Környezetbarátok „jele”: az ökocímke

Ország-világVass Krisztián2020. 04. 15. szerda2020. 04. 15.
Környezetbarátok „jele”: az ökocímke

Minden kultúrkör megteremti saját jelképrendszerét. Zászlók, címerek, logók és más szimbólumok segítik a tájékozódást a mindennapokban. Az ökocímke is arra szolgál, hogy jól felismerhetővé váljon a környezetbarát termék.

Tudományos háttér és szigorú ellenőrzés áll mögötte. Vásárlói döntésével mindenki segíti egy élhetőbb világ megteremtését. Fejleszti a környezettudatosabb felelősségvállalást és szemléletet.

Az Európai Unió ökocímkéző rendszerét 1992-ben hozták létre a fogyasztási cikkek – az élelmiszerek, az italok és a gyógyszerek kivételével – környezetbarát megkülönböztető jelölésére. Az alapító jogszabály 2000-es felülvizsgált változata kiterjesztette a „termékek” értelmezését a szolgáltatásokra is.

Ez tette lehetővé az idegenforgalmi szálláshelyek és a kempingek bevonását a minősítés körébe. Örvendetes, hogy az EU-ökocímkét elnyerő termékek száma évről évre növekszik.

Hazánkban a pályázati rendszert a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működteti. Ez a társaság köti meg a nyertes pályázóval a védjegyhasználati szerződést, hiszen annak engedély nélküli használatát jogszabály tiltja. Étel- és italáruk, valamint gyógyszerek kivételével bármilyen termékkel, csomagolással vagy szolgáltatással lehet pályázni.

Elbíráláskor a következő környezeti hatásokat vizsgálják: energiatakarékosság, a környezetbe történő kibocsátások, a hulladékok mennyiségének és környezeti veszélyességének csökkentése, az ökorendszerek és az ózonréteg védelme, a levegő, a víz és a talaj védelme.

Ha megfelel a szigorú kívánalmaknak a termék és annak előállítási módja, akkor a védjegyhasználat jogát legalább egy- és legfeljebb ötéves időtartamra lehet megszerezni. A védjegyhasználati jog egyszerűsített eljárás keretében meghosszabbítható.

A biopiacon járva is érdemes figyelni a címkéket...

Az Életfa köré mítoszt szőtt az emberi képzelet. Létünk alapjának szignatúrája. Erdőink védelme hát közös érdek. A fák kivágása felerősíti az éghajlatváltozást, csökkenti az élőhelyeket és a biológiai sokszínűséget.

A fából készült termékek esetében az EU-ökocímkét vagy a Környezetbarát termék védjegyet csak azok kaphatják meg, amelyek vagy újrahasznosított, vagy fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyagból készülnek.

Így van ez nemcsak a bútoroknál vagy a fából készült padlóburkolóknál, hanem a papírtermékeknél is. De az ökocímkés tisztítószerek is csak olyan pálma- vagy pál­mamagbélolajból előállított alapanyagokat tartalmazhatnak, amelyek igazoltan fenntartható forrásból származnak.

Hajdan színes lobogók alatt vonultak hadba a népek. A háborúzó felek így tudták: ki van velünk, ki ellenünk. Az ökocímke is segít a zöld Magyarországért vívott küzdelemben.

Bárkiből a jó ügy zászlóhordozója válhat, ha tudatosan választ portékát. Azért, hogy – Csengey Dénest (1953–1991) idézve – ne legyünk „természetellenes civilizáció”.

Ezek is érdekelhetnek