Koncz Zsuzsa megmutatja a lényeget

Koncertek jegyében zajlik az élete. Koncz Zsuzsa december 11-én a Művészetek Palotájában ad teltházas koncertet, majd folytatja vidéki turnéját. Az énekesnő az elmúlt esztendők sikeres koncertjeinek emlékezetes pillanataiból összeállított egy „újabb koncertet” Ha én zászló volnék… címmel. A különleges válogatást dévédén és cédén is megjelentette a Hungaroton, de a két kiadvány tartalma eltér egymástól.

Ország-világBorzák Tibor2009. 11. 29. vasárnap2009. 11. 29.
Koncz Zsuzsa megmutatja a lényeget

– Gazdag anyagból szemezgetett? – kérdeztük a Kossuth-díjas énekesnőtől.
– Tizenkét év felvételei álltak rendelkezésünkre, így két, egymás mellé szerkesztett felvétel között öt-tíz esztendő eltérés is lehet. Ezt a távolságot és a technikai különbözőségeket kellett áthidalni. Úgy érzem, sikerült, s ez a virtuális koncert élményt nyújt nézőnek és hallgatónak egyaránt.

– A kiválasztott dalok ebben a sorrendben sohasem hangzottak el. Volt valamilyen koncepciója?
– A lényeget akartam megmutatni, ami fontos belőlem és a dalaimból. Csak az volt a kérdés, hogy mindez megfelel-e mai elvárásoknak.

– És megfelel?
– Bár a korabeli, különböző helyszíneken rögzített tv-felvételek nem az örökkévalóságnak készültek, a digitális technikának köszönhetően ezen segíthettünk. A koncerteken egyébként is a közönség „hangja” alapozza meg a hangulatot.

– Rácsodálkozott valamire a régi anyagokat nézve?
– Nem volt nehéz rájönni, hogy az előadó a televíziós munka során kerül a legkiszolgáltatottabb helyzetbe. Egyszeri és megismételhetetlen a rögzítés.

– A Koncz-koncertekre ma is van igény.
– Úgy tűnik, változó időkben figyelik az emberek, hol találkozhatunk. Színpadon állni, sok ezer embernek énekelni, nagy felelősség és öröm. Ezt fokozza, ha sokan vagyunk. Jó érzés teltházak előtt fellépni – így lesz ez mostani vidékjárásom során és majd december 11-én a Művészetek Palotájában is.

– S milyen Koncz Zsuzsa a XXI. század első évtizedének végén?
– A fontos dolgokkal kapcsolatban nagyjából ugyanazt gondolom, mint régen, tehát olyan sokat nem változtam. A Ha én zászló volnék… címet azért választottam az albumhoz, mert ez a személyes autonómiáról szól, a választás szabadságát emeli ki. Nekem a szabadság egyébként minden szempontból fontos volt és marad.

– Ha ön zászló volna...?
– „Akkor lennék boldog, ha… nem lennék játéka mindenféle szélnek.” Ez a hetvenes évek elején valami ellen, most valamiért szól.

– Nem sláger lett, hanem jelkép!
– És hozzám tartozik. Az emberi tartás megőrzéséért ragaszkodunk bizonyos dolgokhoz. A Ha én rózsa volnék című dalom ezek közé tartozik.

Ezek is érdekelhetnek