. 19. szerda2017. 04. 19.
Keresztények, muszlimok, vallástalanok - Nagy változások előtt állunk


2060-ig az össznépesség várhatóan 32 százalékkal, 9,6 milliárd főre emelkedik.

Ebben az időszakban a muszlimok 70, a keresztények táborába tartozók csupán 34 százalékkal növekednek majd, alig valamivel gyorsabban, mint ahogy a globális népesség száma gyarapodik. Így várhatóan csaknem azonos számban élnek keresztények (3,1 milliárd hívő) és muzulmánok (3,0 milliárd) bő 40 év múlva.

A vallástalanok – ateisták, agnosztikusok vagy magukat vallási szempontból nem azonosító emberek tartoznak ide – száma ha mérsékelten is, de arányaiban csökken a globális népességen belül 2060-ig – földrészenként eltérő mértékben. Míg Európában és Észak-Amerikában a szakértők a hitetlenek körének növekedésére számítanak, addig Ázsiában jelentősen csökken a vallástalanok száma.
 

Ezek is érdekelhetnek