Kortalan karrierálmok

Ha a női esélyegyenlőségről beszélünk, sokszor csak a fiatal családos nőkre gondolunk, akiket leginkább rugalmas munkabeosztással segíthetnek a cégek. Ám az ötvenesek is gyakran rákényszerülhetnek, hogy új irányt adjanak a pályájuknak és állásinterjúkra járjanak. Sokszor energiával telve dolgoznak, és semmi sem fékezi őket, mert már szárnyra bocsátották a gyerekeiket.

Ország-világPalágyi Edit2018. 04. 13. péntek2018. 04. 13.

Kép: oznor

Kortalan karrierálmok
oznor

– A női életpálya nem olyan egyenletes, mint a férfiaké, hiszen a gyermekszülés vagy az idős szülők gondozása nem kedvez az érvényesülésnek. A legtöbb karrierben akadnak hullámhegyek és -völgyek, ezt magam is megtapasztaltam, de ennek ellenére nem szabad feladni. A nők előtt ötvenéves koron túl is nyílnak új lehetőségek, ha kellő önbizalommal vértezik fel magukat, és felkészülnek az élethosszig tanulásra – állítja Ferenczi Andrea. Az egykori külkereskedő maga is többször kényszerült pályamódosításra. Nemrégiben New Yorkban, az ENSZ-nek a nők helyzetével foglalkozó bizottsága ülésszakához kapcsolódva, egy kísérőrendezvényen tarthatott előadást arról, hogyan élnek a vidéki idősödő asszonyok Kelet-Közép-Európában. A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetséget, melynek elnöke, 15 éve kéttucatnyian alapították, hogy a tudásukkal és a kapcsolatrendszerükkel segítsék a karrierálmok megvalósulását. Ma csaknem száz tagot számlálnak, több mint felerészben vidékiek. Akadnak köztük polgármester és alpolgármester asszonyok, akik női erejükkel családként igazgatják a településük közösségét.

– Nem az a célunk, hogy versengjük a férfiakkal. A nemek közötti bizalomhiány szerintem nem egészséges, nincs abban semmi szégyellnivaló, hogy még hiszünk a hagyományos nemi szerepekben. Az viszont gazdasági kényszer, hogy a nők dolgozzanak. A jövő nagy kérdése az, hogyan lehet hasznosan és méltóképpen alkalmazni azokat is, akik már elérték a nyugdíjkorhatárt – magyarázza. Ferenczi Andrea maga is elmúlt már 60 éves, de aktivitása és elhivatottsága nem szenvedett csorbát. Elárulja, sokat segített neki a jóga, s a testmozgás mellett az emberi kapcsolatok is feltöltik, formában tartják.

Itt, Európa közepén nem kell attól tartani, mint a tizenévesen férjhez adott indiai vagy afrikai asszonyoknak, hogy a férjük halála után földönfutóvá válnak. Ám a magány is nagy teher. Fontos, hogy az özvegyek, elváltak se hagyják el magukat: mozogjanak, keressenek társaságot, sőt akár társat is, hiszen mindenkinek joga van a teljes életre.

– Ahogyan elöregedik a társadalom, felértékelődik a korosodók szerepe. Ma már egyre tovább maradunk aktívak, de bölcsen kell a pályán maradnunk anélkül, hogy visszatetszést keltenénk a fiatalokban. Tegyük hát hasznossá magunkat, ne érezzük nyűgnek a létünket! – tanácsolja az elnök asszony. Úgy gondolja, szükség van rá, hogy az idős nők átadják a tudásukat a következő nemzedéknek – s itt nem csupán a szakmai tapasztalatra céloz: az asszonyi fortélyokat és hosszú évek alatt felhalmozott bölcsességet is érdemes közvetíteniük a fiatalabbaknak.

Ezek is érdekelhetnek