Ki fizet a végén?

Máltán minden a pénzről szól – általánosan elterjedt vélekedés ez a földközi-tengeri szigetországban dolgozó vagy épp vállalkozást futtató külföldiek között. És a korrupcióról – teszik még hozzá. A Transparency International korrupcióérzékelési listáján a 197-ből Málta a 47. helyen szerepelt tavaly.

Ország-világMarkos Mária2017. 08. 07. hétfő2017. 08. 07.

Kép: Snapshots from Valletta, Malta. Malta, officially known as the Republic of Malta , is a Southern European island country consisting of an archipelago in the Mediterranean Sea. The country covers just over 316 km2, with a population of just under 450,000, making it one of the world's smallest and most densely populated countries. The capital of Malta is Valletta, which at 0.8 km2, is the smallest national capital in the European Union., Fotó: Alexandros Michailidis

Ki fizet a végén?
Snapshots from Valletta, Malta. Malta, officially known as the Republic of Malta , is a Southern European island country consisting of an archipelago in the Mediterranean Sea. The country covers just over 316 km2, with a population of just under 450,000, making it one of the world's smallest and most densely populated countries. The capital of Malta is Valletta, which at 0.8 km2, is the smallest national capital in the European Union.
Fotó: Alexandros Michailidis

A városrészeket elfoglaló, az egyház XXI. századi erejét historizáló módon hirdető templomoknál csak a bankok és ATM-automaták látványa és sűrűsége tolakodóbb, utóbbiból minden sarokra jut több is. Ez utóbbi jelentősége elég hamar felértékelődik a külföldiek szemében, ugyanis – mintha csak egy harmadik világbeli országban lennénk – tényleg a pénz, pontosabban a készpénz az úr itt mindenekfelett.

A világ egyik legnépszerűbb adóparadicsomában bankkártyával fizetni olyan, mintha bankó helyett sót tolnánk az üzletért cserébe – ha van is terminál, épp akkor épp ott nem működik, amikor nagyon kellene, vagy bizonyos összeg alatt nem használhatjuk az esetleg jobban kitömött kártyánkat, de előfordulhat az is, többet kér az eladó a kártyás fizetésért cserébe. Találékony nép ez! S mindegy, hogy az egyik leglátogatottabb turisztikai célpontról vagy a tömegközlekedés hivatalos jegypénztáráról van-e szó, nincs különbség a magán- és az állami szféra szereplői között sem.

Ennek fényében egészen meglepő az a helyi sajtóban alig megszellőztetett adat az Eurostattól, miszerint a miniállamban regisztrálták a legmagasabb többletet az unió tagországai között, s az egyik legnagyobb csökkenést érték el az államadósság terén.

Számítások szerint Málta nemzeti összterméke 3,5 százalékkal nőtt az első negyedévben. Mekkora lett volna ez a növekedés Izlandon, ahol a fizetések több mint 90 százaléka bankkártyával vagy utalással történik? A pontos válasz nem létezik, kétélű fegyver a pénzügyi átláthatóság.

A sikersztorinak nincs vége, az államadósság csökkentésében is az élbolyba tartoztak a máltaiak az első negyedévben, igaz, itt csak a negyedik hellyel kellett beérniük – Hollandia 4,7 százalékos adósságcsökkenése állt az élen –, Málta 2,9 százalékkal faragta le nemzeti tartozásait.

A büszkeségre okot adó adat közzététele után néhány nappal később olvasom a helyi sajtóban: egy máltai start-up vállalkozás készen áll a bitcoin-forradalomra.

A pénzügyi manővereiről híres adóparadicsomban a világon az elsők között máris bejelentkezett egy szemfüles helyi start-up, amely bitcoin – azaz virtuális valutát kiadó – ATM-eket szerelne fel országszerte. Az első Vallettában vagy Sliemában lenne. Az induló vállalkozás szerint Málta első bitcoin ATM-je lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy néhány percen belül vásárolhassanak és eladhassanak bitcoint anélkül, hogy regisztrálnának az online csereügyletre, közelebb hozva az újfajta fizetőeszközt ezáltal azokhoz az átlagemberekhez is, akik még nem próbálták ki az online valutával történő fizetést.

A vallettai kabinet még áprilisban, a szigetországban rendkívül népszerű szerencsejáték-szolgáltatók ösztökélésére zöld jelzést adott a kriptovalutának, egy erre kidolgozott nemzeti stratégiai terv keretében. A bitcoinról annyit érdemes tudni, hogy nem függ központi kibocsátóktól és kormányzati szervektől, a központi irányítás hiánya megakadályozza bármilyen hatóság számára, hogy a pénzmennyiséget és tranzakciókat kontrollálja vagy befolyásolja, ezért nem lehet például manipulálni, és inflációt sem gerjeszt. Ám az anonimitást és a kontroll hiányát előnyösnek találhatják az illegális üzletet folytatók is. A rendszerrel szembeni egyik leggyakoribb kritika, miszerint működése elősegíti a törvénytelen üzletek lebonyolítását, és emiatt az egész fizetési rendszert illegálisnak kell tekinteni. Máltán egész biztos nagy jövő előtt áll! Kár is lenne már bíbelődni a kártyaolvasókkal, a helyi szolgáltatók azután tényleg csak a kezeiket moshatnák.


Markos Mária, Málta, Valletta